Eidsbugarden

Eidsbugarden

Mellom ville fjelltopper som inviterer til toppturer både sommer og vinter.

Eidsbugarden er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter. Her finner en også DNT sin betjente turisthytte Fondsbu, som kanskje er mest kjent for å ha landets blideste vertinne. Bli med på spektakulære ski- og toppturer fra Eidsbugarden i Jotunheimen.

Det er slutten på februar og de første kvistene er satt for sessongen i løypene i Jotunheimen. Med en rekke vinterstengte veier er Eidsbugarden et godt utgangspunkt for å gå turer på ski i nasjonalparken.

Helt vest ved vannet Bygdin ligger turisthytten Fondsbu. Hytten har nettopp åpnet for vinteren og her er det trivellig atmosfære kombinert med hyggelig betjening og utmerket mat.

Turen inn til Fondsbu vinterstid er en flott tur i seg selv. Fylkesveien 252 som om sommeren går mellom Tyin og Eidsbugarden er vinterstengt og biltraffikk er erstattet med beltevogner som traffikerer strekket.

Det er busselskapet JVB som driver beltebilruten fra Tyin til Eidsbugarden, en rute som har vært i virksomhet siden 1947. Beltebilen vi kjører er fra 1975 og er en av de nyeste, mens den eldste er fra 1954. Ruten stopper like utenfor døren til Fondsbu.

Beltebiler er vinterstid eneste transportmulighet inn til Fondsbu, med mindre en tar beina fatt.

I tillegg til Fondsbu ligger Eidsbugarden Hotell og en del private hytter ved Eidsbugarden. Den første hytten var det faktisk Aasmund Olavsson Vinje som bygget i 1868. Vinjestova eksisterer den dag i dag, men ble i 1953 flyttet ut til en odde like ved Eidsbugarden Hotell. Her på Eidsbugarden har Tindesporten stått sentralt helt siden siste del av 1800-tallet.

Eidsbugarden er et fint utgangspunkt for skiturer, toppturer og tinderangling i Jotunheimen. Vestover ligger de karakteristiske og spektakulære toppene Falketind og Uranostinden. Østover ligger Gjendealpene og en kan gå mot Torfinsbu og Bygdin. Fondsbu er også et godt start eller stopp punkt for hytte-til-hytte turer i Jotunheimen. De betjente hyttene Gjendebu og Skogdalsbøen er neste stopp på ruter øst- eller vestover.

I nord ligger den selvbetjente DNT hytten Olavsbu, som også er et godt utgangspunkt for toppturer og tinderangling langs kvasse egger. Ruten er en 15,5 km kvistet løype med en jevn stigning fra 1.060 moh til rutens høyeste punkt ca 1.600 moh rett før nedkjøringen til Rauddalen. En bør regne 5 - 6 timer på turen til Olavsbu, mens returen er noe raskere.

Toppturer ved Eidsbugarden

Eidsbugarden er et godt utgangspunkt for flotte toppturer sørvest i Jotunheimen. Uranostinden er en noe lang tur som gjerne kan kombineres med en tur over Langeskavlen og Langeskavlstinden (2.014 moh). Falketind (2.067 moh) er en populær og luftig topptur på sommeren.

I øst ligger Gjendealpene og Galdeberget (2.075 moh) er den første 2.000 meterstoppen i fjellrekken, som er en utmerket skitopp. Om sommeren er turen opp til Slettmarkpiggen en luftig, men flott tur.

Høgdebrothøgde (1.821 moh) i nord er en noe nærmere topptur. Her ligger også Snøholstinden og Mjølkedalstinden, som kan bli noe lange turer fra Eidsbugarden. Disse kan alternativt kombineres med en overnatting på Olavsbu.

 

Fondsbu på Eidsbugarden er vårt utgangspunkt.
Det er mulighet for mange flotte toppturer på ski ved Eidsbugarden.

