Turtagrø

Turtagrø

Utgangspunkt for turer og klatring i høye fjell!

Hurrungane byr på spennende eventyr for både turgåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene. Med sine spisse topper, smale egger og bratte breformasjoner er tur opplevelsene i Hurrungane helt unike. 

Turtagrø er regnet som det beste utgangspuntet for turer til Hurrungane, fjellområdet som er elsket av fjellsportutøvere, toppturskikjørere og klatrere. Man regner Turtagrø for å være selve stedet i Norge der fjellsporten fikk sin start.
Spesielt populær er Turtagrø blant klatrere, da mange av fjellene her krever efaring med klatreutstyr og kompetanse for å nå toppen. Samtidig har Hurrungane turer mange flotte turer som ikke krever klatring. Fannaråki, Store Dyrhaugstind og Nordre Skagestølstind er eksempler på turer i nærheten av Turtagrø som ikke krever klatrekunnskaper, men gir flott utsikt over Hurrungane.

De desidert mest populære klatreturene fra Turtagrø er Store Skagestølstind og Store Austanbotntinden, som begge er krevende men spektakulære klatreturer. Norgesguidene er blant dem som tilbyr føring til disse toppene fra Turtagrø.

De siste årene har Turtagrø blitt svært populær destinasjon for toppturer på ski. Store Ringstind er kanskje regnet som den største vår klassikeren, med sine brepassasjer, karakteristiske form og storslåtte utsikt. Mange vil hevde at denne turen er Norges fineste topptur på ski.

Andre populære og flotte topptuerr på ski fra Turtagrø er Steindalsnosi, Fannaråken, Gjertvasstind, Lauvnostinden og ryggene opp til Nordre Dyrhaugstind, Store Autabotntind og Store Soleiebotntind.

Av hytte til hytteturer er det også flott muligheter. Turen fra Turtagrø over landets høyestbeliggende turisthytte, Fanaråken, til Skogadalsbøen er en anbefalt tur. En annen unik tur er den historiske ruten der en følger de gamle vardene over Sognefjellet fra Turtagrø til Sognefjellshytta. En kan også vandre tvers gjennom Hurrungane massivet fra Turtagrø, inn til Skagastølsbu og videre ned Midtmaradalen til Stølsmaradalen eller Vetti.

Den ikoniske utsikten innover Skagestølsdalen med Skagestølstindene og Dyrhaugstindene på hver sin side.
Turtagrø er et bra utgangspunkt for turer og klatring i Hurrungane.

Turtagrø har faktisk fra gammelt av vært stoppested for veifarende på vei over Sognefjellet og fjellsporten har en lang historie her. I 1888 ble det reist hotell på Turtagrø av Ola Jensen Berge. Dette dannet grunnlaget for fjellturisme og et klatremiljø vokste frem. Fjellsportens historie på Turtagrø er spennende lesestoff om hvordan Hurrungane´s kvasseste tinder ble klatret og besteget på slutten av 1800-tallet.

Mange av fjellsportens pionerer hadde sitt tilholdsted på Turtagrø, fra hvor de gjorde mange av sine førstebestigninger i Hurrungane.

Sognefjellsveien som går over Sognefjellet mellom Skjolden i Luster og Lom er regnet for å være en av landets vakreste fjelloverganger. Veien holder vinterstengt, men åpnes rundt månedsskiftet april/mai. Tindevegen er en privat fjellovergang og bomvei fra Årdal, som normalt også brøytes i april eller mai. Allerede før Sognefjellsveien og Tindeveien åpner er det brøytet opp til Turtagrø fra Luster.

Etterhvert som veiene brøytes setter mange turen mot Turtagrø, som er det beste utgangspuntet for turer inn i Hurrungane.

Utsikt fra Steidalsnosi fra Hurrungane. Skagestølstindene, Dyrhaugstindene og Soleitindane.
Turtagrø sett fra Dyrhaugsryggen. Breheimen i bakgrunnen.
Turtagrø Hotell har et stort og flott fjellbibliotek.

