Hytte til hytte

Bli med til de flotteste turisthytter, nødbuer og hoteller med historisk sus...

 

Mange kan gjenkjenne den gode følelsen av å ha tilbakelagt dagens etappe og endelig komme til hytta, få av seg den tunge sekken og fyre opp vedovnen for å få varmen tilbake. Noen ganger i en liten nødbu ved toppen av et fjell, andre ganger i en betjent hytte der det serveres tre retters middag med lokale råvarer i idylliske omgivelser. De unike hyttetilbudet i fjellet gjør at en kan gå krysse store deler av landet sammenhengende uten å måtte dra med seg pulk fylt med telt og mat for hele turen eller rett og slett ha en base for å gå toppturer.

Norge har et godt utbygd nett av turisthytter, både private og tilhørende nettverket til Den Norske Turistforening.  Takket være hyttene er det mulig å enklere kunne ta seg sammenhengende gjennom fjellområder uten å måtte ta med seg forsyninger og telt. Mange bruker hyttene som overnatting på lengre turer der de krysser hele fjellområder eller vidder, mens andre bruker hyttene som base for toppturer, kiting eller dagsturer.

Turisthyttene har spilt en viktig rolle opp igjennom fjellsportens historie.  Byggingen av turisthytter startet hovedsaklig på slutten av 1800-tallet, som følge av økt fjellturisme. Mange  av datidens turisthytter og fjellhotell er fremdeles i bruk og bærer en unik histostorie fra da  fjellpionerene utforsket fjellområdene og gjorde førstebestigninger av landets mest utilgjenglige og spektakulære fjelltopper.

Hytter med usedvanlig flott beliggenhet du må besøke

Byggingen av turisthytter i fjellet har gjort det enklere for fjellfolk å ta seg frem over lengre turer i fjellet. Hyttene er oftest strategisk plassert slik at det er en dagsmarsj mellom dem. Andre hytter er et turmål i seg selv, da de ligger spektakulært til på de utroligste plasser som på toppen av fjell, på kanten av stup eller helt inntil brekanten. Her har vi samlet et knippe med hytter en kan overnatte i og som er verdt å besøkegrunnet sin flotte og spesielle beliggenhet.

Les mer

Hytter for rangling på tindene

Hytter med nærhet til de høye tinder og turer for fjellsportsutøvere.

Turtagrø, Hurrungane

Hurrungane byr på spennende eventyr for både skigåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene.

Les mer

Krossbu, Smørstabbtindan

Rundt Leirbrean ligger Smørstanntinder på rekke og rad. Fra Krossbu Turiststasjon når en dem alle. Hva med en tur til Store Smørstabbtinden, Storebjørn, Skeie, Sokse eller kanskje rundt hele Smørstabbtindtraversen?

Les mer

Union Øye, Sunnmørsalpene

Hurrungane byr på spennende eventyr for både skigåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene.

Les mer

De helt spesielle hyttene

Skålatårnet

 61°52′06″N 06°57′56″Ø - 1.843 moh
Stryn, Sogn og Fjordane

Runde Fyr

62°24′46″N 05°35′13″Ø - 10 moh
Herøy, Møre og Romsdal

Kaldavasshytta

60°42′06″N 07°04′46″Ø - 1.260 moh
Ulvik, Hordaland

Kiellandbu

60°30'52.57"N 6°12'4.6"Ø - 940 moh
Kvam, Vestland

Hytter i Jotunheimen

Opplev Jotunheimen gjennom de mange hyttene.

Jotunheimen nasjonalpark er Norges mest besøkte turområde. Nasjonalparken ble opprettet i desember 1980 og det er i dette området vi finner de høyeste fjellene i Nord-Europa. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 464 m), ligger her. Et løypenett mellom flere betjente og selvbetjente hytter gjør Jotunheimen til et fantastisk turområde, spesielt vinterstid med ski på beina.

 

Gjendesheim

Gjendesheim ligger idyllisk til i den østlige enden av fjellinnsjøen Gjende. Det er et yppelig utgangspunkt for turer inn i Jotunheimen, toppturer i Gjendealpene og Besshøe eller turer over egger som Knutshøe og Besseggen.

Les mer

Leirvassbu

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet, ligger Leirvassbu, som er en fin base for turer til de mange toppene som ligger i området eller utforsking og vandring på de mektige breene like i nærheten.

Les mer

Memurubu

Omtrent midt på nordsiden av Gjende ligger Memurubu, en betjent turisthytte som må sies å være en av de mer utilgjengelige betjente hyttene vinterstid. Sommerstid går det båt i shuttle trafikk over Gjende fra Gjendesheim. De fleste skal gå Besseggen. Men Memurubu er en inngangsport til langt mer spennende saker. Inn i Memurudalen ligger mange spennende turmuligheter med innslag av tinderangling og bre. Memurubu er et ypperlig startpunkt for turer inn i Memurutindmassivet.

Les mer

Fannaråken

Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Sognefjellet mellom Hurrungane og Smørstabbtindmassivet. På toppen finner en den høyeste beliggende turisthytten i Nord-Europa, en hytte som også er betjent om sommeren. De som velger å overnatte på toppen kan være så heldige å få oppleve det som regnes som en av landets villeste solnedganger i kombinasjon med en utsikt rett inn i det kvasse tindemassivet, Hurrungane.

