Bødalseter

Bødalseter

Et flott utgangspunkt for turer opp til Jostedalsbreen, Lodalskåpa og Tindefjellsryggen.

Jostedalsbreen byr på mange turmuligheter og opplevelser. Et godt utgangspunkt for mange av dem er Bødalsseter. Topptur til Lodalskåpa eller Brenibba, brevandring på Bødalsbreen, skitur til Kjenndalskruna og skiklassikeren Josten på langs - du når dem alle fra Bødalsseter.

Bødalsseter, en i dag en liten hytte grend som ligger en halv times kjøring fra Loen inne i Bødalen på omtrent 585 moh. Seteren ligger midt ut på et tun, plassert slik at den ikke ligger i fare for å bli tatt av ras og skred. Tidligere var dette en seter der en bodde i hyttene som ligger i en rad, mens dyrene holdt til i fjøsene som ligger på en egen rad. Turismen vokste frem allerede på 1800-tallet her og en hytte ble reist for å huse turister som kom for å oppleve breene. Dette er hytten som senere ble overtatt av Den Norske Turistforening. I dag er Bødalsseter et utgangspunkt for turer opp på breen og mange brekurs blir holdt på Bødalsseter.

Den største breen på det europeiske fastlandet er med sine 486 kvadratkilometer Jostedalsbreen. Breen har omtrent 50 brearmer, som slynger seg ned dalsider.

Bødalsbreen er en av disse brearmene, som ligger innerst i Bødale. Brearmen har et større blåis område nederst og et større snødekt område øverst, begge med mange dype sprekker.

Bødalsbreen
Turen opp Bødalsbreen begynner nederst på blåisen. Området rundt preges av høye fjellsider med store steinmasser, utsprengt av breens bevegelser. Det er lett å se av området hvordan breen gradvis har trukket seg tilbake, og de siste tyve årene har desverre breen trukket seg drastisk tilbake. Dette har ført til at området er utsatt for steinras. Med stegjern, hjelm, sele og isøks vandrer vi oppover den til dels bratte issiden av breen.

Midtveis på blåisen kommer et noe mer oppsprukket parti som enkelte steder krever noe klyving, før isen flater ut igjen. Her har vi en pause hvor vi binder oss inn i tau for å fortsette opp på snølagt bre før vi kommer opp på selve breplatået til Jostedalsbreen.

Brenibba
Brenibba (2.017 moh) er den andre av de to 2.000 meter toppene på Jostedalsbreen. Når en først er kommet opp på breplatået er Brenibba en enkel topp å bestige med fin utsikt over Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen.

Bødalsseter er et fint utgangspunkt for turer opp på Jostedalsbreen.

Lodalskåpa
Lodalskåpa (2.082 moh) eller Vestlandsdronningen er et kjært landemerke, med sin runde kuppel som som stikker klart opp av Jostedalsbreen. Lodalskåpa er en av to topper på over 2.000 meter på Jostedalsbreen og er et attraktivt toppturmål for mange. Toppen bestiges ved å ta seg gjennom Bødalen og opp til Bohrsbreen via Brattebakken. Bohrsbreen strekker seg over til Ståleskaret som markerer starten på oppstigningen til Veslekåpa og traversen videre til Lodalskåpa.

Kjenndalskruna
Kjenndalskruna (1.830 moh) er et annet fjell som stiger opp av Jostedalsbreen før det stuper bratt ned i Kjenndalen. Fjellet ligger mellom Krunebreen og Kjenndalsbreen og fra toppen har man en utrolig utsikt ned i Kjenndalen og mot Loen. Turen til Kjenndalskruna er lang men mulig fra Bødalen.

Brerutene
Gjennom Bødalen gikk en av de mange ferdselsveiene over Jostedalsbreen som tidligere knyttet øst og vest sammen. Fra Bødalssetra gikk ferdselsvei over breen til Fåbergstølen. Dette var en viktig handelsrute der en hadde med handelsvarer og ofte dyr med på turen. Det finnes mange dramatiske beretninger om handelsturene over breen, mens andre ganger gikk turen over til Jostedalen på jakt etter hustruemne.

Skåla og tindefjellsryggen
En moderne variant av breruten er en ypperlig skitur for randonnee. Fra Jostedalen tar en deg opp på Jostedalsbreen og legger gjerne en avstikker til både Brenibba og Lodalskåpa før en kjører ned til Bødalsseter via Bødalsbreen. Fra Bødalsseter fortsetter turen opp til Tindefjellbreen over Tindefjella mot Slålabreen og Skåla, en etappe med mye opp- og nedkjøring. Etter overnatting i Skålatårnet gjenstår siste etappe og landets lengste sammenhengende nedkjøring fra Skåla til Loen.

Bødalen med Bødalssætra, Skålebreen og Skålefjell.
Skålebreen henger høyt over Bødalseeter på Tindefjellsryggen.

Bødalseter

585 moh

61°48′33″N 07°05′06″Ø

Stryn, Sogn og Fjordane Norge

Hytter en kan gå til fra Bødalseter