Memurubu

Memurubu

Eldorado for toppturer til mange av Jotunheimens flotteste tinder.

Omtrent midt på nordsiden av Gjende ligger Memurubu, en betjent turisthytte som må sies å være en av de mer utilgjengelige betjente hyttene vinterstid. Sommerstid går det båt i shuttle trafikk over Gjende fra Gjendesheim. De fleste skal gå Besseggen. Men Memurubu er en inngangsport til langt mer spennende saker. Inn i Memurudalen ligger mange spennende turmuligheter med innslag av tinderangling og bre. Memurubu er et ypperlig startpunkt for turer inn i Memurutindmassivet.

Memurubu ligger idyllisk til ved det som er Jotunheimen tredje største innsjø - Gjende. Den spesielle grønne fargen på vannet skyldes brevannet som blant annet elven Memuru drar med seg fra de store breene lenger inne i fjellmassivet. Hit kommer en enklest med båt om sommeren fra Gjendesheim. Vinterstid må en ta skiene fatt. De fleste som kommer til Memurubu skal gå den populære turen til Gjendesheim over Besseggen. Men Memurubu er et ypperlig utgangspunkt for langt mer spennende og flotte turer. Dette er inngangsporten til alt som skjuler seg av flotte tinder, breer og fjellrygger inne i Memurutindmassivet.

Surtningssue er en av Jotunheimens høyeste fjell med sine 2.368 moh. Surtingssue er definitivt verdt et besøk da toppen er ansett for å ha en av Jotunheimens flotteste utsikter. Den bestiges enklest fra Memurubu enten ved å følge sti over Raudhammaren eller sti inn i Memurudalen, for så å ta av opp mot toppen. En mer krevende, men spennende tur er å gå opp Surtningssuebreans sørlige brefall mellom Midtre- og Nestaustre Surtningssue, for så å gå over Surtninssuebrean opp mot toppen fra øst. Et annet litt mer krevende alternativ er å klyve opp sørvestryggen over Søre Surtningssue.

Toppen av Surtningssue (2.368 moh).
Memurubu ligger idyllisk til ved Gjende.

Memurutindmassivet består av flere flotte fjellrygger og tinderekker som kan traverseres. Den mest eksponerte er Hellstugutintraversen, som er fin å gå fra sør mot nord over samtlige av Hellstugutindane. Store Hellstugutinden er den  høyeste i tinderekken med sine 2.345 moh. Turen er en lang og krevende tur som også krever sikringsutstyr for rappell ned fra Store Hellstugutinden.

Memurutindtraversen er en annen flott ryggtravers som følger tinderekken rundt Austre Memurutind. En starter gjerne med de Vestre Memurutindan, før en gyver løs på den kvasse eggen over Store Memurutindene, videre til Austre Memurutinden. Turen er svært lang og krever taubruk for sikring og rappell. En fin tur å dele opp med overnatting i bivuakk underveis.

Fjellryggen fra Surtningssue mot Søre Veotinden er en vakker og enklere tur som ikke krever sikring, med mindre en skal avslutte over Styggehøbrean mot Glitterheim. Utsikten fra Søre Veotinden er helt spesiell da den har en flott beliggenhet mellom Veobrean og Styggehøbrean og tinderekkene rundt disse breene.

Fra Memurubu kan en også ta seg inn til det som er blant Jotunheimens største breer. Vestre- og Austre Memurubrean, Hellstugubrean, Veobrean, Styggehøbrean og Surtningssuebran er alle flotte for brevandring. Å gå mellom hyttene Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim vil en kunne oppleve de fleste av breene i dette fjellmassivet i turen som gjerne er blitt kalt Bretriangelet i Jotunheimen.

Vinterstid er disse breene normalt sett trygge for skikjøring og gjør mange av toppene lett tilgjengelig for bestigning. Surtningssue er blitt en populær skitopp vinterstid og inngår som en av toppene i Høgruta Jotunheimen hvor en overnatter på Memurubu etter å ha kommet ned fra Besshøe. Også Besseggen er en fin tur på ski vinterstid og en er garantert å møte på færre folk enn sommerstid.

