TOP

EVENTYRLIGE SKITURER MED KRYSSING AV BRE

FLOTTE SKITURER SOM KRYSSER NORGES FLOTTESTE BREER

Skiturer over breer er  eventyrlige flotte skiturer, men samtidig krevende turer. Norge har en rekke flotte breer og noen av de mest klassiske og populære vårskiturene er blitt turer som krysser breer. Turer som Josten på langs er blitt den store styrkeprøven som går i et krevende, men eventyrlig landskap. Slike turer går over flere dager og krever at en bærer med seg mat og utstyr for overnatting, samt tau og sikringsutstyr. Sekken blir derfor fort tung på disse turene. I tillegg er breene værutsatt og på samme turen vil en gjerne oppleve et helt spekter av vær som er vanlig på et breplatå, fra sol og vindstille til whiteout og kraftig vind. Mange av breene har såkalte nunatak, som er topper som stikker opp av breen. Disse er ofte godt egnet for bestigning. En tur på ski over bre er gjerne den komplette skitur der en vil ha mulighet til å oppleve svært mye. Her har vi prøvd å samle noen av de flotteste lang-skiturene over breer.

61°40′40″N 07°02′14″Ø

1.957 moh

Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette skitur. Underveis vil en kunne oppleve dramatiske brefall, bratte fjellsider, langstrakt breplatå, høye topper, vakre utsiktspunkt og alt vær Jostedalsbreen har å by på. Josten på langs er blitt en turklassiker som handler om å gå fastlands Europas største isbre fra nord til sør.

Les mer

 

 

60°01′15″N 06°18′25″Ø

1.635 moh

Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er kryssingen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Den 5 mil lange turen går mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen.

Les mer

60°32′51″N 07°26′54″Ø

1.861 moh

Hardangerjøkulen - et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu. 

Les mer

61°33′37″N 08°05′00″Ø

1.865 moh

Smørstabbrean er sammen med Leirbrean den største isbreen i Jotunheimen. Breen strekker seg opp og rundt den vestlige delen av Smørstabbtindene på Sognefjellet. Skituren fra Sognefjellshytta eller Krossbu over til Leirvassbu er en kjempeflott skitur omgitt av majestetiske tinder. Turen følger kvistet løype over breen, men på godværsdager og ved trygge forhold på breen anbefales det å ta avstikker til en eller flere av disse toppene. Denne turen gjøres på en dag med overnatting på hyttene.

Les mer

 

 

61°47′25″N 07°12′11″Ø

2.083 moh

Loen rundt er en tøff og krevende tur i et fantastisk flott landskap. Turen går over 5 dager og starter brutalt fra Loen med 1.843 høydemeter opp til Skåla og Skålatårnet. Herfra følger neste etappe over Tindefjellruta over breene langs med Tindefjella til foten av Lodalskåpa. Bestigning av Lodalskåpa er en selvfølge dersom været tillater det. Den tredje etappen følger Jostedalsbreen sørover til Høgste Breakulen. Herfra tar en vestover inn i et mindre gått område. Fra Kjelkevarden begir en seg inn på den siste delen av turen over Ramnefjellbreen. På dette strekket legger en turen innom topper som Gjerdaksla, Strandanibba og Meleinsnibba.

Les mer

MYKLEBUSTBREEN PÅ LANGS MED SNØNIPA

61°40′41″N 06°41′25″Ø

2.075 moh

Myklebustbreen er en større bre som ligger like vest for Jostedalsbreen med Myklebustdalen i vest Oldendalen i øst. På turen over Myklebustbreen går en innom Ceciliekruna, et flott utsiktspunkt over Oldendalen, samt opp til turens mål og høyeste punkt - bestigning av Snønipa (1.827 moh). Turen kan gåes i mange varianter, men den flotteste varianten er å gå hele fjellryggen fra Middagsfjellet i nord til Snønipa, hvor en gjerne tar seg ned Haugabreen til Stardalen. Fra Utvik til Høyset er turen i underkant av 40 km, avhengig av antall avstikkere og turen gåes gjerne over to dager. 

 

PÅ SKI GJENNOM GALDHØPIGGMASSIVET

61°37′39″N 08°16′35″Ø

2.085 moh

En kryssing av Galdhøpiggmassivet i Jotunheimen fra nord til sør er en skitur over en hel rekke av Jotunheimens mange breer. På vei over breene, gjennom band og mellom mange av landets mest majestetiske tinder er dette en lite gått, men historisk rute som for første gang blir beskrevet i artikkelen "På ski over Ymesfjell" i DNT´s årbok fra 1936 av Ludwig Henschke. Turen ble gått som en påsketur i et følge på 14. Turen innebærer en kryssing av Norges høyestliggende fjellmassiv.

 

 

OMRÅDET RUNDT JOSTEDALSBREEN

JOTUNHEIMEN

FOLGEFONNA

Jostedalsbreen

Den er et fantastisk syn, Jostedalsbreen. Med sine nesten 500 kvadratkilometer utbredelse er det den absolutt største breen på fastlandet i Europa. Breen har hele 50 bretunger som bryter seg ned over stupbratte fjellsider og trange daler. I lengde er den hele 6 mil og selve breens høyeste punkt, Høgste Breakulen, er målt til 1.957 moh. Inne på selve breplatået stikker også to 2.000-meter topper opp, Lodalskåpa og Brenibba. I klarvær har disse toppene en utrolig utsikt. Bli med på tur til Jostedalsbreen.

Les mer

KLAR FOR SKITUR?