Hytte til hytte
Bli med til de flotteste turisthytter, nødbuer og hoteller med historisk sus...
Mange kan gjenkjenne den gode følelsen av å ha tilbakelagt dagens etappe og endelig komme til hytta, få av seg den tunge sekken og fyre opp vedovnen for å få varmen tilbake. Noen ganger i en liten nødbu ved toppen av et fjell, andre ganger i en betjent hytte der det serveres tre retters middag med lokale råvarer i idylliske omgivelser. De unike hyttetilbudet i fjellet gjør at en kan gå krysse store deler av landet sammenhengende uten å måtte dra med seg pulk fylt med telt og mat for hele turen eller rett og slett ha en base for å gå toppturer.
Norge har et godt utbygd nett av turisthytter, både private og tilhørende nettverket til Den Norske Turistforening. Takket være hyttene er det mulig å enklere kunne ta seg sammenhengende gjennom fjellområder uten å måtte ta med seg forsyninger og telt. Mange bruker hyttene som overnatting på lengre turer der de krysser hele fjellområder eller vidder, mens andre bruker hyttene som base for toppturer, kiting eller dagsturer.
Turisthyttene har spilt en viktig rolle opp igjennom fjellsportens historie. Byggingen av turisthytter startet hovedsaklig på slutten av 1800-tallet, som følge av økt fjellturisme. Mange av datidens turisthytter og fjellhotell er fremdeles i bruk og bærer en unik histostorie fra da fjellpionerene utforsket fjellområdene og gjorde førstebestigninger av landets mest utilgjenglige og spektakulære fjelltopper.
Hytter for rangling på tindene
Hytter med nærhet til de høye tinder og turer for fjellsportsutøvere.
Turtagrø, Hurrungane
Hurrungane byr på spennende eventyr for både skigåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene.
Krossbu, Smørstabbtindan
Rundt Leirbrean ligger Smørstanntinder på rekke og rad. Fra Krossbu Turiststasjon når en dem alle. Hva med en tur til Store Smørstabbtinden, Storebjørn, Skeie, Sokse eller kanskje rundt hele Smørstabbtindtraversen?
Union Øye, Sunnmørsalpene
Hurrungane byr på spennende eventyr for både skigåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene.
De helt spesielle hyttene
Hytter i Jotunheimen
Opplev Jotunheimen gjennom de mange hyttene.
Jotunheimen nasjonalpark er Norges mest besøkte turområde. Nasjonalparken ble opprettet i desember 1980 og det er i dette området vi finner de høyeste fjellene i Nord-Europa. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 464 m), ligger her. Et løypenett mellom flere betjente og selvbetjente hytter gjør Jotunheimen til et fantastisk turområde, spesielt vinterstid med ski på beina.
Gjendesheim
Gjendesheim ligger idyllisk til i den østlige enden av fjellinnsjøen Gjende. Det er et yppelig utgangspunkt for turer inn i Jotunheimen, toppturer i Gjendealpene og Besshøe eller turer over egger som Knutshøe og Besseggen.
Leirvassbu
Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet, ligger Leirvassbu, som er en fin base for turer til de mange toppene som ligger i området eller utforsking og vandring på de mektige breene like i nærheten.
Memurubu
Omtrent midt på nordsiden av Gjende ligger Memurubu, en betjent turisthytte som må sies å være en av de mer utilgjengelige betjente hyttene vinterstid. Sommerstid går det båt i shuttle trafikk over Gjende fra Gjendesheim. De fleste skal gå Besseggen. Men Memurubu er en inngangsport til langt mer spennende saker. Inn i Memurudalen ligger mange spennende turmuligheter med innslag av tinderangling og bre. Memurubu er et ypperlig startpunkt for turer inn i Memurutindmassivet.
Fannaråken
Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Sognefjellet mellom Hurrungane og Smørstabbtindmassivet. På toppen finner en den høyeste beliggende turisthytten i Nord-Europa, en hytte som også er betjent om sommeren. De som velger å overnatte på toppen kan være så heldige å få oppleve det som regnes som en av landets villeste solnedganger i kombinasjon med en utsikt rett inn i det kvasse tindemassivet, Hurrungane.
Eidsbugarden og Fondsbu
Fondsbu er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter.
