Search

Utsikt fra Prest over Aurlandsfjorden

Aurlandsfjorden med Aurlandsvangen og Flåm sett fra Prest.

Området rundt Aurlandsfjorden er en del av Nærøyfjordens landskapsvernområde som befinner seg på UNESCOS verdensarvliste. Aurlandsfjorden er en vakker fjordarm til Sognefjorden, som snirkler seg mellom stupbratte fjellsider. Innerst i Aurlandsfjorden finner vi Aulandsvangen og Flåm. I fjellsidene rundt Aurlandsfjorden finnes en rekke spektakulære stier som går fra fjordkanten og opp til fjellplatået rundt fjorden. En av de mest gåtte turene innerst i Aurlandsfjorden er turen til Prest (1.478 moh). Fra varden på utsiktspunktet på 1.363 moh er det flott skue over Aurlandsfjorden, samt Aurlandsvangen og Flåm.

Utsikt fra Blåskavlen mot Aurland, Flåm og Aurlandsfjorden. Utsiktspunktet Prest fremst i bildet.

Aurlandsfjorden er kanskje mest kjent for å være endestopp for turer som Aurlandsdalen ved Aurlandsvangen og Rallarvegen ved Flåm. Det unike fjellområdet har mer å by på. I fjellsidene rundt Aurlandsdalen er en rekke fine turstier med flott utsikt over det spektakulære fjordlandskapet, som trekker flere hundretusenvis av turister fra hele verden.

En av de mest gåtte fotturene er turen til fjelltoppen Prest (1.478 moh), som har et flott utsiktspunkt ved varden på 1.363 moh. Turen er en enkel og kort tur om en starter fra Aurlandsvegen. Om en ønsker en lenger tur kan en starte helt fra Aurlandsdalen og gå til topps langs flotte stier.

Turen starter fra den nasjonale turistveien over Aurlandsfjellet like ovenfor Bjørgo. Her er det tilrettelagt med parkeringsplass og turstien starter her. Herfra ser vi fjellet Prest som vi skal bestige via en god og tydelig markert sti opp til en varde som er satt opp ved et utsiktspunkt på 1.363 moh.

Først går det slakt opp mot Hovden før en tar mot høyre og følger stien i brattere terreng oppover mot Prest. Stien er god hele veien, selv i de bratteste partiene. Turen er ikke noe luftig og turen opp er unnagjort på litt over en time. Spesielt flott er stien der en passerer Røyrgrindgjeldet hvor det går bratt ned mot gårdene som ligger i fjellsiden under Prest. Herfra ser en også ned mot Aurlandsvangen.

Idylliske Aurlandsfjorden.

Fra varden på 1.363 mot er det bare å nyte utsikten over fjordlandskapet. Herfra er det panoramautsikt over Aurlandsfjorden som strekker seg sørover mot Flåm. Nordover ser vi den spisse Kamben som markerer stedet hvor Aurlandsfjorden møter Nærøyfjorden. Under oss har ser vi alle gårdene som ligger langs ved fjordarmen og oppover fjellsiden. Den nasjonale turistveien over Aurlandsfjellet slynger seg bratt oppover fjellsiden og på fjorden går alle turistbåtene frem og tilbake langt der nede.

Innerst i Aurlandsfjorden ser vi turist bygden Flåm. Bygden er kjent for å være et av landets desidert største havneanløp for cruiseskip. I tillegg er Flåm endestasjon for Flåmsbanen, kjent for sin bratte oppstigning opp mot Myrdal stasjon. Dette er stoppestedet for det som må være landets mest kjente sykkeltur, Rallarvegen. Fra toppen av Prest ser vi alle turistbåtene som frakter turister inn og ut av Flåm. Mange av dem legger i tillegg turen innom Nærøyfjorden.

Fjellsiden opp mot varden ved 1.363 moh på Prest.

Den store varden på 1.363 moh er ikke toppen av fjellet Prest. Toppen ligger ytterligere litt over 100 høydemeter til opp langs ryggen på 1.478 moh. Dersom en ønsker en litt lenger tur kan en fortsette turen opp til det høyeste fjellet i Aurland, Blåskavlen på 1.809 moh. Blåskavlen er en spesielt populær skitur på våren.

En annen variant av turen er å starte fra Aurlandsdalen ved Prestehagen, som ligger like ved rundkjøringen før Lærdalstunnelen. Det går god sti hele veien opp til Bjørgo og på turen passerer en den gamle stølen Berg. Denne varianten av turen byr på nesten 1.100 ekstra høydemeter, som en sparer ved å starte fra Aurlandsvegen.

Aurlandsfjorden retning nordover, sett fra Prest.
På smale, men gode stier opp til fjellet Prest over Aurlandsfjorden.
Prest (1.478 moh) ved Aurlandsfjorden med Blåskavlen (1.809 moh) bak sett fra Hovdungo.

Prest

1.478 moh

60°56′12″N 07°14′33″Ø

Aurland, Vestland, Norge

24.4K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close