SKITURER

- OVER FJELL, VIDDE, FLYER, SKARVER OG BRE

Lange strekk over fjell, vidde og bre fra hytte til hytte eller med pulken på slep - eller en mer alpin skitur blant høye tinder og lange fjellrygger. En skitur i høyfjellet byr på storslåtte naturopplevelser, kontraster og utfordringer. Mulighetene er mange, og store deler av Norge kan vinterstid krysses sammenhengene på ski gjennom et unikt rutenett. Her ønsker vi å dele noen av de flotteste skiturene over fjell og vidde.

Det finnes et hav av flott skiturer å velge mellom i Norge enten en ønsker å krysse vidder, gå over skarver, langs breer, gjennom daler eller over fjell. En av de store klassikerne er turen over Hardangervidda fra Finse i nord til Haukeliseter i sør. Det finnes også tilsvarende varianter av kryssing av andre fjellormåder, som Jotunheimen, Breheimen og Rondane.

Den Norske Turistforening har laget sitt turforslag til kryssning av flere fjellområder kalt Massiv. Turen går gjennom Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda. En vårklassiker som må være en av landets desidert flotteste skiturer er Jostedalsbreen på langs. Turen tar normalt tre dager og de fleste velger å gå turen mot solen fra nord til sør.

Det finnes et hav av flotte skiturer en kan gå vinterstid og i det norske høyfjellet er det svært godt tilrettelagt for å gå skiturer i et enormt løypenett med kvistede ruter mellom betjente, selvbetjente og ubetjente hytter. En kan velge å gå lange stekk over vidder eller mer alpine skiturer gjennom brattere fjellområder. De flotteste skiturene går gjerne utenom løypenettet med telt og pulk på slep.

På vei opp mot Baksafjellet (1.636 moh) med Vossaskavlen i bakgrunnen.

61°30′15″N 08°43′55″Ø

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim. Sommerstid kan det være ren folkevandring over den vakre eggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv. Herfra er det vakkert skue over et islagt Gjende, fjellryggen Knutshøe og de spisse Gjendealpene.

69°07′15″N 23°44′42″Ø

Finnmarksvidda - Norges største vidde. Her er det flatt, kaldt og det kan blåse rått vinterstid. En tur på ski over Finnmarksvidda er et møte med det arktiske landskapet og opplevelsene kan være mange med flotte solnedganger, nordlys og ikke minst det spesielle livet på de gamle statlige fjellstuene. Bli med på en skitur, som krysser Finnmarksvidda fra vest mot øst, langs den gamle ferdselsveien mellom Alta og Karasjok.

61°24′16″N 08°12′52″Ø

Langeskavelen er en flere kilometer lang fjellrygg som strekker seg høyt i terrenget mellom Eidsbugarden og Uranostinden. Langeskavltinden (2.014 moh) er det høyeste punktet langs fjellryggen og ligger i den nordlige enden. En skitur over Langeskavelen byr på flott utsikt over store deler av Jotunheimen og selve Langeskavltinden er omkranset av breer og majestetiske fjell.

FLOTTE VÅRTURER PÅ SKI:

Jostedalsbreen på langs

Fra Fåbergstølen til Flatbrehytta - 60 km

Hallingskarvet på langs

Fra Finse til Geilo - 45 km

Jøkulrunden

Rundtur på ski over Hardangerjøkulen - 25 km

Kryssing av Finnmarksvidda

Fra Alta til Karasjok - 70 km

Folgefonna på langs

Fra nord til sør - 51 km

ALPINE SKITURER I HØYFJELLET

Det er ingen tvil om at alpine skiturer er de mest morsomme turene å gå. Å legge ut på tur over mektige fjell, breer og i brattere terreng er en storslaget. De alpine turene krever det lille ekstra av en. En trenger mer utstyr, de er mer utsatt for farer, kan være tyngre å gå, men byr på mange av de flotteste opplevelsene. De mest alpine områdene i Norge finner en i størst grad i Jotunheimen og på Vestlandet. I disse områdene kan en legge opp til fleredagers skiturer gjennom områder med spisse tinder, breer og fjellrygger.

61°47′25″N 07°12′11″Ø

Den ni mil lange alpine skituren Loen rundt er en rute i et mektig landskap med spektakulære brefall og stupbratte fjellsider. En følger fjellryggene som strekker seg rundt Lovatnet i en høyde på stort sett mellom 1.600 - 1.800 meter og legger turen innom Jostedalsbreen og Lodalskåpa. Første del av turen følger den klassiske Breruta langs med Tindefjella mellom Skåla og Lodalskåpa, mens den siste delen følger den mindre gåtte fjellryggen fra Kjelkevarden til Meleinsnibba over Ramnefjellsbreen. 

61°38′10″N 08°18′47″Ø

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

60°36′46″N 07°47′09″Ø

Å gå den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er regnet for å være en av landets flotteste skiturer. Den 35 kilometer lange markerte fjellryggen er virkelig et av landets store landemerker og det er en spesiell opplevelse å gå langs ryggen. Her er en høyt hevet over det omliggende terrenget og utsikten er upåklagelig. Turen over ryggen kan gås i sin helhet som en liten ekspedisjon fra Finse til Geilo eller deles opp i enkelte etapper. 

