Search

Topptur på ski til Galdeberget ved Bygdin

Galdeberget ved Bygdin.

Vi befinner oss sør-vest i Jotunheimen ved Eidsbugarden og er midt inne i den beste delen av topptur sessongen. Her er det bare å velge og vrake blandt flotte topper og en av disse er Galdeberget (2.075 moh). Toppen er en del av Gjendealpene og ligger som en kjempe ved det langstrakte vannet Bygdin. Om vinteren er Galdeberget en ypperlig skitopp, med lang og fin nedkjøring.

Vi befinner oss i Aasmund Olavson Vinjes rike, sørvest i Jotunheimen, på Eidsbugarden. I dag er det topptur skiene som skal på beina og det er ikke få fjell å velge mellom her.

Dagens turmål er Galdeberget (2.075 moh), som er en del av Gjendealpene og ligger ved det langstrakte vannet Bygdin. Turen starter derfor med en 4 km lang anmarsj over et islagt vann til foten av Galdeberget. Vi følger den kvistede løypen mot Gjendebu, men tar av inn mot det lille dalføret mellom Uksedalshøet og Galdeberget. Herfra bestiges toppen fra nord-vest. Toppen er enkel å bestige uten å være eksponert og det er en utrolig utsikt fra Galdeberget.

Eidsbugarden sees langt der nede omkranset av topper som Falketind og Uranostinden, samt den langstrakte Langeskavlen. Nordover ser vi inn i midten av Jotunheimen. Høgbrøthøgde og Mjølkedalstinden er to kjente skitopper vi ser retning nordover.

Sør for toppen ser vi ned mot langstrakte Bygdin som strekker seg vestover mot Bitihorn. Terrenget er her er flatere i retning mot Filefjell og Hemsedalsfjella. Vi ser Hallingskarvet og på en dag med virkelig god sikt sier ryktene at Gaustadtoppen skal kunne sees i det fjerne. Østover ligger resten av Gjendealpene med topper på rekke og rad. Nærmeste nabo er Slettmarkpiggen.

Galdeberget er en glimrende topptur ved Bygdin og nåes best fra Fondsbu.

I dag er det vindstille på toppen av Galdeberget og det er en fin plass å ta lunch og nyte utsikten før helen spennes fast til randonnèe-skien og vi setter utfor. Det er stort sett bra føre hele veien ned med et lite lag pudder. Det er flere alternative nedkjøringer, men vi velger å følge samme vei som vi kom opp.

Vel nede ved Bygdin gjenstår 4 km med skigange tilbake til Eidsbugarden. Det ser så mye nærmere ut enn det det er, men på Fondsbu venter kald pils og nydelig tre retters middag. Med dette i tankene går turen over Bygdin nok så raskt.

Utsikt fra Galdeberget mot Eidsbugarden og Falketind.

Galdeberget

2.075 moh

61°22′16″N 08°25′54″Ø

Vang, Innlandet, Norge

3.7K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close