Les mer

Eidsbugarden og Fondsbu

Fondsbu er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter.

Les mer

Olavsbu

Blant topper i Rauddalen, midt i Jotunheimen, ligger den selvbetjente hytten Olavsbu. Fest skiene for en helgetur inn til Olavsbu fra Fondsbu eller Leirvassbu.

Les mer

Spiterstulen

Spiterstulen er omringet av landet høyeste fjell og Jotunheimens største breer. I området finner vi flotte breområder, spisse tinder og luftige ryggtraverser for dem som er interessert i tinderangling og fjellsport.

Les mer

Krossbu, Smørstabbtindan

Rundt Leirbrean ligger Smørstabbtinder på rekke og rad. Fra Krossbu Turiststasjon når en dem alle. Hva med en tur til Store Smørstabbtinden, Storebjørn, Skeie, Sokse eller kanskje rundt hele Smørstabbtindtraversen?

Les mer

Høgeruta Jotunheimen

Nå har Jotunheimen fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går fra hytte til hytte over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Flotte skiturer mellom hytter

På ski over Vossaskavlen

Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av…

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse. I løpet av…

Skitur til Olavsbu i Jotunheimen

Olavsbu i Rauddalen midt i Jotunheimen ble bygget for å fremme fjellsporten. Den selvbetjente hytten ligger mellom luftige topper og egger med sentral beliggenhet mellom Eidsbugarden, Leirvassbu og Gjendebu. Vi hadde…

Hytter for utforsking av breene

Demmevasshytta ved Rembesdalskåka, en brearm av Hardangerjøkulen.

Flatbrehytta, Fjærland

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin tur med fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden.

Les mer

Finsehytta, Hardangerjøkulen

Finsehytta er en av de mest besøkte hyttene til DNT. Noen er på vei sørover, hytte til hytte over Hardangervidda, mens andre er her for å kite eller gå på Hardangerjøkulen.

Les mer

Bødalseter, Stryn

Jostedalsbreen byr på mange turmuligheter og opplevelser. Et godt utgangspunkt for mange av dem er Bødalseter. Topptur til Lodalskåpa eller Brenibba, brevandring på Bødalsbreen, skiklassikeren Josten på langs - når du fra Bødalseter.

Les mer

Fonnabu, Folgefonna

Fonnabu ligger spektakulært til ved brekanten og er den største hytten i området. Turen fra Sundal og opp til Fonnabu er den mest brukte veien inn til Folgefonna.

Les mer

Holmaskjer, Folgefonna

Hytten Holmaskjer ligger spektakulært til på et skjær som stikker opp på breen Folgefonna. Hytten ligger helt nord på Sørfonna og har blant annet flott utsikt sørover Folgefonna, samt inn på Hardangervidda mot Hårteigen.

Les mer

Sauabrehytta, Folgefonna

Sauabrehytta er en liten selvbetjent turisthytte som ligger flott til med utsikt ned i Sandvikedalen og til Folgefonna. Her er det fint å sitte i hytteveggen og nyte den utrolig flotte utsikten.

Les mer

Demmevasshytta, Hardangerjøkulen

Demmevasshytta ligger på en fjellhylle over brearmen Rembesdalskåka. Hytten kan være krevende å besøke grunnet sin spesielle beliggenhet.

Les mer

Tungestølen, Austerdalsbreen

Tungestølen turisthytte ligger ved inngangen til breenes rike og et landskap som av W.C. Slingsby i sin tid ble beskrevet som antageligvis det flotteste brelanskapet i Europa. Hytten et flott utgangspunkt for turer inn til Austerdalsbreen og over Jostedalsbreen til Oldedalen.

Les mer
Etter en regnfull tur inn til Arentzbu er det godt å få varmen igjen i hytten. Hytten ligger ved foten av Spørteggbreen i Breheimen.

Flere flotte hytter i fjellet...

Rondvassbu

Vår eldste nasjonalpark Rondane byr på unik natur og et stort utvalg av turmuligheter til karakteristiske topper eller fra hytte til hytte. Høsten har inntatt fjellmassivet øst for Gudbrandsdalen og vi bestemte oss for å besøke den betjente DNT hytten Rondvassbu.

Les mer

Geiterygghytta

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse.

Les mer

Kaldavasshytta

I fjellområdet mellom Uppsete, Myrdal og Hallingskeid finner vi den ubetjente turisthytten Kaldavasshytta. Hytten ligger idyllisk til på en høyde 1.260 moh som deler Kaldavatni i to. Kaldavasshytta er et flott utgangspunkt for turer i fjellområdet som ligger midt mellom Vossefjellene, Skarvheimen og Hardanger. Hytten er også et naturlig stoppested på turen over Vosseskavlen.

Les mer

Hallingskeid

Hallingskeid er best kjent som en stasjon langs Bergensbanen, der toget stopper inne i et snøoverbygg. Hit går ingen bilvei og eneste vei hit er den kjente Rallarvegen. Det er en spesiell plass som markerer slutten på Skarvheimen og Hardangervidda. Turistforeningen har en selvbetjent turisthytte som ligger like utenfor stasjonen. Hallingskeid er et flott utgangspunkt for turer i fjellene der Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene møtes i kuppert vestlandsterreng.

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close