Det går kvistet skiløype vinterstid til Glitterheim opp Memurudalen og gjennom Styggehøbreaskardet. Også til Spiterstulen er det flott å krysse Vestre Memurubrean og Hellstugubrean. Disse breene er normalt trygge vinterstid, men en bør forhøre seg med lokale kjente om forholdene på breen og rutevalg da disse breene har dype sprekker. Sikringsutstyr for redning på bre hører selvsagt med.

Nestsøre- (2.255 moh), Store- (2.346 moh) og Midtre Hellstugutindan (2.339 moh).

Fra Memurubu kan en gå videre til Gjendebu i vest, Spiterstulen i nord, Glitterheim i nordøst og Gjendesheim i øst. Spiterstulen kan en unngå breer ved å følge merket sti gjennom Urdadalen vest for Hellstugutindan. Til Glitterheim kan en unngå breer ved å følge merket sti langs Russvatnet mellom Besshøe og Surtningssue over Hestlægerhøe. Ruten til Gjendesheim følger norsiden av Gjende eller over Besseggen.

I 1870 kjøpte Den Norske Turistforening en steinbu som hadde fungert som seter ved utløpet av Memuru. Steinhytten skulle gi den økende mengden turister som kom til fjells tilbud om overnatting. En ny hytte ble oppført i 1872 og i 1884 tiltrådte familien Sveine som bestyrere på det som den gang het Memuruboden. Hytten var lenge i Turistforeningens eie, men i dag er dette en privat turisthytte som driftes av samme familien som i 1884.

Utsikt fra Nautgardstinden mot Besshøe, Russvatnet og Gjendealpene.

Memurubu

1.008 moh

61°29′27″N 08°37′51″Ø

Lom, Oppland

Hytter en kan gå til fra Memurubu

Turer fra Memurubu

Bretriangelet i Jotunheimen

Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Memurutindmassivet. Dette er et fjellmassiv midt i Jotunheimen med en rekke høye og spisse tinder formet av breene her. Bretriangelet er kallenavnet på en tredagers tur over de mektige breene mellom Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim. På denne turen vil en få utforske de dramatiske breene og de spisse tindene i den innerste delen av Jotunheimen. Bli med på bretur over Hellstugubrean, Memurubrean, Styggehøbrean og Veobrean. På turen er det mang en mulighet for å bestige flere av tindene som omgir breene. Memurubrean omgitt av Hellstugutinder og Memurutinder. Her sett fra Tjønnholstinden. Jotunheimen […]

Les mer

Surtningssue – en stortopp i Jotunheimen

Surtningssue – dette er en av Jotunheimen´s flotte stortopper. Den er enkel å bestige, men ligger avsides til og nåes enklest fra Memurubu. Det er landets syvende høyeste topp med sine 2.368 moh. Toppens beliggenhet midt i Jotunheimen gjør at en har en storslagen panoramautsikt til store deler av Jotunheimen. Bli med til toppen av fjellet som mange anser for å ha Jotunheimen flotteste utsikt. Surtningssue sett fra Memurutindene. Surtningssue er regnet som en av Jotunheimens stortopper. Den ligger i Memurutindmassivet like nord for Gjende. Den er enkel å bestige fra Memurubu gjennom Memurudalen eller over Raudhamran, men det er […]

Les mer

Besseggen på ski

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim. Sommerstid kan det være ren folkevandring over den vakre eggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv. Herfra er det vakkert skue over et islagt Gjende, fjellryggen Knutshøe og de spisse Gjendealpene. Det er februar og Jotunheimen er snødekt. Valdresflye er stengt for vinteren, men likevel er det mulig å ta seg inn til Gjende nordfra. Det er vinterstid Besseggen fremstår på sitt flotteste. I februar får en den ellers så traffikerte eggen helt for seg selv.  Vinterstid er det mest […]

Les mer

Til toppen av Besshøe på ski – kjempen ved Gjende

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke. Det er i midten av mai og topptur-sessongen er på sitt aller beste. Dagens turmål er den store dominerende toppen alle som har gått Besseggen eller Knutshøe legger merke til, Besshøe (2.258 moh). På vei over Valdresflye står biler tett parkert og svært mange har tenkt å […]

Les mer