Finse- mellom Skarvheimen og Hardangervidda

Finse

- på tur mellom Skarvheimen og Hardangervidda

Finse heter tettstedet som skiller Skarvheimen og Hardangervidda. Tidligere levde et helt samfunn fast her, der de fleste arbeidet med vedlikehold av Bergensbanen. I dag er Finse et ypperlig utgangspunkt for korte og lange turer på ski, bre eller kiting. Turer over vidder, skarver og jøkuler er noe en kan oppleve på Finse. Her har en nærhet til kjente landemerker som Hardangerjøkulen og Hallingskarvet.

Med bil kommer en ikke til Finse, men tar en toget til Finse stasjon, den høyest beliggende stasjonen på Bergensbanen, havner en mindt i et eldorado for turer på ski. Finse ligger midt mellom Hardangervidda i sør og Skarvheimen i nord. Norges sjette største isbre på fastlandet, Hardangerjøkulen, reiser seg ved foten av Finse og i øst reiser Hallingskarvet seg. Finse er et utgangspunkt for uttallige turmuligheter i alle retninger.

Finsehytta er en av de mest besøkte hyttene til Den Norske Turistforening. Her kan det fort bli fylt opp, men med madrasser og kreative løsninger får alle soveplass. Her møter en alt en kan tenke seg av forskjellige turfolk. Noen er på vei sørover, hytte til hytte over Hardangervidda, mens andre er her for å kite eller gå på Hardangerjøkulen.

Utsikt over Finse fra Lille Finsenuten. Hallingskarvet strekker seg østover i bakgrunnen.

Hardangerjøkulen er med 73 km2 den sjette største i Norge og har sitt høyeste punkt 1.863 m.o.h. Herfra er det fantastisk utsikt mot Hardangervidda, Hårteigen, Gaustadtoppen, Hallingskarvet, Jotunheimen og ikke minst ned mot Hardangerfjorden. Det er mange flotte turmuligheter på og rundt Hardangerjøkulen.

Jøkulrunden er en 22 km kvistet løype som går over Hardangerjøkulen. Turen tar omtrent 5 timer. Dette er en bre, så her anbefales det å følge den kvistede løypen.

En mer krevende tur som krever breutstyr og kunnskap om ferdsel på bre er en kryssing av Hardangerjøkulen fra nord til sør. En følger den vanlige normalveien opp på breplatået til Jøkulhytta for å krysse breplatået og gå ned brefallet Vestra Leirebottsskåka.

En annen mye gått tur på våren er en tur over Hardangerjøkulen til den spektakulære hytten Demmevasshytta, som ligger helt inn til brefallet Rembedalskåka. Herfra er det flott å fortsette ned i Simadalen, som er en fantastisk flott dal i storslåtte omgivelser. Turen til Demmevasshytta kan være en krevende og vanskelig grunnet beliggenheten. Det kreves stabile snø- og breforhold.

For de som ønsker å utforske Blåisen på Hardangerjøkulen med stegjern og isøks, er denne tilgjenglig i sommermånedene etter at snøen har sluppet taket. Blåisen er en brearm som ligger to timers gange fra Finse og flere aktører tilbyr både guidet brevandring og brekurs.

Det er også en fin mulighet til å gå fine toppturer fra Finse. Toppene rundt Finse er fine turmål for både de med fjellski og randonnée ski på beina og mange er svært enkle å nå. Nærmest ligger Lille- og Store Finsenuten (1.599 moh). Noe lengre unna ligger Såta (1558 moh) eller Sankt Pål. Turen opp til Jøkulhytta på Hardangerjøkulen er også en fin topptur. Det er en tradisjon å feire 17. mai ved å gå i tog opp til Jøkulhytta fra Finse.

Vintersesongen på Finse er lang og snøforholdene er stort sett fine i perioden desember til begynnelsen av juli. Det gir mange turmuligheter for de som ønsker å oppleve det værharde området mellom Skarvheimen og Hardangervidda.

Om sommeren er Finse et kjent stoppested på sykkelruten som følger Rallarveien fra Haugastøl til Flom. Mange velger å overnatte på Finse.

Turistforeningshytta Finsehytta.

Hytte til hytte-turer er mulig å gå i alle retninger. Finse er for mange start- eller endepunktet for Hardangervidda på langs I vest ligger Hallingskeid hytta og en anne populær rundtur er fra Finse til Geiterygghytta.

