Search

Skitur til Olavsbu i Jotunheimen

Utsikt fra Olavsbu.

Olavsbu i Rauddalen midt i Jotunheimen ble bygget for å fremme fjellsporten. Den selvbetjente hytten ligger mellom luftige topper og egger med sentral beliggenhet mellom Eidsbugarden, Leirvassbu og Gjendebu. Vi hadde som mål å besøke Olavsbu i løpet av en helg og gikk turen fra den betjente hytten Fondsbu på Eidsbugarden en lørdag morgen.

Vinterløypen fra Eidsbugarden til Olavsbu går gjennom dette flotte landskapet og inn bak Snøholstinden og Mjølkedalstinden til høyre.

I Rauddalen midt i Jotunheimen ligger Olavsbu, en selvbetjent DNT hytte. Vi hadde som mål å besøke Olavsbu i løpet av en helg og gikk turen fra den betjente hytten Fondsbu på Eidsbugarden lørdag morgen.

Snøstorm hadde rast gjennom Jotunheimen kvelden før og visket bort alle skispor, men den 15 km løypen til Olavsbu er kvistet og fører oss jevnt oppover dalene mot Rauddalen. Vi brukte 5 timer på turen og fellene var greie å ha for å holde festet oppover bakkene.

Langs løypen passerer en rekke topper som Høgbrøthøgde (1.821 moh), Snøhøltinden (2.141 moh) og like ved Olavsbu ligger Mjølkedalstinden (2.138 moh) og den litt mer krevende Store Rauddalseggje (2.168 moh).

Også Rauddalstindande, like nord for Olavsbu, har tre 2.000 meters topper.

Olavsbu har løyper videre til Leirvassbu og er et fint stopp for de som ønsker å gå gjennom Jotunheimen. I øst ligger Gjendebu 19 km unna og i vest ligger Skogdalsbøen 22 km unna.

Ved å benytte beltebilene som trafikkerer mellom Tyin og Eidsbugarden er det fullt mulig å få en fantastisk flott hytte til hytte tur i løpet av en helg. Det forutsetter selvsagt at en har det gode været med seg. Det hadde definitivt vi og da vi våknet søndag morgen på Olavsbu hadde vi en fantastik utsikt fra hytten over Rauddalen og fjellene i området hytten ligger i.

På vei fra Olavsbu til Eidsbugarden. Mjølkedalstinden i bakgrunnen.

DNTs årbok fra 1950 forteller om vedtaket fra 1944 om å bygge det som egentlig skulle hete Rauddalsbu. Målet var å styrke mulighetene for fjellsport ved å bygge en hytte som enklere ga tilgang til Skardalseggen, Rauddalstindene, Store Mjølkedalstind og andre topper. Rutenettet i Jotunheimen var formet slik at derom en i tillegg til å ferdes mellom hyttene skulle besøke topper, ble dagsturmarsjene for drøy. Hyttens plassering i Rauddalen mellom Leirvassbu, Skogdalsbøen, Gjendebu og Eidsbugarden skulle nettopp gjøre det enklere å ferdes mellom disse hyttene og samtidig drive fjellsport, i det som er et krysspunkt for sentrale vandreruter i Jotunheimen.

Hytten ble ikke hetende Rauddalsbu, men fikk navnet Olavsbu til minne om Olav Ringdal, en krigshelt som ofret livet sitt for fedrelandet under den andre verdenskrig.

Mjølkedalstinden (2.138 moh) er den mest gåtte toppturen fra Olavsbu og besøkes både sommer og vinterstid, men skiene settes igjen ved foten av nordvestryggen. Toppen er spiss og ryggen opp mot toppen er luftig. Mjølkedalstinden har en lett gjenkjennelig karakter - der den ligger ved siden av den butte Olavsbunuten (1.970 moh). Toppen er en av de mange førstebestigningene til Slingsbye og ble for første gang besteget i 1881.

Den spisse fjellryggen som går rett bak Olavsbu er Store Rauddalseggje (2.168 moh). Det er en luftig tur å gå fra Olavsbu, og toppen bestiges enklest ved å følge ryggen fra øst. Det går også an å gå hele traversen Raudalseggje, men dette er en tur som krever klatring på utsatte partier.

Snøholstinden (.2141 moh) er en annen luftig topp som enklest bestiges fra vest.

Turen mellom Eidsbugarden og Olavsbu er en fin skitur.
Mjølkedalstinden (2.138 moh) til venstre.
Fondsbu på Eidsbugarden er vårt utgangspunkt.
Eidsbugarden en kald dag i februar.
Rauddalen med de to hyttene som utgjør Olavsbu.
Mjølkedalen og Storegut til høyre
Olavbu ligger sentralt mellom kjente hytter i Jotunheimen.
På turen ser en Gjendealpene. Besshøe til venstre.
Olavsbu består av to hytter.
Store Raudalseggje fra Olavsbu
Snøholstinden
Skitur til Olavsbu i Jotunheimen
Snøholstinden og Mjølkedalstinden er topper ved Olavsbu.

Olavsbu

1.480 moh

61°28′15″N 08°16′26″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

2K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close