Search

Prestholtskarvet

Hallingskarvet sett fra Grønebakken.

Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km og byr på helt spesielle turopplevelse - ofte i mye vind. En skarv er et nakent fjell, og denne følelsen får en virkelig når en kommer seg opp på ryggen. Her er det vinterstid hvitt og flatt, men også en fantastisk utsikt.

Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km og byr på helt spesielle turopplevelse ofte i mye vind.

En skarv er et nakent fjell, og denne følelsen får en virkelig når en kommer seg opp på ryggen. Her er det vinterstid hvitt og flatt, men også en fantastisk utsikt både sør- og nordover. Under snøen finner vi en eneste stor steinrøys og en kan få litt følelsen av å være på en annen planet når en kommer på ryggen av Hallingskarvet.

Prestholtskarvet (1.853 moh) er det høyeste punktet på den sørøstlige delen av Hallingskarvet og er lett tilgjenglig fra Ustaoset og Prestholt.

Til Prestholtskarvet på ski
Vi tok turen fra Ustaoset til Prestholtskaret helt på tampen av skisessongen, sent i mai. Solen bidro med sitt til å smelte den siste snøen, så dette var nok siste helgen det var mulig å gå på ski i området rundt Ustaoset. På selve skarven var det masse av snø, men den var svært våt og tung.

På ryggen av Hallingskarvet ved Prestholtskarvet (1.859 moh).

Første delen av turen fulgte vi langs det kvistede løypenettet nordover fra Ustaoset, så langs Hallingskarvet mot Prestholtseter. I en liten renne like før Prestholtseter fant vi en passende renne der vi tok opp-stigningen til selve skarven. Fra denne rennen er skarven svært enkel å bestige. Med det samme en har kommet opp på platået, er siste stigningen til toppen av Prestholtskarvet en svært slakk flate.

Selv om været var strålende fint, fikk vi merke de spesielle vindene og skyene som ofte kommer trekkende over selve ryggen. Hallingskarvet er kjent for å ha et raskt vekslende vær med spesielle vinder, som i forhold til områdene rundt er kjent for å bli ekstra sterke. Turen ble også denne gangen en vindfull opplevelse da vi nådde det merkede toppunkted på Prestholtskarven 1.853 m.o.h.

Turen er enkel og det går omtrent 5 timer fra Ustaoset til Prestholtskarvet og tilbake igjen.

Fottur til Prestholtskardet og Prestholtskarvet
Før snøen har lagt seg er Prestholtseter et godt utgangspunkt for turen opp til Prestholdskardet og videre opp på ryggen til Prestholtskarvet. Det går velholdt avgiftsbelagt traktorvei fra Bardøla og helt inn til Prestholtseter hvor det er god plass til å parkere bilen.

Herfra er det god tilrettelagt for enkelt å kunne ta seg opp til Prestholtskardet, med en tilrettelagt trapp. Turen er populær og på godværsdager kan det være folksomt i trappene. Vel oppe på 1.600 moh ligger Presholtskardet og her går også høstværet over i full vinter. Herfra tar en seg opp på selve ryggen av Hallingskarvet.
Det er et nok så kuppert og steinete terreng, der ikke snøen har lagt seg tykt nok. Nå begynner utsikten å virkelig bli flott. Østover ser vi Hallingdalen og Norefjellsryggen. I sør stikker Gaustadtoppen opp, som markerer slutten på den vidstrakte Hardangervidda. I nordøst ser vi Reinskarvet og Hemsedalsfjellene.
Fra Presholtskardet er det vel 2 km opp til Prestholtskarvet, der en stokk plantet i en steinrøys markerer toppunktet 1.853 moh. Her oppe blåser det betydelig mer, men utsikten er flott mot den vestlige delen av Hallingskarvet og Hardangerjøkulen. Denne dagen er været så klart at vi helt tydelig ser Jotunheimen og spesielt de markerte Hurrungane. Går en litt sør på skarven ser vi også fint ned mot Ustaoset.
Turen til Prestholtskarvet er en enkel tur enten til fots eller på ski, med flott utsikt i alle himmelretninger.

Prestholtskardet og ryggen av Hallingskarvet opp til Prestholtskarvet (1.859 moh).

Prestholtskarvet

1.859 moh

60°34′39″N 07°57′30″Ø

Hol, Buskerud, Norge

5.6K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close