Hardangervidda på langs er en av de største klassikerne på ski og starter for mange på Finse. De fleste deler turen opp i 4 - 5 etapper og bruker gjerne 6 dager på turen. Turen har flere varianter, men den det er mest vanlig å avslutte turen enten på Haukeliseter eller i Rjukan. Et nett av hytter gir varierte etapper med lengder på mellom 15 - 30 kilometer.

En annen klassiker er en rundtur i Skarvheimen, som starter på Finse og går går vestover til Hallingskeid, videre nordover til Geiterygghytta før en vender tilbake til Finse.

Langs Hallingsskarvet til Lordehytta er en tur for de som liker å gå en lengre skitur. Lordehytta ble bygd rundt 1880 i Folarskardet på Hallingskarvet (1.620 moh). I dag er dette den eneste hytten på Hallingskarvet og benyttes som nødbu. Navnet kommer av den engelske rein jegeren Garvagh, som kom til Aurland rundt 1860. De bygde en rekke slike jakthytter i fjellet. Det var også Garvagh som ga navnet til toppen Sankt Pål, da han mente toppen minnet ham om katedralen hjemme i London.

Et alternativ er å gå Hallingskarvet på langs og følge hele ryggen fra vest til øst og avslutte turen enten på Ustaoset eller Geilo. Det er en lengre tur som kan gås på enten en eller to dager med overnatting i telt eller i Lordehytta. Turen krever gode værforhold, noe det ikke alltid er over ryggen av Hallingskarvet.

Fin utsikt mot Hardangerjøkulen fra Lille Finsenuten.

Finsehytta

1.222 moh

60°35′52″N 07°30′25″Ø

Ulvik, Hordaland

Hytter en kan gå til fra Finse

Turer fra Finse

Kryssing av Hardangerjøkulen fra nord til sør

Hardangerjøkulen – et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu.  Finse er utgangspunktet for de fleste turene til Hardangerjøkulen enten det er skitur til Jøkulhytta, langs den kvistede løypen over breen «Jøkulrunden» eller en mer krevende og spektakulær tur over breen til […]

Les mer

Hallingskarvet på langs – vårtur på ski

Å gå den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er regnet for å være en av landets flotteste skiturer. Den 35 kilometer lange markerte fjellryggen er virkelig et av landets store landemerker og det er en spesiell opplevelse å gå langs ryggen. Her er en høyt hevet over det omliggende terrenget og utsikten er upåklagelig. Turen over ryggen kan gås i sin helhet som en liten ekspedisjon fra Finse til Geilo eller deles opp i enkelte etapper. Uansett vil turen kreve bra vær, da ryggen kan ha utfordrende vær! Bli med en tur over det langstrakte platået Hallingskarvet.  Ryggen av Hallingskarvet hever seg høyt i terrenget […]

Les mer

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse. I løpet av en helg gikk vi den klassiske rundturen fra Geiteryggen, langs ved Omsvatnet og Omsbreen til Finse, hvor vi overnattet på DNTs Finsehytta. Returen tilbake til Geiteryggen fulgte en kvistet rute lenger øst, i et fantastisk landaskap over Flakavatnet, langs ved Kyrkjedørsnutane – et fjellområde som markerer starten på Hallingskarvet. Det tar i underkant av fire timer med bil fra Oslo (3.5 timer fra Bergen) til Geiteryggtunnellen. Ved utgangen av tunnelen […]

Les mer

En liten topptur til Lille Finsenuten

En topptur til Lille Finsenuten er en kort tur, men byr på morsom skikjøring og flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen. Har du bare noen timer til rådighet før toget går, er turen til Lille Finsenuten absolutt verdt et besøk. Og skal du ikke rekke toget kan turen forlenges ytterligere med et besøk på Store Finsenuten. På toppen av Lille Finsenut kan du en varm vårdag bli sittende lenge for å nyte panoramautsikten. Vi har tilbragt en helg på Finse i et fantastisk vår vær. Før helgen og oppholdet på Finse tar helt slutt har vi noen timer til rådighet […]

Les mer

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å gå over Hardangerjøkulen. Den 25 km lange skituren Jøkulrunden går over den snødekte breen og er kvistet slik at en kan gå uten bruk av tau. Norges sjette støreste bre har sitt høyeste punkt på 1.862 moh. Herfra får en på godværsdager en vakker tur med flott utsikt i spektakulære omgivelser. Fin utsikt mot Hardangerjøkulen fra Lille Finsenuten. Våren er på anmarsj og denne gangen har vi tatt toget til Finse der mulighetene er mange for flotte skiturer i variert terreng. Et hovedmål har vi pekt […]

Les mer