Spiterstulen
Spiterstulen er omringet av landet høyeste fjell og Jotunheimens største breer. I området finner vi flotte breområder, spisse tinder og luftige ryggtraverser for dem som er interessert i tinderangling og fjellsport.
Krossbu, Smørstabbtindan
Rundt Leirbrean ligger Smørstabbtinder på rekke og rad. Fra Krossbu Turiststasjon når en dem alle. Hva med en tur til Store Smørstabbtinden, Storebjørn, Skeie, Sokse eller kanskje rundt hele Smørstabbtindtraversen?
Høgeruta Jotunheimen
Nå har Jotunheimen fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går fra hytte til hytte over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.
Flotte skiturer mellom hytter
Hytter for utforsking av breene
Demmevasshytta ved Rembesdalskåka, en brearm av Hardangerjøkulen.
Flatbrehytta, Fjærland
Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin tur med fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden.
Finsehytta, Hardangerjøkulen
Finsehytta er en av de mest besøkte hyttene til DNT. Noen er på vei sørover, hytte til hytte over Hardangervidda, mens andre er her for å kite eller gå på Hardangerjøkulen.
Bødalseter, Stryn
Jostedalsbreen byr på mange turmuligheter og opplevelser. Et godt utgangspunkt for mange av dem er Bødalseter. Topptur til Lodalskåpa eller Brenibba, brevandring på Bødalsbreen, skiklassikeren Josten på langs - når du fra Bødalseter.
Fonnabu, Folgefonna
Fonnabu ligger spektakulært til ved brekanten og er den største hytten i området. Turen fra Sundal og opp til Fonnabu er den mest brukte veien inn til Folgefonna.
Holmaskjer, Folgefonna
Hytten Holmaskjer ligger spektakulært til på et skjær som stikker opp på breen Folgefonna. Hytten ligger helt nord på Sørfonna og har blant annet flott utsikt sørover Folgefonna, samt inn på Hardangervidda mot Hårteigen.
Sauabrehytta, Folgefonna
Sauabrehytta er en liten selvbetjent turisthytte som ligger flott til med utsikt ned i Sandvikedalen og til Folgefonna. Her er det fint å sitte i hytteveggen og nyte den utrolig flotte utsikten.
Demmevasshytta, Hardangerjøkulen
Demmevasshytta ligger på en fjellhylle over brearmen Rembesdalskåka. Hytten kan være krevende å besøke grunnet sin spesielle beliggenhet.
Tungestølen, Austerdalsbreen
Tungestølen turisthytte ligger ved inngangen til breenes rike og et landskap som av W.C. Slingsby i sin tid ble beskrevet som antageligvis det flotteste brelanskapet i Europa. Hytten et flott utgangspunkt for turer inn til Austerdalsbreen og over Jostedalsbreen til Oldedalen.
Flere flotte hytter i fjellet...
Rondvassbu
Vår eldste nasjonalpark Rondane byr på unik natur og et stort utvalg av turmuligheter til karakteristiske topper eller fra hytte til hytte. Høsten har inntatt fjellmassivet øst for Gudbrandsdalen og vi bestemte oss for å besøke den betjente DNT hytten Rondvassbu.
Geiterygghytta
Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse.
Kaldavasshytta
I fjellområdet mellom Uppsete, Myrdal og Hallingskeid finner vi den ubetjente turisthytten Kaldavasshytta. Hytten ligger idyllisk til på en høyde 1.260 moh som deler Kaldavatni i to. Kaldavasshytta er et flott utgangspunkt for turer i fjellområdet som ligger midt mellom Vossefjellene, Skarvheimen og Hardanger. Hytten er også et naturlig stoppested på turen over Vosseskavlen.
Hallingskeid
Hallingskeid er best kjent som en stasjon langs Bergensbanen, der toget stopper inne i et snøoverbygg. Hit går ingen bilvei og eneste vei hit er den kjente Rallarvegen. Det er en spesiell plass som markerer slutten på Skarvheimen og Hardangervidda. Turistforeningen har en selvbetjent turisthytte som ligger like utenfor stasjonen. Hallingskeid er et flott utgangspunkt for turer i fjellene der Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene møtes i kuppert vestlandsterreng.