SKITURER DER ØST MØTER VEST

Det å krysse fjellene som deler øst og vest har vært en prøvelse for mang en fjellfarer. Dette er værutsatte passasjer som gjerne er langt utenfor både vei og bebyggelse. I området mellom Skarvheimen, Hardangervidda, Vossefjellene og Aurland finner vi også i dag et slikt område hvor det ikke er en veiforbindelse mellom øst og vest. Toget snirkler seg gjennom det vanskelige terrenget her, men tuneller og overbygg har vært helt vesetntlig for driften. Mang en strabasiøs historie finnes om både konger og polfarere som har fått seg en overraskelse i det de skulle krysse fjellene mellom øst og vest i akuratt dette området.

60°41′12″N 07°06′24″Ø

Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av dette snørike området mellom Skarvheimen og Vossafjellene. Dette er skituren i mektig Vestlands-terreng fra Hallingskeid til Myrdal over Vossaskavlen - i Nansens fotspor.

60°37′12″N 07°00′56″Ø

Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for å være et av Vestlandets flotteste fjellskiturer. Årsaken må være toppens beliggenhet innerst i Osafjorden fra hvor den ser nok så utilgjengelig ut. Det er den da også, når en vinterstid bør bestige toppen fra nord og derfor har noe lang anmarsj. Samtidig har Vassfjøra den flotteste utsikt du kan tenke deg. Skituren går gjerne fra Kaldavasshytta - i fjellområdet mellom Skarvheimen, Vossefjella og Hardanger.

60°36′06″N 07°30′14″Ø

Finse - et veiløst tettsted mellom Skarvheimen og Hardangervidda ved foten av Hardangerjøkulen. Den flotteste måten å ankomme Finse er selvfølgelig på ski. I løpet av en helg gikk vi den klassiske rundturen fra Geiteryggen, langs ved Omsvatnet og Omsbreen til Finse, hvor vi overnattet på Finsehytta. Returen tilbake til Geiteryggen fulgte en kvistet rute lenger øst, i et fantastisk landaskap over Flakavatnet, langs ved Kyrkjedørsnutane - et fjellområde som markerer starten på Hallingskarvet.

Da Nansen og Amundsen krydset fjeldet mellem Østland og Vestland paa svarte vinteren, vakte dette næsten like stor opsigt herhjemme som deres senere polfærder...

E. Damsgaard i Den Norske Turistforenings Aarbok 1916

Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for å være et av Vestlandets flotteste fjellskiturer. Årsaken må være toppens beliggenhet innerst i Osafjorden fra hvor den ser nok så utilgjengelig…

Les mer

Hallingskarvet på langs – vårtur på ski

Å gå den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er regnet for å være en av landets flotteste skiturer. Den 35 kilometer lange markerte fjellryggen er virkelig et av landets store landemerker og det er…

Les mer

Spektakulære breturer

Breene er flotte og spennende turmål og her til lands har vi mange av dem. Blåis og snømasser i bevegelse, med oppsprukne issprekker er et imponerende naturfenomen og det kreves kunnskap om trygg ferdsel på bre før en legger ut på slike turer uten kvalifisert brefører. Her har vi samlet noen av de flotteste breturene i brefall og på brearmer med blåis. 

Les mer

SKITURER OVER BRE

Mange av breene våre er flotte skiturer i seg selv enten det gjelder å krysse alpine breer for å nå topper eller legge ut på lengre skiturer over våre største breer. Å krysse Jostedalsbreen, Folgefonna, Hardangerjøkulen og Svartisen er populære skiturer på våren. Her har vi samlet noen eventyrlige skiturer som går over breer.

60°01′15″N 06°18′25″E

Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er turen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Vi går den 5 mil lange turen mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen.

61°42′38″N 06°55′27″Ø

Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette skitur. Underveis vil en kunne oppleve dramatiske brefall, bratte fjellsider, langstrakt breplatå, høye topper, vakre utsiktspunkt og alt vær Jostedalsbreen har å by på. Josten på langs er blitt en turklassiker som handler om å gå fastlands Europas største isbre fra nord til sør. Det langstrakte breplatået til Jostedalsbreen strekker seg hele 60 km.

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Hardangerjøkulen - et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu. 

Eventyrlige skiturer over breer

Skiturer over breer er eventyrlige flotte skiturer, men samtidig krevende. Norge har en rekke flotte breer og noen av de mest klassiske og populære vårskiturene er blitt turer som krysser breer. Slike turer går ofte over flere dager og krever at en bærer med seg mat og utstyr for overnatting, samt tau og sikringsutstyr. Sekken blir derfor fort tung på disse turene. I tillegg er breene værutsatt og på samme turen vil en gjerne oppleve alt fra sol og vindstille til whiteout og kraftig vind. Bli med på langtur over noen av de flotteste breene våre.

Les mer

TOPPTUR OG TRAVERSER

SKITUR

TOPPTUR SKI

FLERE TURER?

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close