Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur på ski til Fannaråki

Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte

Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Sognefjellet mellom Hurrungane og Smørstabbtindmassivet. På toppen finner en den høyeste beliggende turisthytten i Nord-Europa, en hytte som også er betjent om sommeren. De som velger å overnatte på toppen kan være så heldige å få oppleve det som regnes som en av landets villeste solnedganger i kombinasjon med en utsikt rett inn i det kvasse tindemassivet, Hurrungane. Vinterstid er Fannaråki  utmerket for toppturer på ski. Været var ikke helt av det enkle slaget da vi dro til toppen - og vi fikk kjent litt på det beryktede harde været som stort sett råder her oppe. 

Normalruten til toppen av Fannaråken starter vest for Prestesteinsvatnet, hvor det er laget en avkjøring der det går å parkere. Herfra følger ruten over demningen og opp mot breen. En følger og runder den nedre delen av breen for å unngå sprekkområndene som befinner seg lenger oppe og i den brattere delen av breen. Vi skal runde den østlige og bratte siden av Fannaråki og ta oss opp nordøstryggen.

Her følger vi det som er sommerstien opp mot Fannaråknosi (1.990 moh). Dette er den bratteste delen og har noen partier på rundt 30 grader. Snøskredfaren må vurderes i dette området, men ryggen opp kan delvis også være avblåst. Oppe på Fannaråknosi flater det ut og det følger et stykke på i underkant av en kilometer med svak stigning opp mot toppen. Oppe på selve ryggen skal en være oppmerksom på store skavler som kan dannes mot nord, over Fannaråkbreen. Ved toppen er et helt tun av hytter, som står nok så utsatt til for vær med voldsomme krefter.

Når vi går turen til toppen av Fannaråken, vinterstid på ski, er det en ruskete dag med et skydekke som ligger lavt. Det blåser kuling på toppen og vi går inn i skydekket og det blir tåke på rundt 1.600 moh. Med GPS og gode spor velger vi å fortsette mot toppen. Oppe på ryggen er vinden sterk og søker ly bak den gamle hytten, som tilhørte Værvarslinga på Vestlandet, like ved toppunktet. Vinden kommer fra vest og går vi foran hytten er vinden fascinerende sterk og vi klarer så vidt å stå oppreist.

Fannaråken er nettopp kjent for sitt voldsomme vær og toppen, som utgjør vannskillet mellom øst og vest, ble utpekt som et ideelt sted for å gjøre metrologiske observasjoner i høyden. I 1925 bevilget Den Norske Turistforening penger til det som skulle være en delt turisthytte og værobservatorium. Værobservatoriet var fast bebodd gjennom hele året av to metrologer fra 1932 til 1978. Metrologene foretok hver tredje time døgnet rundt observasjoner og det eksisterer mange historier om ekstremt uvær som har herjet i ukesvis på toppen av Fannaråken. Vi fikk vår lille smakebit.

Fannaråkhytta er den høyestliggende turisthytten i Norge like ved toppen (2068 moh). Her er hytten dekket av snø og is.

Fannaråken har blitt en av landets mest populære toppturer og er særlig mye besøkt sommerstid når den betjente turisthytten like ved toppen er betjent gjennom denne perioden. Det er vanlig å gå med fører over breen for å gå opp nordøstryggen sommerstid, men det er fult mulig å bestige Fannaråken uten å måtte vandre på breen. Det går sti opp fra både Turtagrø og Skogdalsbøen i tillegg til fra Sognefjellet. Stien fra Sognefjellshytta og Krossbu går bort til brekanten. Mot Skogdalsbøen går en ned gjennom Keisarpasset og videre ned Gjertvassdalen.

Fra toppen av Fannaråken er det utsikten inn mot de ville tindene i Hurrungane som fanger blikket. En ser rett inn mot Storen og alle tindene som danner Styggedals- og Skagestølsryggen. Tindene er omgitt av de flotte breene Gjertvassbreen og Styggedalsbreen. Det er en mektig utsikt mot det som er blant landets villeste ryggtraverser og mest alpine fjellområde. I vest ser vi mot fjellmassivet som utgjør Smørstabbtindane. Disse tindene er kvasse, men av den noe snillere formen. Tindene kjennetegnes av at de reiser seg opp av det som er blant Jotunheimens største breer; Smørstabbrean og Leibrean.

Fannaråken turisthytte i stiv kuling og liten sikt.
Fannaråki (2.068 moh) sett fra Turtagrø.

I nord ser vi inn i Breheimen nasjonalpark og i nordvest mot Jostedalsbreen, Lodalskåpa og Brenibba. I sørøst ser vi mot Falketind, Uranostind og Mjølkedalstind. Også flere av landets stortopper kan sees i det fjerne - Galdhøpiggen, Glittertind og Snøhetta. Også nabotoppen Steindalsnosi (2.025 moh) er en populær og utmerket topptur på ski. En skal også kunne se ned mot Skjolden til Lustrafjorden, en av de innerste fjordarmene til Sognefjorden, på klare dager.

De fleste omtaler fjellet som Fannaråken, men det offisielle navnet er Fannaråki. Og tro det eller ei - men Fannaråkhytta har hatt eget postnr 5837 med daglig postforbindelse til Sognefjellet i mange år.

Den betjente DNT hytten på toppen er fra 1934 og ble besluttet å bygge i 1933, da besøkstallet tok seg opp og værstasjonen ble for liten til å huse turister. Hytten var den første- og i mange år den eneste som hadde elektrisk lys, noe som er utrolig å tenke på med sin høye beliggenhet. I dag har hytten 40 sengeplasser og er normalt åpen i perioden juli til begynnelsen av september.

Vinterstid er hytten stengt, men turen opp er en anbefalt topptur på ski som ikke er alt for lang. Fra Sognefjellet er turen 16 km begge veier og en bruker normalt 5 timer på turen. Nedkjøringen på sørøstryggen har morsom nedkjøring på dager med gode og trygge snøforhold.

 

Fannaråki (2.068 moh) sett fra Dyrhaugstinden i Hurrungane.

FANNARÅKEN FRA SOGNEFJELLET

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Fannaråki

2.068 moh

61°30′59″N 07°54′29″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Hytter en kan gå til fra Fannaråki

Relaterte artikler
Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden Luftig tinderangling fra Leidalen i Jotunheimen Smørstabbtindmassivet har mange flotte Les mer
Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet Les mer
Store Smørstabbtinden Topptur på ski i Smørstabbtindmassivet Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære Les mer
Steindalsnosi Topptur på Sognefjellet med utrolig utsikt Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært Les mer
Kniven På topptrur Storbrean til Smørstabbtindan Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger Les mer
Kalven midt blant breene På tur blandt Jotunheimens største breer Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean Les mer
Skeie - tinderangling på Sognefjellet Kvasse egger omgitt av Jotunheimen´s største breer Smørstabbtindane er de Les mer
Storebjørn En av vårens flotteste toppturer på ski med utsikt og kryssing av bre Det Les mer