Turtagrø

884 moh

61°30′15″N 07°48′05″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Hytter en kan gå til fra Turtagrø

Turer fra Turtagrø

Store Ringstind i Hurrungane

Store Ringstind (2.124 moh) er blitt en populær topptur på ski og regnes for å være en av landets store klassikere. Det er en skitur som går gjennom et alpint terreng med bratte fjellsider, stup, breer og et luftig toppunkt. Den er av mange ansett for å være Hurrunganes flotteste topptur på ski, med en flott utsikt over fjellmassivets mange, flotte, kvasse og luftige ryggtraverser. Fra det bratte partiet under Dyrhaugstindene med kurs for Store Ringstind. Turen til Store Ringstind starter ytterst i Ringsdalen fra Tindevegen. På fine vårdager i april og mai vil du neppe være alene om å […]

Les mer

Klatring på Store Skagestølstind – Storen

Store Skagestølstind, Storen (2.405 moh) er landets høyeste topp som må klatres for å nå toppen. Toppen er den høyeste i fjellmassivet Hurrungane som ligger i den vestligste og villeste delen av Jotunheimen. Mange har som drøm å klatre Storen og mange av de som har klatret den kommer igjen og igjen. Det finnes mange ruter til toppen. Fjellet er luftig, men klatringen er overkommelig. Få fjell i Norge kan måle seg med Store Skagastølstind. Storen sett fra øst, med Galleriene og normalrutene mot toppen. Store Skagastølstind (2.405 moh) er det høyeste av fjellene i tindemassivet Hurrungane. Det er landets […]

Les mer

Store Austanbottstind i Hurrungane

Vi er i Hurrungane – den vestligste, villeste og mest alpine delen av Jotunheimen. Her er tindene kvasse og flere av dem krever klatring for å nå toppen. Helt vest finner vi Store Austanbottstind (2.204 moh), en kvass rygg med et svært så luftig toppunkt. For å nå toppen må en klyve en hel del på utsatte og eksponerte partier. Store Austanbottstind er en av landets alpine klassikere og er definitivt regnet med på listen over de flotteste toppene i Hurrungane-massivet. Store Austanbottstind (2.204 moh) ser svært så steil og kvass ut, særlig når en står på Store Soleibotntinden og […]

Les mer

Soleibotntindtraversen i Hurrungane

Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at vi finner de villeste og mest alpine fjellene i landet. Her finner vi flere av landets høyeste fjell bundet sammen av smale fjellrygger og omgitt av stupbratte brefall. I den vestlige delen av Hurrungane finner vi Lauvanostinden (1.960 moh) og Soleibotntindene (2.083 moh). Ryggen som strekker seg fra Lauvanostinden til Søre Soleibotntinden over Store Soleibotntinden utgjør en smal og eksponert fjellrygg som kalles Soleibotntindtraversen.  Store- og Søre Soleibotntind midt i bildet sett fra Store Austanbottstind. Store Soleibotntinden (2.083 moh) og Lauvanostinden (1.960 moh) er fine og enkle topper å […]

Les mer

Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet

Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Sognefjellsveien eller Turtagrø. Toppen har sin beliggenhet mellom Hurrungane og Smørstabbtindan, noe som gjør at utsikten er spesielt flott og vid på fine dager. Steindalsnosi byr på flott skikjøring og det er flere mulige nedkjøringer fra denne flotte toppen på Sognefjellet. Steidalsnosi (2.025 moh) er en flott topptur på Sognefjellet. Fjellet er godt synlig når en kjører over Sognefjellsveien, der den ligger ved siden av Fannaråki (2.068 moh), som er kjent for å ha landet høyest beliggende overnattingshytte. Det er flere mulige oppstigninger og nedkjøringer fra Steindalsnosi. Den […]

Les mer

Skikjøring ned Dyrhaugsryggen i Hurrungane

Hurrungane – her finner vi de kvasseste og mest alpine toppene i Jotunheimen. Fjellområdet er et yndet område for klatrere, men om våren er mange av tindene her flotte skitopper i spektakulære omgivelser. Turen opp Dyrhaugsryggen til Nordre- eller Store Dyrhaugstinden er en topptur som går inn i hjertet av Hurrungane, med flott utsikt til omliggende fjell i Hurrungane. Dyrhaugryggen gir også lang og fin nedkjøring mot Turtagrø.  Turtagrø er et populært utgangspunkt for toppturer på våren. Når veien over Sognefjellet åpner, farter toppturentusiaster til Hurrungane for å stå ned Store Ringstind, Steindalsnosi, Fannaråken, Soleibotntinden og Lauvnostind på ski. Her finnes turer i alle […]

Les mer

Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden

Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot Lustrafjorden og Fortundalen. Med Store Soleibotntinden og Store Austanbottstind i ryggen er det få utsiktspunkt som gir en større kontrast enn det en får fra kanten av Berdalsfjellet. Berdalsfjellet er en kort tur med utsikt. Det er høst og vi er i Hurrungane for å oppleve turer i det som er blant landets høyeste og mest alpine fjell. I Hurrungane finner en lange, kvasse fjellrygger med topper som enten må klyves […]

Les mer