Search

Topptur til Uranostinden på ski

På vei over Uranosbreen til Uranostinden.

Mai er måneden for de fineste toppturene i Jotunheimen og en av de flotteste toppene i området - Uranostinden - er absolutt verdt et besøk da. Med ski på beina satte vi kurs mot den majestetiske toppen, som er regnet som en av kremtoppene sørvest i Jotunheimen. Med anmarsj over Langeskavlen ble det en fantastisk tur med utsikt over store deler av Jotunheimen.

Uranostinden's nordrygg.

Vi er i den sørvestlige delen av Jotunheimen og vandrer i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. Denne gangen skal vi ta skiene fatt mot toppen av det som mange anser å være blandt de vakreste toppene i Jotunheimen.

Det var både fjellski og randonnèe-ski å se da vi besøkte det karakteristiske fjellet, men fjellski anbefales gjerne da anmarsjen er så lang som den er.

Det har vært en snørik vinter med mye vind, som gjør at både Uranosbreen og Mjølkedalsbreen er trygg å ferdes på. I perioder der det er mer usikkert å ferdes på breene tilbys føring.

Vi startet turen vår fra Fondsbu og Eidsbugarden. Etter en god og solid frokost ble fjellskiene spent fast og anmarsjen påbegynt. Det er flere veivalg til Uranostind. Mange velger gjennom Mjølkedalen og opp Mjølkedalsbreen, rundt Langeskavltinden. De fleste velger å gå mot Kvitevatnet og opp Uranosbreen.

En litt mer spennende rute som vi valgte er over Langeskavlen (1.878 moh). En får noen ekstra høydemetre å gå, men utsikten fra skavlen er helt utrolig og virkelig å anbefale. Kilometrene går fort unna over skavlen når en har utsikt mot Tyin i sør, Gjendealpene i øst og Falketind i vest. På hver side har en utsikt mot henholdsvis Uranosbreen og Mjølkedalsbreen.

 

Uranostinden 2.157 moh er en av Jotunheimens flotteste topper.
Uranostindtraversen og Uranosbreen i den vestlige delen av Jotunheimen.

Om en ikke også velger å legge turen oppom Langeskavltinden (.2.014), som er den høyeste toppen på Langeskavlen kan en kjøre ned på Uranosbreen like før siste oppstigningen begynner. Det er viktig å vite at forholdene på breen er trygge før en beveger seg ut her uten sikring.

Nå er det å følge Uranosbreen videre oppover til bandet som går mellom Uranostinden og Slingsbytinden (2.026 moh). Det går et lite brattere parti opp til skaret og de fleste som har valgt fjellski fremfor randonnèe ski setter dem igjen her før de fortsetter de siste høydemetrene opp nordryggen mot toppen.

Mot den smale toppeggen går en nok så bred fjellrygg som følges oppover. Det er ikke særlig luftig å følge denne mot toppen, men det hele endrer seg når en kommer opp på den smale eggen hvor også toppunktet befinner seg. På vår tur er eggen dekket av skavler, som gjør at det tryggeste er å stoppe ved begynnelsen av den smale eggen.

Selve Uranosryggen er en flere kilometer lang ryggtravers. Fra toppen er utsikten storslagen og store deler av Jotunheimen kan sees herfra. Spesielt er utsikten fin nordover mot Storebjørn (2.222 moh) og Smørstabbtindan. I vest ser vi Stølsnostindene og Hurrungane.

Andre lett gjenkjennelige topper vi ser herfra er Kyrkja (2.032 moh) og Besshøe (2.258 moh) ved Gjende. Nedenfor nordryggen ser vi Slingsbytinden og videre inn i Uradalen. Hurrungane er desverre dekket med skyer i dag på en ellers så solfylt himmel.

Vel nede i skaret er det mange som velger den luftige turen ut på den såkalte Slingsbytinden. I dag er forholdene gode for en tur ut på eggen og det er tråkket gode spor helt opp til toppunktet.

Veien tilbake til Eidsbugarden kan det være ønskelig å gå en annen vei enn der en kom opp for å se litt nye ting. Valget nå står mellom å gå ned Uranosbreen eller Mjølkedalsbreen. Valget faller å kjøre ned Uranosbreen til Kvitevatnet og derfra følge den kvistede ruten fra Skogdalsbøen tilbake til Fondsbu. Hele veien ned til Kvitevatnet er en eneste lang nedstigning som er morsom og går fort unna med god glid og snø. På veien har vi fint skue mot respektable Falketind.

Tilbake på Fondsbu viser GPS´en 30 km, det har med andre ord vært en god rundtur. Det er sessongavslutning på turisthytten ikveld og etter en god middag med litt sang fra vertinnen Solbjørg avsluttes kvelden med blueskonsert og en aldri så liten fest ut i de sene nattetimer, vel fortjent etter en så flott dag i Jotunheimen.

Uranostinden

2.157 moh

61° 25' 36" N 08° 08' 59" E

Luster, Vestland, Norge

Hytter ved Uranostinden

4.7K Views

3 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close