Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Fra Geiterygghytta til Finse

Rundtur på ski i Skarvheimen

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse. I løpet av en helg gikk vi den klassiske rundturen fra Geiteryggen, langs ved Omsvatnet og Omsbreen til Finse, hvor vi overnattet på DNTs Finsehytta. Returen tilbake til Geiteryggen fulgte en kvistet rute lenger øst, i et fantastisk landaskap over Flakavatnet, langs ved Kyrkjedørsnutane - et fjellområde som markerer starten på Hallingskarvet.

Det tar i underkant av fire timer med bil fra Oslo (3.5 timer fra Bergen) til Geiteryggtunnellen. Ved utgangen av tunnelen finnes på begge sider parkeringsplasser. Det var mørkt og fredag kveld da vi ankom østsiden av tunnelen. Herfra spente vi skiene, tente hodelyktene og startet den 3 km lange marsjen opp til Geiterygghytta. Vi brukte en time på turen, da vi slet litt med å orientere oss i det stummende mørket. Vel fremme på hytta hadde bestyrer ordnet med middag og litt øl og vin.

 Geiterygghytta er en av DNTs hytter i Skarvheimen. Den ligger langs ved Geiteryggen og er mye brukt av dem som krysser Skarvheimen, skal gå Aurlandsdalen eller som oss - gå rundturen til Finse. Den eldste delen av hytta er fra 1914 og ble åpnet som et resultat etter den økte fjellturismen på grunn av Bergensbanen som åpnet i 1909.

Lørdag morgen like etter frokost går den vestlige ruten fra Geiterygghytta over Geiteryggvatnet og Omsvatnet, videre langs Såtehjallane og Omsbreen, før nedkjøringen til Finse. Geiterygghytta ligger like ved Geiteryggvannet, som har sin høyde 1.223 moh, samme høyde som Finsehytta. Ruten er lettgått og har oppstigning til 1.514 moh. Ruten til Finse er ca 17 km.

 Finsehytta er en av de største og viktigste hyttene til DNT Oslo. Den ligger kun få hundre meter unna Finse stasjon, like ved idylliske Finsevannet og den majestetiske Hardangerjøkulen. Mangfoldet av unike turmuligheter må sees som bakgrunn for hvorfor den betjente hytten har blitt så populær. Vi var der helgen før påske og hytten var fylt opp med alt fra fjellfarere på vei til Haukeliseter og kitere som trener seg på det islagte vannet like utenfor. Selv om hytten var full, fikk alle overnattingsplass - spredt på alt fra 2-mannsrom og sovesaler til madrasser i ganger og kroker. Finsehytta ble tatt i bruk som turisthytte fra 1949.

En flott tur over Flakavatnet på vei til Geiterygghytta.

Det er noe helt spesielt med tettstedet Finse. I dag er det hotellet og turisthytten som utgjør det meste av virksomhet her, men tidligere var det et fastboende samfunn her med så mye som 200 fastboende. Den første bebyggelsen kom i 1901, da Bergensbanen skulle bygges. Siden har Finse vært en viktig stasjon for å holde Bergensbanen åpen om vinteren på grunn av snørydding. Finse og Hardangervidda er mye brukt som treningsfelt for polare ekspedisjoner. Robert Falcon Scott er blandt dem som har brukt Finse som område for å teste det polare utstyret som skulle benyttes på hans ekspedisjon til Sydpolen.

Også søndagen hadde vi et fantastisk vær med sol og nesten vindstille. For å få variasjon, valgte vi den østgående ruten mellom Kyrkjedørsnutane. Landskapet her var nok enda flottere enn den vestlige ruten. En fantastisk utsikt sørover mot Hardangerjøkulen og vestover mot Hallingskarvet gjorde turen til en uforglemmelig opplevelse. Denne ruten er omtrent 18 km og den totale rundturen 35 km.

Da vi hadde bilen stående parkert ved Geiteryggtunnelen tok vi en snarvei ut fra den kvistede løypen mellom Godfjell og Kittilsbunosi. Nedkjøringen ga en morsom avslutning på en to dagers rundtur i Skarvheimen som absolutt kan anbefales.

Omnsvannet i Skarvheimen.
Relaterte turer
Topptur på ski til Høgeloft

Høgeloft Til toppen av Filefjell med panoramautsikt til Jotunheimen Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om Les mer

Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er ikke mange fjell over 1.900 Les mer

På topptur til Folarskardnuten

Topptur til Folarskardnuten På ski til det høyeste punktet på Hallingskarvet og det høyeste fjellet sør for Jotunheimen Folarskardnuten (1.933 Les mer

Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen

Blåbergi Topptur med utsikt over Skarvheimen Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet Høyeste toppen i fjellskillet mellom Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene! Topptur med utrolig utsikt i vest - Baksafjellet Høyeste toppen Les mer

På ski over Vossaskavlen

På ski over Vossaskavlen Utsatt fjellpass mellom vest og øst i Nansens fotspor Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Les mer

Prestholtskarvet

Prestholtskarvet Topptur opp på Hallingskarvet rygg Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse Les mer

En liten topptur til Lille Finsenuten

Lille Finsenuten En liten topptur med flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen En topptur til Lille Finsenuten er en kort Les mer

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Vårskitur over Hardangerjøkulen Jøkulrunden fra Finse Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å Les mer

Legg igjen en kommentar