Galdhøpiggmassivet

Ymesfjell - tinder og breer mellom Visdalen og Leirdalen

Nord i Jotunheimen nasjonalpark ligger fjellmassivet med landets høyeste fjell, Galdhøpiggmassivet. Fjellområdet, som avgrenses av Visdalen i øst, Leirdalen i vest og Bøverdalen i Nord, er et paradis for tinderanglere. Her finner en lange ryggtraverser der 2.000-meter toppene ligger på rekke og rad omgitt av flotte breer. Bli med på tinderangling i området som tidligere ble kalt Ymesfjell.

Selve Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, er toppen som de fleste har som turmål blant tindene i Galdhøpiggmassivet. Men dette flotte fjellmassivet består av så mye mer enn ruten fra Juvasshytta opp til toppen av "Piggen" som massene går. Tar en seg inn i Galdhøpiggmassivet finner en tinder og breer som få besøker. Breene og avstand er nok en årsak til at tindene her er lite besøkt, men for tinderanglere er tinderekkene her et aldri så lite fjellparadis. Her ligger mange av landets høyeste fjelltopper omgitt av en rekke breer.

Her ligger mange av de høyeste fjellene i Nord-Europa, der Galdhøpiggen (2 469 m) er den høyeste. I tillegg til Galdhøpiggen ligger det flere 2.300-meter topper som Skardstinden (2.374 moh), Veslepiggen (2.369 moh), Keilhaustopp (2.355 moh), Storjuvtinden (2.344 moh), Bukkehøe (2.314 moh), Tverråtindene (2.309 moh) og Ymmeltinden (2.304 moh). Av disse er Skardtinden den mest krevende toppen å bestige da denne normalt bestiges med enkel klatring. De øvrige kan bestiges til fots eller klyves.

Bukkehøe og Nørdre Illåbrean sett fra Storjustinden.
Utsikt mot Svellnosbrean, Eventyrisen og Galdhøpiggen fra Memurutindan.

Tindene i Galdhøpiggmassivet ligger i stor grad på rekke og rad langs rygger og traverser. Området er derfor helt ypperlig for tinderangling, da det her finnes flere lange traverser over mange av landets høyeste fjell.

Svellnosbrean rundt er en travers over tindene rundt Svellnosbrean. En starter normalt med å gå over Tverråtindryggen før en klatrer opp Ymestinden og tinderangler videre over Storjuvtinden og opp sørvestryggen til Galdhøpiggen.

Sør i massivet, ved Leirvassbu, ligger Tverrbottindtraversen. Lenger nord ligger en lang travers som går over Bukkeholstindane og opp til toppen av Bukkehøe før en tar seg ned til Leirdalen. Dette er en svært lang, men flott tur.

En annen flott tur med tinderangling er turen over ryggen av Styggehøe, der en gjerne traverserer videre over de litt mer krevende Nørdre Bukkeholstindan.

De fleste fjellryggene i Galdhøpiggmassivet er omgitt av flotte breer og turene må gjerne kombinere tinderangling med brevandring. Fjellmassivet er et eldorado for fjellsportere, tinderanglere og brevandrere.

Vinterstid er Galdhøpiggmassivet et godt egnet område for skiturer og toppturer på ski. På gode vintre er breene her inne relativt trykke å krysse og en kan gå flotte skiturer på kryss og tvers av fjellmassivet, samt få flott frikjøring på ski ned fra mange av fjelltoppene.

Det er ingen tvil om at Galdhøpiggen fra Spiterstulen er en flott topptur på ski vinterstid. Turen er en tur med mange høydemeter, men gir lang og stedvis bratt nedkjøring. Langt færre besøker denne toppen vinterstid og sansynligheten for at du kan få toppen for deg selv er stor, selv om flere og flere har fått øynene opp for vinterbestigning av Galdhøpiggen.

Andre topper som kan være egnet for randonnée turer er Bukkehøe, Dumhøe og Storgrovhøe. I tillegg er mange av tindene tilgjengelige fra breene, som Nordre Tverråtinden.

En majestetisk og mektig fjellskitur er å krysse Galdhøpiggmassivet fra nord til sør over breene. En passende rute er å starte i Bøverdalen i nord og ta seg opp Storjuvbrean, over til øvre Svellnosbrean, videre over Nørdre Illåbrean, videre over øvre Tverråbrean, for så å kjøre ned Bukkeholsbrean eller Nedre Illåbrean mot Leirvassbu. Dette er en lang, men flott tur over flotte breer, gjennom band og fjellpassasjer blant mektige fjell og majestetiske tinder.

Skardstinden (2.373 moh) sett fra Ymmelstinden.
Et siste kast med sollys over Styggehøe før solen går ned.

Mange av Jotunheimens breer ligger i Galdhøpiggmassivet. Selv om de ikke er like store som breene rundt Smørstabbtindan og Memeurtindan er de flotte og flere. Svellnosbreen, Tverråbreeen, Styggebreen, Illåbreene, Storjuvbreen og Bukkeholsbreen er alle flotte breer adskilt av tinderekker og gir derfor tilgang til en rekke tindebestigninger. En rekke band knytter disse breene sammen i høyden.

