Search

Opp Rimstigen til Rimstigfjellet og Breiskrednosi

Utsikt ned i Nærøyfjorden mot Bakka fra Breiskrednosi (1.189 moh). Bakkanosi (1.398 moh) til høyre.

Nærøyfjordområdet er mang en gang blitt kåret av ulike tidsskrift til å være et av verdens mest spektakulære naturområder og står også på UNESCO´s verdensarvliste. Få andre steder i landet finner en mer spektakulært turområde enn inne i Nærøyfjorden. Den smale fjorden er omgitt av stupbratte fjellsider som strekker seg opp mot 1.400 høydemeter over fjorden. Her finner en også Rimstigen, en gammel ferdselsvei som går opp de bratte fjellsidene fra den lille grenden Tufto. Herfra kan en ta seg opp til Rimstigfjellet og til den godt synlige klippen, med sitt bratte stup ned i Nærøyfjorden, Breiskrednosi.

Rimstigfjellet

60°56′11″N 06°50′43″Ø
1.299 moh.
Aurland, Vestland, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Fjordarmene innerst i Sognefjorden er spektakulære. De høye fjellene stuper bratt ned i trange fjordarmer som har skjært seg innover i terrenget, som Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden. Vi har tatt turen til Nærøyfjorden og det som må være en av ladets flotteste turstier. Landskapet her inne er mektig med de høye fjellsidene som strekker seg opp mot 1.400 høydemeter over oss. Høyt over Tufto henger stupbratte fjell som Bakkanosi og Breiskrednosi. Her starter også den gamle ferdselsveien Rimstigen. Rimstigen har tidligere vært en svært viktig transportvei for grendene her ved Nærøyfjorden, Bakka og Tufto. Rimstigen var den eneste tilkomsten beboerne hadde til stølene i fjellet, som ga tilgang på beite for husdyrene om sommeren.

Stien Rimstigen holdt lenge på å gro igjen og det kunne være krevende å gå her da en lett mistet veien i bratt terreng. Men Rimstigen har fått sin renessanse og har blitt en populær tursti i et helt utrolig flott terreng. Utsikten har en med seg så og si hele veien oppover på stien som ble restaurert i 2009. Det var folket i bygdene Bakka og Tufto som tok initiativ til restaureringen og i dag er det en tydelig sti tilrettelagt med sherpa-trapper i de bratteste partiene. Nå ryddes og sikres stien årlig til glede for et økende antall turgåere og turister.

Turen starter fra en parkeringsplass like før Tufto. Her begynner det steilt oppover, men selv om det er bratt blir det aldri vanskelig eller eksponert.

Vi skal gå Rimstigen opp til Skarsvotni på 1.098 moh, hvor vi tar av mot Rimstigfjellet (1.299 moh). Her er det mulig å gå videre til klippen Breiskrednosi, som er godt synlig fra Tufto. Breiskrednosi er kjent for sitt bratte stup ned mot Nærøyfjorden og flotte utsikt lenger inn i Nærøyfjorden retning Gudvangen.

Første delen av Rimstigen går opp til et utsiktspunkt på 725 høydemeter. Her er det flott utsikt ut mot Aurlandsfjorden og Kalvsnesnosi.

På veien oppover ser vi rett ned mot grendene Bakka og Tufto, som fremstår som mindre og mindre. Høyt over oss henger de bratte fjellsidene ned fra Bakkanosi. En føler seg svært liten i dette voldsomme landskapet.

Til utsiktspunktet på 725 høydemeter arrangeres også motbakkeløpet Rimstigen opp hvert år. Den offisielle løyperekorden er på utrolige 24:43. Til sammenligning brukte vi 1 time og 20 minutter opp hit i et rolig, men jevnt tempo.

Det som slår meg, som med mange av de andre flotte turene i området rundt Nærøyfjord-området, er at ikke flere går turer i området her. Området har med sitt rette av mange magasiner blitt kåret til verdens flotteste og mest spektakulære turområde. Også UNESCO har satt Nærøyfjord-området på den kjente verdensarvlisten.

Fra utsiktspunktet på 725 moh fortsetter en videre inn i Rimstigbotn, en grønn og frodig dal mellom Bakkanosi (1.398 moh) og Skarsnosi (1.470 moh). Langt færre av turgåerne på Rimstigen denne dagen velger å fortsette videre, men turen videre opp på selve fjellplatået er en flott tur og anbefales i flott vær.

Fra Rimstigbotn tar en seg videre opp Skarsbakkana, på fortsatt svært god sti, til det idylliske Skarsvotni på 1.098 moh. Rimstigen fortsetter herfra videre over fjellet til Breidalen, med høyeste punkt på 1.350 moh. Vi velger å ta av her ved Skarsvotni på det som skal være en sti mot Rimstigfjellet og Breiskrednosi. Stien er vanskelig å følge, da det er mye ur her. Men terrenget er lettgått og greit å lese og en tar seg enkelt opp til toppen av Rimstigfjellet (1.299 moh).

Fra Rimstigfjellet er det selvsagt de bratte fjellsidene ned mot Nærøyfjorden som trekker ens oppmerksomhet. Rimstigjellet er en rund topp uten noen form for eksponering, så om en ønsker å kjenne litt på det luftige bør en ta en avstikker bort til Breiskrednosi, som er godt synlig herfra. Vi ser også Bakkanosi og fjellene mellom Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden. Hurrungane, de vestligste og mest alpine fjellene i Jotunheimen, er også godt synlig herfra. Det er populært å slå opp teltet ved Breiskrednosi for å overnatte dersom været er meldt bra. Soloppgangen her oppe på fjellplatået er en opplevelse for livet!

Turen opp Rimstigen er lettgått for alle med normal fysisk  form, men med mye høydemeter stigning. Turen egner seg greit for stiløping med krevende motbakke.

Totalt er turen til Rimstigfjellet 12.5 km og 17 km om en også velger å ta turen bort til Breiskrednosi, hva er verdt utsikten i klart vær. Til Rimstigfjellet er det 1.317 høydemeter med stigning og en bruker normalt 5 timer tur/retur fra Bakka inklusive pauser. Turen går greit og fort ned, men vær oppmerksom på at det enkelte partier er sva og kan være glatt.

Turer i samme område

Utsikt fra Prest over Aurlandsfjorden

Området rundt Aurlandsfjorden er en del av Nærøyfjordens landskapsvernområde som befinner seg på UNESCOS verdensarvliste. Aurlandsfjorden er en vakker fjordarm til Sognefjorden, som snirkler seg mellom stupbratte fjellsider. Innerst i Aurlandsfjorden…

Instagram

20.8K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close