Search

Til Kiellandbu i Hardanger på ski

Kiellandbu i Hardanger

Den lille hytten Kiellandbu ligger spektakulært til på Løkjedalsnuten 904 moh og har en storslått utsikt ut Fyksesundet mot Hardangerfjorden og Folgefonna. Det er ikke uten grunn at denne lille hytten har blitt et populært turmål og fotomotiv. Vinterstid besøkes Kiellandsbu enklest på ski fra Hamlagrø i nord og kombineres med en topptur over Sveindalsnuten.

Kiellandbu med fantastisk utsikt mot Botnen og Fyksesund.

På Løkjedalsnuten, 904 moh, står den lille turisthytten Kiellandbu. Hytten ligger spektakulært til og har en utsikt i særklasse. Fra vinduet i hytten ser en ut mot Fyksesund, en over 10 km lang fjordarm av Hardangerfjorden, mot Hardangerfjorden og ikke minst Folgefonna.

Hytten er enkel å nå fra Hamlagrø i nord og vinterstid tar det ikke mer enn 2-3 timer å ta seg inn Løkjedalsnuten på ski. Fra sør må en gå noe lenger, da oppstigning fra bygdene innerst i Fykjesund, Botnen og Flatabø, først krever adkomst med båt. Adkomst opp Flatabødalen er ikke anbefalt vinterstid grunnet potensiell skredfare. Vi starter derfor turen vår fra en kraftstasjon i Hodnaberg, helt øst ved Hamlagrøvatnet.

Fra Hodnaberg følger en enkelt nordryggen mot Sveindalsnuten (1.065 moh), først over punktet merket 873 moh, deretter opp en tydelig markert rygg mot toppen av Sveindalsnuten. Turen er noe kupert, men kan gjennomføres både på fjellski eller lette randonnee ski. Sveindalsnuten er et ypperlig skikjøringsfjell og særlig fjellets nordvendte flanke kan by på ypperlige nedkjønringsforhold.

Første delen av turen har en fin utsikt over Bergsdalen og Hamlagrøvatnet. Hamlagrøvatnet var den største innsjøen i det som var tidligere Hordaland fylke. Vannet er, sammen med Torfinnsvatnet, regulert.

På ski over Sveindalseggi på vei mot Kiellandbu.
Den lille turisthytten Kiellandsbu i Kvam.

Fra toppen av Sveindalsnuten (1.065 moh) er det flott utsikt i alle retninger, særlig sør over mot Folgefonna og Hardangerfjorden. Herfra ser vi Fyksesundet og Sveindalseggi, som leder ut mot Løkjesdalsnuten hvor Kiellandbu ligger. Ned fra Sveindalsnuten til Sveindalseggi er det fin nedkjøring på ski før en må gå det siste stykket ut eggen. Sveindalseggi er avskåret av bratte stup ned mot Trongedalen i øst og Løkjesdalen i vest. Stien fra Botnen ved Fyksesund følger opp Flatabødalen og Løkjesdalen.

Ytterst på Sveindalseggi kommer vi etter vel 2 timer til Kiellandbu. Hytten er av den mindre typen - og kan tilfalle kategorien "krypinn". Likevel er er det gjort plass til 5 sengeplasser, et forkjøkken og et vindu som byr på den velkjente Instagram-utsikten.

Hytten Kiellandbu ble reist i 2007 av forretningsmannen Paul-Chr. Rieber og deretter gitt som gave til Bergen og Hordaland Turlag, som nå eier og drifter hytten. Tidligere stod det to hytter her, som blåste ned - siste i 1912. Kiellandbu har fått sitt navn etter fjellmannen Kaspar Kruse Kielland som fikk reist de to første hyttene. Dagens hytte er en bu som er hentet fra Nordheimsund.

Innerst i Fyksesund ser vi den forlatte bygda Botnen, som helt tilbake til før Svartedauden har vært en relativt stor bygd inntil skolen i bygda ble nedlagt i 1964. Nå er det kun gårdsbruk og fritidshytter igjen i Botnen.

Fyksesund og Flatabødalen er omgitt av bratte fjellsider. Disse fjellene har sitt eget ultramarathon kalt Hardinglaupet Fyksesundet rundt. Løypen er 54 km og de beste tidene er under 7 timer. 2.500 høydemeter tilbakelegges på rundturen.

Vi følger samme vei tilbake til vårt utgangspunkt på Hodnaberg og en får da to toppturer over Sveindalsnuten på samme tur. Å følge Harddingsskardet som alternativ rute anbefales ikke grunnet skredfare og trase gjennom terrengfeller.

Nedkjøring fra Sveindalsnuten i nord byr på flere flotte alternativer.

Skituren til Kiellandbu er en forholdsvis kort, men storslått tur i et virkelig flott naturområde.

Sveindalsnuten (1.065 moh) er utmerket for skikjøring.
Fyksesundet sett fra Manfjellet.

KIELLANDBU FRA HODNABERG OVER SVEINDALSNUTEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Kiellandbu

904 moh

60°51′48″N 06°20′15″Ø

Kvam, Vestland, Norge

2.4K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close