De vanligste måtene å ta seg inn i Galdhøpiggmassivet er normalt fra Leirdalen eller Visdalen. Disse veiene åpner helt eller delvis opp rundt påsketider, og en kan kjøre helt eller delvis inn til Leirvassbu og Spiterstulen. Veien opp til Juvasshytta åpner senere. Med vinterstengte veier inn til Leirvassbu og Spiterstulen er det mulig å ta seg inn fra Bøverdalen og for eksempel opp Storjuvbrean. Dette er breen i Galdhøpiggmassivet som stiger flest høydemeter og en kan ta seg helt inn til foten av tinder som Galdhøpiggen, Skardstinden, Veslepiggen, Storjuvtinden og Ymelstinden.

Utsikt fra Styggehøe mot Tverråbrean i Jotunheimen.

Pionerene i Galdhøpiggmassivet

På slutten av 1920-tallet gikk Arne Næss lengre turer langs rygger og traverser i Jotunheimen. Storjuvtinden og Ymelstinden inne i Galdhøpiggen var på denne tiden topper som fremdeles ikke var besteget. Arne Næss besteg disse toppene for første gang sammen med Morten Hansen, da de drev med det de kalte for tinderangling. Tinderangling ble definert som langvarige turer med tilfeldig rutevalg over egger, fjellrygger og tinderekker. 

~ Arne Næss

Keilhaus topp (2.355 moh) har fått sitt navn etter tindebestigeren og pioneren Baltazar Mathias Keilhau, som i 1844 forsøkte seg på en sommerbestigning av Galdhøpiggen. Dårlg vær og snøføyk gjorde at turen måtte avbrytes ved Keilhaus topp, som ligger like under det siste stykket opp mot Galdhøpiggen. Kielhaug gjorde hele to mislykkede forsøk på å bli den første til å nå toppen av Galdhøpiggen.

~ Baltazar Mathias Keilhau

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Galdhøpiggmassivet

Fjellområdet med de høyeste toppene i Nord-Europa

Hytter rundt Galdhøpiggmassivet

Galdhøpiggen, 2.469 moh

61°38′10″N 08°18′47″Ø

Skardstinden, 2.373 moh

61°38′00″N 08°15′56″Ø

Storjuvtinden, 2.344 moh

61°37′49″N 08°17′38″Ø

Bukkehøe, 2.314 moh

61°36′15″N 08°15′58″Ø

Veslepiggen, 2.369 moh

61°38′40″N 08°17′56″Ø

Ymmelstinden, 2.304 moh

61°37′39″N 08°17′17″Ø

Store Tverråtinden, 2.309 moh

61°36′55″N 08°18′07″Ø

Turer i Galdhøpiggmassivet

På ski til Vesle Galdhøpiggen

Vesle Galdhøpiggen, eller Veslpiggen som den også kalles, er Norges sjette høyeste topp med sine 2.368 moh. Normalruten opp til toppen går opp den noe luftige nordøst eggen og  kombineres…

Les mer

Topptur på ski til Storgrovhøe i Jotunheimen

Storgrovhøe ligger nord i Galdhøpiggmassivet og har sitt høyeste punkt, Bakerste Storgrovhøe, 2.259 moh. Storgrovhøe en flott skitopp med enkel tilgang fra Ytterdalssætre i Leirdalen gjennom hele vinteren. Med over…

Les mer

Skardstinden og Nåle

Skardstinden er landets femte høyeste fjell med sine 2.374 moh og ligger i Galdhøpiggenmassivet mellom Leirdalen og Visdalen. Fra toppen av Galdhøpiggen ser Skardstinden spektakulær og tilnærmet ubestigelig ut, men…

Les mer

Tverrbottindtraversen

I den sørvestlige delen av Galdhøpiggmassivet, like ved Leirvassbu, ligger Tverrbottindene. Sammen utgjør de en tinderekke som kan gåes i sin helhet. Tverrbottindtraversen er en flott og enkel ryggtravers der…

Les mer

Topptur på ski til Bukkehøe

Bukkehøe (2.314 moh) ser imponerende ut fra Galdhøpiggen med sine loddrette fjellvegger mot øst. I vest er toppen en ypperlig skitopp med fin nedkjøring mot Leirdalen og mange høydemeter skikjøring….

Les mer

Tverråtindan i Galdhøpiggmasivet

Tverråtindene i Jotunheimen er en rygg med tinder sør for Galdhøpiggen og Svellnosbrean. Store- og Midtre Tverråtinden er begge over 2.300 meter og har en storslagen utsikt – spesielt sør-…

Les mer

Sørvestryggen opp til Galdhøpiggen

Galdhøpiggen – Norges tak og høyeste fjelltopp. Med sine 2.469 moh er denne toppen, sammen med Besseggen, Jotunheimens mest populære turmål. Men det finnes flere måter å nå toppen av…

Les mer

Tinderangling rundt Svellnosbrean

Ryggtraverser er noe av de morsomste turene en kan gå – tinderangling over spisse tinder og kvasse egger med luftig utsikt. Klyving, enkel klatring, rappeller og brevandring – turen rundt…

Les mer

Rundtur over Styggehøe og Tverråbrean

I Galdhøpigg-massivet, også kalt Ymisfjellmassivet, finner en flere større breer og mange flotte og luftige fjellrygger. En av disse fjellryggene er Styggehøe, som er en flott topp å bestige fra…

Les mer

Svellnosbrean og Eventyrisen i Jotunheimen

I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell på lange tinderekker. Mellom disse tinderekkene ligger det botner med flere større og flotte breer. Mellom Galdhøpiggen og…

Les mer

Galdhøpiggen – Skitur til toppen av Norge

Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Turen fra Spiterstulen gir en nedkjøring med mange høydemetre og stedvis bratt skikjøring. Som med mange andre av de mest…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close