Høgruta Jotunheimen

Høgruta Jotunheimen

En topptur gjennom Jotunheimen´s høyeste fjell

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

På kort tid har Norge fått en ny populær toppturrute i Jotunheimen. Høgruta i Jotunheimen er en 5-dagers og nesten 9 mils tur over toppene Besshøe, Surtningssue, Glittertinden, Galdhøpiggen og Storebjørn. Turen starter enten fra Gjendesheim eller Bessheim og går innom hyttene Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen og Leirvassbu før en ender opp på Krossbu. Flere ruter har knivet om å bli norges svar på den orginale ruten Haute Route gjennom Alpene fra Charmonix til Zermatt. Ruten beskrevet over er den flest turer med guide tyr til.

En annen rute er "Jotunheimen fra øst til vest" der en også starter på Gjendesheim, men går en litt annen vri over Nautgardstinden, Glittertinden, Galdhøpiggen, Raudalstindande og Fannaråki til Turtagrø.

Både Høgeruta og Jotunheimen fra Øst til Vest går innom betjente hytter med middag og frokost. Det gjør turen vesentlig enklere ved at slipper å bære med seg mat og utstyr til overnatting.

Første etappen går fra enten Gjendesheim eller Bessheim opp til toppen av Besshø (2.258 moh). Fra toppen er det flott utsikt over store deler av Jotunheimen og de fleste toppene en skal gjennom på ruten. Fra toppen av Besshø kjører en ned en av rennene på sørsiden og deretter renner en videre vest over mot turisthytten Memurubu.

Den andre etappen går over Surtningsue (2.368 moh). Fra toppen kjører en ned Surtningssuoksle og går videre til Glitterheim.

Etappe tre går over Glittertinden (2.460 moh), fra hvor en kjører ned mot Spiterstulen.

Etappen over Galdhøpiggen er lang og kan være krevende, men under fine forhold er den veldig flott. Fra Galdhøpiggen krysser en Svellnosbreen, Tverråbrean og Søre Illåbrean. I tillegg til Galdhøpiggen kan en legge turen innom en eller flere av toppene Tverråtindan (2.309 moh), Bukkholstindan (2.166 moh) og Store- eller Vestre Tverrbottinden, før en renner ned til Leirvassbu.

Bjørnungen, Storebjørn og Veslebjørn i Smørstabbtindan.

Den siste etappen går fra Leirvassbu opp til toppen av Storebjørn. Fra toppen renner en ned Bjørnbrean og går gjennom Bjørnskardet mellom Bjørnungan (2.110 moh) og Sokse (2.189), som også er fine avstikkere. Fra Bjørneskardet er det slak nedkjøring ned Leirbrean mot Krossbu, som er siste stopp på Høgeruta Jotunheimen.

Mange velger å gå Høgeruta i Jotunheimen med guide og flere av guideoperatørene setter gjerne opp flere turer gjennom en sessong.

De fleste tar seg tid til å nyte turen og går etappene med overnatting på hver av hyttene. Det har samtidig gått sport i å klare turen på kortest mulig tid og flere forsøk og gjennomføringer er gjort på å gå turen på godt under 24 timer.

Da turen strekker seg over flere dager er sansynligheten stor for å innimellom møte på dårlig vær eller liten sikt. Med mindre en kan ta en hviledag er det da vanlig å ta alternativ rute ved å følge kvistet løype uten å gå over toppen som egentlig planlagt.

Deler av ruten krever kryssing av bre. De fleste av disse har få sprekker og er normalt trygge i sessonger med gode snøforhold, men turen krever kunnskap og utstyr for redning på bre. Sent på sessongen kan enkelte partier kreve innbinding i tau ved kryssing av områder med sprekker.

Ruten kan selvfølgelig deles opp i mindre versjoner. DNT setter normalt opp 3 dagers kortversjon av turen. Det er også mulig å gå en sommerversjon av Høgeruten Jotunheimen.

Surtningssue (2.368 moh) og Surtningssubrean sett fra Nautgardstinden.

HØGRUTA JOTUNHEIMEN

DAGER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Høgruta Jotunheimen

På topptur gjennom fjellområdet med de høyeste toppene i Nord-Europa

Besshøe

61°31′04″N 08°41′13″Ø - 2.258 moh

Surtningssue

61°32′02″N 08°34′21″Ø - 2.368 moh

Glittertinden

61°39′04″N 08°33′26″Ø - 2.464 moh

Galdhøpiggen

61°38′10″N 08°18′47″Ø - 2.469 moh

Storebjørn

61°32′53″N 08°08′13″Ø - 2.222 moh

Hyttene langs Høgruta Jotunheimen

Toppene i Høgruta Jotunheimen

Galdhøpiggen – Skitur til toppen av Norge

Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Turen fra Spiterstulen gir en nedkjøring med mange høydemetre og stedvis bratt skikjøring. Som med mange andre av de mest populære turene i Jotunheimen er denne turen best vinterstid. Da er sansynligheten stor for at du kan få både toppen og utsikten helt for deg selv. Galdhøpiggen (2.469 moh) er landets høyeste fjell og en svært populær tur sommerstid fra Juvasshytta. Vinterstid er det en flott skitopp med bratt og lang nedkjøring mot turisthytta Spiterstulen. På begynnelsen av 1800-tallet var det uklart om Galdhøpiggen faktisk var landets høyeste topp. Det […]

Les mer

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Det har vært en usedvanlig snørik vinter og når sommeren nå er i full gang er det fremdeles flott skiføre i Jotunheimen. Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu. Vi festet toppturskiene og besteg Storebjørn fra Leirdalen i strålende sol. Fra Storebjørn fikk vi utsikt over store deler av Jotunheimen, Sognefjellet og Breheimen. Normalt avsluttes de siste toppturene til Storebjørn på ski i slutten av mai. […]

Les mer

Til toppen av Besshøe på ski – kjempen ved Gjende

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke. Det er i midten av mai og topptur-sessongen er på sitt aller beste. Dagens turmål er den store dominerende toppen alle som har gått Besseggen eller Knutshøe legger merke til, Besshøe (2.258 moh). På vei over Valdresflye står biler tett parkert og svært mange har tenkt å […]

Les mer