Search

På topptur langs Eidfjord

Oksen i Hardanger med Sørfjorden.

Fjellene rundt Hardangerfjorden er utmerket for toppturer med ski på beina. Her har en snødekte fjell med utsikt til de mange fjordarmene, samt både vidde, fonner og jøkuler. I den innerste delen av Hardanger går en fjellrygg langs med Eidfjord. Midtfjell, Ingebjørgfjellet og Oksen er hver for seg flotte toppturmål. Sammen utgjør de en flott fjellrygg-rute fra Ulvik til Tjoflot, gjerne kalt Oksenhalvøya på langs. På ruten går en langs med hele syv forskjellige fjordarmer i majestetiske omgivelser med utsikt til både Hardangerjøkulen og Folgefonna.

Toppene Midtjfell, Ingebjørgnuten og Oksen har blitt populære toppturer hver for seg. Den utrolige beliggenheten med utsikt til fjorder, breer og stupbratte fjellsider er noe for seg selv.  Å følge fjellryggen langs Eidfjorden fra Ulvik til Tjoflot over disse toppene er en helt eventyrlig vårskitur, hvor en bestiger alle tre toppene. Under turen omringes vi av hele syv fjordarmer. Ruten er over to mil lang og kan gåes som en dagstur på toppturski eller fjellski.

Turen starter i idylliske Ulvik som ligger i Ulvikafjorden. Om våren er det en flott kontrast mellom de grønne områdene ved fjorden og de hvite, snøkledde fjellene. Fra Sjusete, et godt stykke i fjellsiden over Ulvik, kan en stort sett starte turene med ski på beina dersom det har vært en snørik vinter.

Turen starter med stigning fra første meter og tar oss gjennom skogen der det sommerstid er en sti. Vi går nok så lenge gjennom skog før det tynnes ut og landskapet blir mer åpent.

En flott utsikt åpner seg opp når vi kommer ut av tregrensen og vi ser det første turmålet vårt, Midtfjell. Bak oss ser vi Ulvik og inn i den indre delen av Osafjorden mot bygda Osa og mot øst ser vi Eidfjord og utløpet av Simdalsfjorden.

Vel oppe på toppen er det en fantastisk utsikt. Rett under oss har vi Hardangerfjorden og Hardangerbroen. Vestover ser en fjellryggen vi skal fortsette bortover med toppene Ingebjørgfjellet og Oksen. 

Fra toppen av Oksen er det flott utsikt inn i Sørfjorden.
Oksen i Hardanger med Sørfjorden bak.

Toppen av Midtfjell (1.255 mot) er den høyeste punktet på ruten vår over Oksenhalvøya. Den storslåtte utsikten må nytes før en morsom, lang og sammenhengende nedkjøring venter. Langs hele ruten har en utsikt over Hardangerjøkulen, Folgefonna, Hardangervidda, Vossefjell og en hele rekke fjordarmer av Hardangerfjorden. Selve Oksenhalvøya er omkranset de syv fjordarmene av Hardangerfjorden; Ulvikafjorden, Osafjorden, Eidfjorden, Sørfjorden, Utnefjorden, Granvinsfjorden og Samlafjorden.

Første nedkjøringen er mot Dalsete og utgjør 600 høydemeter. Herfra starter vi på neste oppstigning, som er nye 600 høydemeter med stigning til toppen av Ingebjørgfjellet.

 

Også fra toppen av Ingebjørgfjellet går det bratt ned mot Hardangerfjorden og Hardangerbrua som ligger like under oss. Herfra er det spesielt flott utsikt inn i Sørfjorden mot Odda . Der ser vi også Folgefonna sine brekupler ligge over fjellene. Østover ser vi inn mot Eidfjorden, Onen og Hardangerjøkulen.

I nord er Vossefjellene kommet enda bedre til synet og ved Voss ser vi den mye besøkte toppen Lønahorgi. Vi har flott vårvær og utsikten er spesielt vid denne dagen.

Fra Ingebjørgfjellet skal vi nå renne ned ryggen mot Larsbu, som ligger ved Oksatjørni (889 moh). Her kan det være litt kronglete å finne den perfekte linje uten å måtte stake seg litt fremover enkelte partier.

Fra Ingebjørgfjellet er det fint å gå videre til Oksen (1.241 moh).
Toppen av Ingebjørgfjellet ved Eidfjord i Hardanger.

Det majestetiske landskapet følger oss på hele turen og vi får på veien ned fra Ingebjørgfjellet for første gang på turen et flott skue ut den bredere delen av Hardangerfjorden; Samlafjorden. Ved vannet Oksatjørni ved Larsbu tar vi fatt på den siste oppstigningen på denne ruten - opp mot toppen av selve Oksen.

Oksen har blitt en stadig med populær topptur. Spektakulær utsikt kombinert med morsom skikjøring må være hovedårsaken til sin popularitet. Rundt Oksen møtes hele fire fjordarmer; Hardangerfjorden, Sørfjord, Granvinsfjorden og Eidfjorden.

Fra Oksatjørni er stigningen jevn og grei hele veien opp mot toppen. Herfra er et fantastisk flott skue i alle retninger.

Nyter utsikten inn i Eidfjord mellom Ingebjørgfjellet og Oksen.
Oksen, Ingebjørgfjell og Midtfjell sett fra luften

Nå gjenstår den siste nedkjøringen fra toppen av Oksen mot seteren Vindhovden. Her er det opp mot 35 grader helning og den bratteste delen av turen. Ved fine snøforhold får en utrolig flott nedkjøring denne ruten. Vel nede ved Eindhoven er det flott skue ut Hardangerfjorden.

Fra Vinhovden avhenger det mye av snøforholdene, men ofte må en feste skiene til sekken herfra og benytte stien ned mot Tjoflott. Nå kommer vi også under tregrensen og går inn i tett skog i bratt terreng. Stien ned mot traktorveien er enkel og grei å følge.

Vel nede ved den idylliske Hardangerbygda Tjoflot gjelder det å ha ordnet transport tilbake til utgangspunktet.

Turen fra Ulvik til Tjoflot er flott liten "mini-høgerute" langs det mektige fjordlandskapet av Hardangerfjorden som kan gjøre på en dag. Turen krever godt vær og gode og stabile snøforhold. Med unntak av nedkjøringen fra Oksen mot Tjoflot kan en ved å gjøre riktige veivalg holde seg under 30 grader helning på denne turen.

På dager med klar sikt byr ruten på en opplevelse som sent vil glemmes! Det er en tur som bør gjøres på våren med lange lyse dager. Turen kan også gjøres kortere ved for eksempel å kutte ut Midtfjell og bestige Ingebjørgfjellet og Oksen fra Granvin.

Den første oppstigningen mot Midtfjell fra Sjusete er den lengste, mens de to påfølgende blir kortere og kortere. Totalt 1.759 høydemeter skal bestiges på ruten.

Oksen med Hardangerfjorden bak.

OKSENHALVØYA FRA ULVIK TIL TJOFLOT

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Oksen

 

1.241 moh.

60°27′35″N 06°40′58″Ø

Ullensvang, Hordaland, Norge

3.7K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close