Hytter med usedvanlig flott beliggenhet

TURISTHYTTER MED SPEKTAKULÆR BELIGGENHET

HYTTER SOM ER VERDT TUREN I SEG SELV

Byggingen av turisthytter i fjellet har gjort det enklere for fjellfolk å ta seg frem over lengre turer i fjellet. Hyttene er oftest strategisk plassert slik at det er en dagsmarsj mellom dem. Noen hytter er også bygget med tanke på å tilrettelegge for fjellsport-folket for å enklere gi tilgang til områder med de kvasseste egger og spisseste tinder. Noen av hyttene har tidligere hatt helt andre formål enn hva de har i dag og flere ligger spektakulært til på de utroligste plasser som på toppen av fjell, på kanten av stup eller helt inntil brekanten. Her har vi samlet et knippe med hytter en kan overnatte i og som er verdt å besøke som en tur i seg selv, grunnet sin flotte og spesielle beliggenhet.

61°52′06″N 06°57′56″Ø

1.843 moh

Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på toppen. Skåla er en flott topptur både sommer og vinter. Vi tok fatt på det som skal være Nord-Europas lengste sammenhengende stigning for å overnatte på toppen i Skålatårnet, en svært kald vinternatt i desember. Fra toppen er det et imponerende skue ned mot Nordfjord, samt et hav av tinder som stekker seg ut mot havet, samt tindene rundt den langstrakte Jostedalsbreen.

Les mer

 

 

60°04′34″N 06°20′51″Ø

1.450 moh

Fonnabu ligger spektakulært til ved brekanten og er den største hytten i området. Turen fra Sundal og opp til Fonnabu er den mest brukte veien inn til Folgefonna. Det er en flott solnedgang på Fonnabu og en fantastisk utsikt. Omgitt av brefallene Breidablikkbrea og Brufossbrea, samt Folgefonna´s høyeste punkt (1.649 moh) har vi i tillegg utsikt mot fjell som Melderskin og ikke minst ut mot havet. 

Les mer

60°32′23″N 07°18′53″Ø

1.307 moh

Demmevasshytta er er en særegen ubetjent turisthytte med sin imponerende og utligjenglige beliggenhet på en fjellhylle over brearmen Rembesdalskåka. Demmevasshytta har masse historie og var før krigsårene en av fjellets mest populære turisthytter. Bakgrunnen var at Hardangerjøkulen ble et populært turmål i forbindelse med åpningen av Bergensbanen i 1909. Demmevasshytta fikk stadig flere besøkende og var på en tid blant Den Norske Turistforenings mest besøkte hytter. Under krigen ble hytten ramponert og stengt. Etter krigen ble hytten restaurert og overtatt av Bregruppen i Den Norske Turistforening. Utedassen på Demmevasshytta er kjent for sin spektakulære utsikt.

Les mer

60°36′21″N 07°48′05″Ø

1.620 moh

I Folarskardet finner vi Lordehytta. Hytten ble reist som jakthytte av lord Garvagh d.y. i 1880 og ligger på 1.622 moh. Det er reist en rekke slike hytter i Skarvheimen av lorder som kom til Norge for å drive jakt og fiske. Hytten ble restaurert i 1990 og fungerer i dag som en nødbu. Den ligger vakkert til i det flotte skardet like under Hallingskarvets høyeste punkt, Folarskardnuten. Folarskardet er et fint område å slå leir for de som går Hallingskarvet på langs over to dager. Turen over Hallingskarvet på ski om våren må regnes for å være en av de virkelige store klassikerne.

Les mer

61°28′25″N 06°47′43″Ø

994 moh

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin dagstur i seg selv og fra hytten er det fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden. Hytten benyttes først og fremst til brekurs i tillegg til at mange er innom for å kjøpe seg en brus etter å ha gått Josten på langs.

Les mer

 

 

69°45′18″N 23°55′59″Ø

386 moh

På Finnmarksvidda finner en tre av få gjennveærende Statens Fjellstuer. Langs den gamle ferdselsveien mellom Alta og Karasjok ligger fjellstuene Joatkajávri, Mollieshohka og Ravnestua. Hyttene er fast bosatt av familier som har driftet disse hyttene i generasjoner. Hyttene ble oppført for å huse lensmann, prest, lege og andre embetsmenn på vei over vidda. I dag har turistene inntatt hyttene og sansynligheten er stor for å få servert et god måltid bestående av både reinsdyr og multer dersom en velger å overnatte på hyttene.

Les mer

HOLMASKJER

60°05′45″N 06°26′28″Ø

2.075 moh

Helt nord på Sørfonna av Folgefonna er det et skjer som stikker opp av isen, kalt Holmaskjera (1.565 moh). Her er det reist en turisthytte, Holmaskjer, som har en fantastisk unik beliggenhet. Utsikten er flott og en ser inn på Hardangervidda mot Hårteigen og Hardangerjøkulen, samt inn i den stupbratte Ringedalen, hvor den populære Trolltunga ligger. Sørover ser vi Sørfonna´s hvite iskappe bre seg utover.

Les mer

 

 

62°24′49″N 05°35′12″Ø

11 moh

Flere av landets fyr er gjort om til turisthytte og er er tilgjenglig for overnatting. På finner en landets største konsentrasjon av spisse tinder helt ute ved kysten. Samtidig, helt ute i havgapet, ytterst på nord-vest siden på Runde ligger DNT hytten Runde fyr. For å komme ut til fyret må en følge stien over de grønne klippene der fuglene hekker på sensommeren. Turen byr på fantastisk utsikt over havet, øyer og snødekte fjell. En overnatting på fyret kan vise været på sitt beste og sitt aller værste. Hva med å kombinere fjellturer blant kvasse tinder  med et besøk helt ute i havgapet?

Les mer

 

 

FANNARÅKHYTTA

61°30′58″N 07°54′29″Ø

2.065 moh

Fannaråkhytta føyer seg virkelig inn på listen over turisthytter med spesielt flott beliggenhet. Hytten er Norges høyestliggende turisthytte på 2.065 moh. Hytten er til og med betjent i sommermånedene. Hytten på toppen av Fannaråken har i mange år fungert som bemannet værstasjon. Soloppgang fra hytten er en uforglemmelig opplevelse med en fantastisk flott utsikt over tindene i Hurrungane, Smørstabbtindan og Jostedalsbreen. Vinterstid er hytten stengt, men å gå opp til den nedsnødde hytten er likevel en flott topptur med kryssing av bre.

Les mer.

 

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

KLAR FOR TOPPTUR?