RANDONNÉE TURER TIL TOPPER OVER 2.000 MOH

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales! Noen av disse krever kryssing av bre og krever derfor breutstyr og erfaring med ferdsel på bre. God topptur!

Galdhøpiggen

61°38′10″N 08°18′47″Ø – 2.469 moh

Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Turen fra Spiterstulen gir en nedkjøring med mange høydemetre og stedvis bratt skikjøring. Som med mange andre av de mest populære turene i Jotunheimen er denne turen best vinterstid. Da er sansynligheten stor for at du kan få både toppen og utsikten helt for deg selv.

Storebjørn

61°32′53″N 08°08′13″Ø – 2.222 moh

Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu. Når topptursessongen i Jotunheimen er på sitt beste, normalt i mai måned, er Storebjørn en svært populær topptur på ski. Det kreves gode og stabile snøforhold da toppen kun kan nåes ved å krysse bre. Bjørnebreen har flere større sprekker. Fra Storebjørn har en utsikt over store deler av Jotunheimen, Sognefjellet og Breheimen.

Bukkehøe

61°36′15″N 08°15′58″Ø – 2.314 moh

Bukkehøe (2.314 moh) ser imponerende ut fra Galdhøpiggen med sine loddrette fjellvegger mot øst. I vest er toppen en ypperlig skitopp med fin nedkjøring mot Leirdalen med mange høydemeter skikjøring. Toppen har blitt omtalt for å være Jotunheimen´s ukjente stortopp, da få har besøkt toppen, samtidig som den er lite omtalt i fjelliteratur og ingen vet hvem som var førstebestigere. De siste årene har flere fått øynene opp for denne toppen, mest sansynlig grunnet den økende interessen for toppturer på ski. 

Uranostinden

61°25′36″N 08°08′59″Ø2.157 moh

Uranostinden ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og her vandrer vi i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. På denne turen tar en skiene fatt mot toppen av det som mange anser å være blandt de vakreste toppene i Jotunheimen – Uranostinden.
Det er vanlig å gå turen fra Fondsbu på Eidsbugarden. Det finnes flere ruter til toppen, men en litt mer spennende rute er turen over Langeskavlen (1.878 moh). En får noen ekstra høydemetre å gå, men utsikten fra skavlen er helt utrolig og virkelig å anbefale. 

Besshøe

61°31′04″N 08°41′13″Ø – 2.258 moh

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke.

Galdeberget

61°22′16″N 08°25′54″Ø – 2.075 moh

Vi befinner oss sør-vest i Jotunheimen ved Eidsbugarden og er midt inne i den beste delen av topptur sessongen. Her er det bare å velge og vrake blandt flotte topper og en av disse er Galdeberget (2.075 moh). Toppen er en del av Gjendealpene og ligger som en kjempe ved det langstrakte vannet Bygdin. Om vinteren er Galdeberget en ypperlig skitopp, med lang og fin nedkjøring.

Kniven

61°34′04″N 08°07′29″Ø- 2.133 moh moh

Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og er et helt unikt turområde. Her kan en klyve og klatre i tindene, som blant annet har fått navn etter redskaper i kjøkkenskuffen som de ligner på. Kniven (2.133 moh) er en av disse – en kvass topp sør for Store Smørstabbtinden, som utgjør en del av traversen som skiller Leirbrean i vest og Storbrean i øst. 

Høgdebrotet

61°27′10″N 08°40′09″Ø – 2.226 moh

Høgdebrotet et en forholdsvis trygg topptur i den østlige delen av Gjendealpene og ligger lett tilgjengelig fra Valdresflye. I tillegg til en lang nedkjøring på ski får en utrolig flott utsikt inn i den innerste delen av Jotunheimen. Turen kan forlenges dersom en ønsker en mer alpin variant av turen med å fortsette videre til Tjønnholstinden (2.331 moh).

Tjønnholstinden

61°26′40″N 08°38′47″Ø – 2.331 moh

Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper og den nest høyeste toppen i Gjendealpene. Turen opp til Steinflytinden er en populær topptur på ski fra Valdresflye. Videre er det går det en travers langs ryggen over til selve hovedtoppen, Tjønnholstinden. Fra toppen har en et vanvittig skue inn i Jotunheimen. Dette er en forholdsvis enkel topptur med alpin karakter.

Storgrovhøe

61°38′38″N 08°16′07″Ø 2.259 moh moh

I den nordlige delen av Galdhøpiggmassivet finner vi Fremste- og Bakerste Storgrovhøe (2.259 moh). Toppene har enkel adkomst gjennom hele vinteren og turen starter enklest fra Leirdalen. Fra toppen er det flott utsikt inn blant landets høyestliggende fjell og breer. Nedkjøringen er sammenhengende lang og fin og egner seg derfor utmerket for toppturer på ski.

Leirhøe

61°35′27″N 08°28′02″Ø – 2.330 moh

I den nordlige delen av Memurutindmassivet finner vi Spiterhøe (2.077 moh) og Leirhøe (2.330 moh). Leirhøe  er med sine over 2.300 m en av landets høyeste topper og har en flott utsikt over store deler av Jotunheimen. Vinterstid er Spiterhøe og Leirhøe utmerkede fjell for toppturer på ski. Fra Heimresætre i Visdalen legger vi ut på en topptur som går over fire 2.000-meter topper og har masse flott skikjøring.

Loftet

61°37′22″N 08°07′33″Ø – 2.170 moh

Loftet er en ypperlig ski-topp som ligger helt nordvest i Jotunheimen. Fjellet er blitt en av de mest populære toppturene i Jotunheimen. Årsaken er nok lett tilgjengelighet, veien til toppen er kort og toppen byr på svært god skikjøring i det som ofte er en lang sesong.

JOTUNHEIMEN

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close