Smørstabbtindtraversen

Tinderangling og toppturer på Smørstabbtindane

Smørstabbtindan er de spisse og karakteristiske tindene som skiller Sognefjellet fra Jotunheimen. Tindene ser spesielt flotte ut fra veien over Sognefjellet der tinderekken stikker opp fra det som er Jotunheimens største breer. Toppene er perfekte for tinderangling, toppturer på ski og enkel klatring og på fine dager kan en rekke å gå hele den hesteskoformede Smørstabbtindtraversen.  Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

 

Smørstabbtindene tar seg godt ut fra Sognefjellsveien. Mellom flere av Jotunheimen´s største breer reiser den kvasse tinderekken seg opp.

Tindene og eggene er flotte turmål både sommer og vinter. Her kan en leke seg i blåisen på Bøverbreen, krysse Smørstabbrean på fjellski, gå topptur på ski til Storebjørn, klatre Skeie eller tinderangle langs ryggen av Smørstabbtindtraversen.

Med unntak av Store Smørstabbtind er alle tindene omgitt av breer og krever kryssing av bre for å nåes, med mindre en følger traversen fra Store Smørstabbtind.

Den høyeste toppen blant Smørstabbtindan er Storebjørn (2.222 moh). Deretter følger Store Smørstabbtinden (2.208 moh). I tillegg finner vi kvasse tinder og egger som gjerne er oppkalt etter redskap en finner i kjøkkenskuffen, som Skeie (2.118 moh), Kniven (2.133 moh) og Sokse eller Saksa (2.159 moh). De mer snillere toppene har fått navnene Veslebjørn, Kalven, Sauen og Geite.

Søre Smørstabbtindan ligger litt utenfor selve Smørstabbtindtraversen, sør for Smørstabbrean.

Samtlige av toppene i Smørstabbtinmassivet har flott utsikt, særlig mot Sognefjellet og Hurrungane i vest. Tinderekken ser også flott og spennende ut fra de forskjellige toppene og vinklene. I øst ser en rett inn i Galdhøpiggmassivet mellom Leirdalen og Visdalen, hvor Galdhøpiggen er godt synlig.

Smørstabbtindan med Sokse, Veslebjørn, Storebjørn og Skeie sett fra toppen av Kniven (2.133 moh).
Smørstabbtindan sett fra Galdhøpiggen i øst. Hurrungane i bakgrunnen.

I den nedre delen av Smørstabbrean finner vi brefallet Bøverbrean. Brefallet ligger lett tilgjengelig med en kortere gåtur fra Krossbu og har flott blåis som egner seg godt for fine breturer.

Smørstabbtindan er omgitt av det som er flere av Jotunheimens største breer. Flere av breene er relativt trygge å bevege seg på om våren, noe som gjør Smørstabbtindan til populære toppturmål på ski. Om sommeren arrangeres breføring over breene til flere av toppene.

Smørstabbtindtraversen egner seg godt for tinderangling og klatring. En starter da gjerne med en tur over Kalven, før en klatrer opp på ryggen av Skeie og følger traversen videre mot Veslebjørn, avstikker opp til Storebjørn, videre over Bjørneggen, opp til Sokse, videre over Sauen, opp til Kniven og med avslutning opp sør-ryggen til Store Smørstabbtinden (2.208 moh). Hele traversen er en lang tur med klatring og flere rapeller, men den kan også gåes stykkvis.

 

Flere av toppene i Smørstabbtindmassivet er perfekte toppturmål på våren. Flere av toppene krever kryssing av bre for å nåes og selv om mange av dem er relativt trygge på våren, har de sprekker og krever kunnskap og utstyr for ferdsel på bre.

Den mest populære toppturen på ski er Storebjørn (2.222 moh) fra Leirvassbu, gjerne med avstikker til Veslebjørn. Toppen har ofte lang sesong for skikjøring og enkelte sesonger varer til ut i juni. Store Smørstabbtinden kan også bestiges som topptur på ski, men har et bratt parti hvor det er enklest å ta skiene på ryggen. Kalven, som skiller Smørstabbrean og Leirbrean, er godt egnet for å bestige med ski på bena. I tillegg er det populært å gå til foten av flere av de øvrige tindene for så å sette fra seg skiene og gå siste stykket mot toppen til fots. Isøks og stegjern kan være greit å ha med om snøforholdene er isete. Kniven og Sokse er slike topper.

Nedkjøring mot Visdalen er ofte anbefalt, da denne siden gir bedre nedkjøring enn over de slake breene i vest.

Bjørneryggen i Smørstabbtindmassivet, Jotunheimen.
Smørstabbtindan sett fra toppen av Steindalsnosi.

De fleste velger Krossbu Turiststasjon, en turisthytte langs Sognefjellsveien, som utgangspunkt for turer opp til Smørstabbtindan. Også Sognefjellshytten egner seg fint som utgangspunkt. Om våren kan en oppleve at det står lange rekker av biler parkert langs ved Sognefjellsveien ved Krossbu.

Øst for Smørstabbtindan ligger Leirvassbu, som også er et flott utgangspunkt. Turen opp Bjørnbrean eller Storbrean er spesielt fine alternativer til å gå opp fra Krossbu.

 

Været blant Smørstabbtindene er som resten av Jotunheimen, de høye tindene har en tendens til å tiltrekke seg skyer og nedbør - hva også er en årsak til at det ligge mange breer her. Sognefjellet har landets høyeste fjellovergang som gjør Smørstabbtindene svært tilgjengelig når Sognefjellsveien normalt åpner i begynnelsen av mai. Bomveien gjennom Leirdalen til Leirvassbu gir enkel tilgang til tindene fra øst. Veien brøytes halvveis inn til Sletthamnsætre når Leirvassbu åpner for våren. Om sommeren er veien åpen helt inn til Leirvassbu.

Fra toppen av Store Smørstabbtinden ser en ned mot Kniven og Sokse.

Turer på Smørstabbtindan

Topptur på ski til Geite i Jotunheimen

Geite (2.002 moh) er en de laveste toppene over 2.000 meter og ligger i det mektige Smøsrstabbtindmassivet. Toppen er lokalisert i den østlige delen av massivet, mot Leidalen og er…

Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 moh) stikkende opp mellom breene Leirbrean, Storbrean og Bjørnebrean. Toppen er er kanskje en av de mer krevende i massivet å bestige,…

Les mer

Vårskitur til Store Smørstabbtinden

Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære tinderekker for toppturer på ski. Fjellmassivet mellom Leirvassbu og Krossbu består av spisse tindeformasjoner som stikker opp av det som er Jotunheimen´s…

Les mer

På topptur i Smørstabbtindmassivet – Kniven

Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og er et helt unikt turområde. Her kan…

Les mer

Til toppen av Kalven midt blant breene

Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller fjellryggen Kalven (2.034 moh) opp. Turen over ryggen er en flott tur med fin utsikt over all slags Smørstabbtinder. Turen krever…

Les mer

Tinderangling og klatring på Skeie

Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en ser fremfor en når en kjører øst over Sognefjellet. Tindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med…

Les mer

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Det har vært en usedvanlig snørik vinter og når sommeren nå er i full gang er det fremdeles flott skiføre i Jotunheimen. Storebjørn er en populær topptur som er regnet…

Les mer

Smørstabbtindene

Tinderangling, klatring og breturer i Jotunheimen

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close