Flotte toppturer du bør gå på ski i Jotunheimen

FLOTTE TOPPTURER DU BØR GÅ PÅ SKI I JOTUNHEIMEN

RANDONNÉE TURER TIL TOPPER OVER 2.000 MOH

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales! Noen av disse krever kryssing av bre og krever derfor breutstyr og erfaring med ferdsel på bre. God topptur!

61°38′10″N 08°18′47″Ø

2.469 moh

Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Turen fra Spiterstulen gir en nedkjøring med mange høydemetre og stedvis bratt skikjøring. Som med mange andre av de mest populære turene i Jotunheimen er denne turen best vinterstid. Da er sansynligheten stor for at du kan få både toppen og utsikten helt for deg selv.

Les mer

 

 

61°32′53″N 08°08′13″Ø

2.222 moh

Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu. Når topptursessongen i Jotunheimen er på sitt beste, normalt i mai måned, er Storebjørn en svært populær topptur på ski. Det kreves gode og stabile snøforhold da toppen kun kan nåes ved å krysse bre. Bjørnebreen har flere større sprekker. Fra Storebjørn har en utsikt over store deler av Jotunheimen, Sognefjellet og Breheimen.

Les mer

61°36′15″N 08°15′58″Ø

2.314 moh

Bukkehøe (2.314 moh) ser imponerende ut fra Galdhøpiggen med sine loddrette fjellvegger mot øst. I vest er toppen en ypperlig skitopp med fin nedkjøring mot Leirdalen med mange høydemeter skikjøring. Toppen har blitt omtalt for å være Jotunheimen´s ukjente stortopp, da få har besøkt toppen, samtidig som den er lite omtalt i fjelliteratur og ingen vet hvem som var førstebestigere. De siste årene har flere fått øynene opp for denne toppen, mest sansynlig grunnet den økende interessen for toppturer på ski. 

Les mer

61°25′36″N 08°08′59″Ø

2.157 moh

Uranostinden ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og her vandrer vi i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. På denne turen tar en skiene fatt mot toppen av det som mange anser å være blandt de vakreste toppene i Jotunheimen - Uranostinden.
Det er vanlig å gå turen fra Fondsbu på Eidsbugarden. Det finnes flere ruter til toppen, men en litt mer spennende rute er turen over Langeskavlen (1.878 moh). En får noen ekstra høydemetre å gå, men utsikten fra skavlen er helt utrolig og virkelig å anbefale. 

Les mer

61°31′04″N 08°41′13″Ø

2.258 moh

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke.

Les mer

 

 

61°22′16″N 08°25′54″Ø

2.075 moh

Vi befinner oss sør-vest i Jotunheimen ved Eidsbugarden og er midt inne i den beste delen av topptur sessongen. Her er det bare å velge og vrake blandt flotte topper og en av disse er Galdeberget (2.075 moh). Toppen er en del av Gjendealpene og ligger som en kjempe ved det langstrakte vannet Bygdin. Om vinteren er Galdeberget en ypperlig skitopp, med lang og fin nedkjøring.

Les mer

 

 

61°34′04″N 08°07′29″Ø

2.133 moh

Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og er et helt unikt turområde. Her kan en klyve og klatre i tindene, som blant annet har fått navn etter redskaper i kjøkkenskuffen som de ligner på. Kniven (2.133 moh) er en av disse - en kvass topp sør for Store Smørstabbtinden, som utgjør en del av traversen som skiller Leirbrean i vest og Storbrean i øst. 

Les mer

 

 

61°27′10″N 08°40′09″Ø

2.226 moh

Høgdebrotet et en forholdsvis trygg topptur i den østlige delen av Gjendealpene og ligger lett tilgjengelig fra Valdresflye. I tillegg til en lang nedkjøring på ski får en utrolig flott utsikt inn i den innerste delen av Jotunheimen. Turen kan forlenges dersom en ønsker en mer alpin variant av turen med å fortsette videre til Tjønnholstinden (2.331 moh).

Les mer

 

 

61°26′40″N 08°38′47″Ø

2.331 moh

Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper og den nest høyeste toppen i Gjendealpene. Turen opp til Steinflytinden er en populær topptur på ski fra Valdresflye. Videre er det går det en travers langs ryggen over til selve hovedtoppen, Tjønnholstinden. Fra toppen har en et vanvittig skue inn i Jotunheimen. Dette er en forholdsvis enkel topptur med alpin karakter.

Les mer

 

 

61°35′27″N 08°28′02″Ø

2.330 moh

I den nordlige delen av Memurutindmassivet finner vi Spiterhøe (2.077 moh) og Leirhøe (2.330 moh). Leirhøe  er med sine over 2.300 m en av landets høyeste topper og har en flott utsikt over store deler av Jotunheimen. Vinterstid er Spiterhøe og Leirhøe utmerkede fjell for toppturer på ski. Fra Heimresætre i Visdalen legger vi ut på en topptur som går over fire 2.000-meter topper og har masse flott skikjøring.

Les mer

 

 

61°38′38″N 08°16′07″Ø

2.259 moh

I den nordlige delen av Galdhøpiggmassivet finner vi Fremste- og Bakerste Storgrovhøe (2.259 moh). Toppene har enkel adkomst gjennom hele vinteren og turen starter enklest fra Leirdalen. Fra toppen er det flott utsikt inn blant landets høyestliggende fjell og breer. Nedkjøringen er sammenhengende lang og fin og egner seg derfor utmerket for toppturer på ski.

Les mer

 

 

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

Toppturer fra Valdresflye

Valdresflye må være det mest populære utgangspunktet for toppturer inn i Jotunheimen, noe som sikkert skyldes den nære beliggenheten til fjelldestinasjonen Beitostølen. Den spektakulære fjellovergangen Valdresflye, kjent for sine meterhøye brøytekanter, gir enkel tilgang til flotte 2.000-meter topper som ligger lett tilgjengelig fra veien. 

Les mer

KLAR FOR TOPPTUR?