Fondsbu

1.065 moh

61°22′30″N 08°17′50″Ø

Vang, Oppland, Norge

Hytter en kan gå til fra Eidsbugarden

Turer fra Eidsbugarden

Sagitraversen i Jotunheimen

Sagi (2.040 moh) ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og bærer navnet med sitt rette. Fjellet utgjør en kvass egg med tagger som minner om en sag og er ikke mer enn en fots bredde på sitt smaleste. Sagitraversen er en luftig og eksponert tur uten at den blir særlig klatreteknisk vanskelig. Turen kombineres gjerne med en bretur over Uranosbreen. Sagi (2.040 moh) er en kvass fjellrygg i den sørvestlige delen av Jotunheimen og ligger i samme fjellmassiv som Uranostinden (2.157 moh), Mjølkedalspiggan (2.040 moh) og Langskaveltinden (2.014 moh). Ryggen er omgitt av breene Mjølkedalsbreen og Skogadalsbreen, men også […]

Les mer

Topptur på ski til Galdeberget ved Bygdin

Vi befinner oss sør-vest i Jotunheimen ved Eidsbugarden og er midt inne i den beste delen av topptur sessongen. Her er det bare å velge og vrake blandt flotte topper og en av disse er Galdeberget (2.075 moh). Toppen er en del av Gjendealpene og ligger som en kjempe ved det langstrakte vannet Bygdin. Om vinteren er Galdeberget en ypperlig skitopp, med lang og fin nedkjøring. Vi befinner oss i Aasmund Olavson Vinjes rike, sørvest i Jotunheimen, på Eidsbugarden. I dag er det topptur skiene som skal på beina og det er ikke få fjell å velge mellom her. Dagens […]

Les mer

På ski langs Langeskavlen i Jotunheimen

Langeskavelen er en flere kilometer lang fjellrygg som strekker seg høyt i terrenget mellom Eidsbugarden og Uranostinden. Langeskavltinden (2.014 moh) er det høyeste punktet langs fjellryggen og ligger i den nordlige enden. En skitur over Langeskavelen byr på flott utsikt over store deler av Jotunheimen og selve Langeskavltinden er omkranset av breer og majestetiske fjell. Turen over Langeskavlen er en flott tur på ski. Den bærer sitt navn med sitt rette, da ryggen er flere kilometre lang. En glemmer likevel å tenke på dette når en går over ryggen, da utsikten er så flott som den er. Langeskavlen er fin […]

Les mer

Topptur til Uranostinden på ski

Mai er måneden for de fineste toppturene i Jotunheimen og en av de flotteste toppene i området – Uranostinden – er absolutt verdt et besøk da. Med ski på beina satte vi kurs mot den majestetiske toppen, som er regnet som en av kremtoppene sørvest i Jotunheimen. Med anmarsj over Langeskavlen ble det en fantastisk tur med utsikt over store deler av Jotunheimen. Vi er i den sørvestlige delen av Jotunheimen og vandrer i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. Denne gangen skal vi ta skiene fatt mot toppen av det som mange anser å være blandt de vakreste […]

Les mer

Skitur til Olavsbu i Jotunheimen

Olavsbu i Rauddalen midt i Jotunheimen ble bygget for å fremme fjellsporten. Den selvbetjente hytten ligger mellom luftige topper og egger med sentral beliggenhet mellom Eidsbugarden, Leirvassbu og Gjendebu. Vi hadde som mål å besøke Olavsbu i løpet av en helg og gikk turen fra den betjente hytten Fondsbu på Eidsbugarden en lørdag morgen. Vinterløypen fra Eidsbugarden til Olavsbu går gjennom dette flotte landskapet og inn bak Snøholstinden og Mjølkedalstinden til høyre. I Rauddalen midt i Jotunheimen ligger Olavsbu, en selvbetjent DNT hytte. Vi hadde som mål å besøke Olavsbu i løpet av en helg og gikk turen fra den betjente […]

Les mer