Search

På ski til Rabothytta og toppen av Okstindbreen

Tindemassivet Okstindene består av Nord-Norges høyeste fjell, hvorav Nord-Norges høyeste er Okstindskolten (1.916 moh). Tindene i massivet er omgitt av Okstindbreen, en bre som flere steder stekker seg opp langs tindene til over 1.600 moh. Tett inntil Okstindsbreens vestlige del, Vestisen, mot nord finner en i tillegg en turisthytte – Rabothytta. Hytten er et flott turmål i seg selv og fint utgangspunkt for å utforske Okstindene og Okstindbreen.

Rabothytta

61°38′25″N 08°18′21″Ø
1.188 moh.
Rauma, Norland, Norge

Vanskelighetsgrad

Okstindbreen høyeste punkt

t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Turen til Rabothytta starter vinterstid fra parkeringsplassen innerst i Leirskarddalen. Her treffer vi snøgrensen og kan følge veien oppover- og inn i Leirbotnet. Dersom en benytter toppturski bør en følge høyden sammenhengende rett sørover mot Mørkbekktjønna på 847 moh. Herfra følger vi det som er markert som sommersti på kartet forbi Steinbua og videre de siste høydemetrene opp til Rabothytta på 1.188 moh.

Rabothytta har en spektakulær beliggenhet 1.200 moh og tett på Okstindbreen. Turen opp til hytten er et fint turmål i seg selv og fra de store vinduene har en utsikt mot Okstindene i øst og Helgelandskystens tinder i vest. Hytten ble i 2020 stemt frem til å være Den Norske Turistforenings fineste selvbetjente hytte. Steinbua, som en passerer på normalveien opp mot Rabothytta, er i dag ivaretatt som en nødbu, men fungerte tidligere som turisthytte. Rabothytta er reist for å erstatte Steinbua.

Fra Rabothytta er det enkelt å ta seg inn på Okstindbreen, breen som er Norges åttende største isbre. Okstindbreen er en kåpebre som omgir det som er Nord-Norges høyeste fjellmassiv og tinder. Av Nord-Norges tre topper som er høyere en 1900 moh, ligger to av dem i Okstindmassivet, hvorav Oksskolten (1.916 moh) er Nord-Norges høyeste fjell. Vi finner ikke høyere topper sørover før Snøhetta på Dovrefjell.

Fra Okstindbreen er det flere av toppene som enkelt lar seg bestige. Okstinden (1.807 moh) bestiges opp nordøst ryggen og kommer en på ski fra Robolhytta går en først over Vestisen til Okstindbreen, opp til bandet mellom Okstinen og Tvillingtindan (1.824 moh), fra hvor en runder rundt Okstinden til nordøstryggen og bestiger toppen.

Også Oksskolten lar seg bestige vinterstid som del av en skitur, med rute opp toppens nordvente rygg. Stegjern kan være til hjelp ved isete forhold.

Toppen av Okstindbreen ligger på rundt 1.570 moh i bandet mellom Okstinden og Tvillingtinden. Herfra strekker breen seg ned mot sitt laveste punkt på 735 moh, som er bunnen av Austre Okstindbreen ved Bretjønna. På breens høyeste punkt møtes de to hovedbreene, som utgjør Okstindbreen, Vestisen og Austre Okstindbre. Det er Vestisen vi har tatt oss opp fra Rabothytte – en 9 kilometer brearm i vestlig retning.

Tvillingtindan (1.824 moh) tar seg godt ut fra breen og ligger like sør for Okstinden. På breens høyeste punkt står en mellom Tvillingtindan og Okstinden og har flott skue over Vestisen i vest og Austre Okstindbreen i øst. Her ser vi også tinderekken som avskjærer Austre Okstindbreen i øst, Oksskolten og Okshornet. En rekke mindre breer og brefall ligger øst igjen for denne tinderekken, blant annet Charles Rabot-breen og Corneliussenbreen. Også i bratte stup vendt mot sør ligger en rekke mindre breer som Bessedørbreen og Steikvassbreen.

Navnet Rabot går igjen flere steder rundt Okstindene og har i tillegg til hytten også gitt navn til et av brefallene som løper ut mellom Okskolten og Okshornet – Charles Rabot-breen. Charles Rabot var fransk geolog, glasiolog og reisende, som tilbragte mye tid for å studere fjellene og breene rundt Okstindene og Svartisen i 1880-årene. Han var en av de første, men ikke den aller første, til å sette foten på Oksskolten i Okstind-massivet. Han er dog regnet som førstebestiger av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

Det var Peter Stordal som med sin bestigning den 16.09.1883 av Oksskolten som regnes som førstebestiger, en tur som gikk i tåke bare dager før Charles Rabot gikk til topps på Nord-Norges høyeste fjell. Peder Stordal, som var fra Vefsn, gikk turen alene og risset navnet sitt inn i fjellet på toppen.

På veien opp mot Rabothytta vil en passere den noe spesielle hytten, Steinbua. Den fungerer i dag som en nødbu og er nok mer ivaretatt som en del av historien. Hytten er et lite lappeteppe av ulike byggetrinn, men første muren ble murt i 1969. Tårnet somer bygget har kallenavnet «Babelens tårn» og ble bygget på grunn av snømengdene, som fort gjorde at hytten rett og slett snødde ned. Tårnet kom på plass i 1976.

En rekke turisthytter er bygget i området rundt Okstindfjellmassivet, noe som gjør at turen rundt Okstindbreen er blitt en flott hytte-til-hytte tur. Gråfjellhytta og Rabothytta ligger i den vestlige delen og tett på Vestisen. Stekvasselv gård er en betjent hytte i den sørøstlige delen av massivet, mens i nord finner vi Kjennsvasshytta og Gressvasshytta, med kort avstand til den flotte brearmen og blåisen til Austre Okstindbreen.

Turer i samme område

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

384 Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close