Search

Topptur til Tjønnholstinden

Toppen av Tjønnholstinden sett fra Steinsflytinden.

Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper og den nest høyeste toppen i Gjendealpene. Turen opp til Steinflytinden er en populær topptur på ski fra Valdresflye. Videre går det en travers langs ryggen over til selve hovedtoppen, Tjønnholstinden. Fra toppen har en et vanvittig skue inn i Jotunheimen. Dette er en forholdsvis enkel topptur med alpin karakter.

Tjønnholstinden (2.331 moh) er den nest høyeste toppen i tindemassivet Gjendealpene. Den høyeste toppen, Knutsholstinden (2.342 moh) ser vi like bortenfor i vest. I klatreføreren for Jotunheimen er Tjønnholstinden omtalt som en av majestetene i dette fjellområdet. Dens høyde og plassering inne i den indre delen av Gjendealpene gjør at toppen har en vanvittig utsikt over Jotunheimen.

Tjønnholstinden har også en alpin karakter med 400 meter loddrette stup ned mot Nørdre Tjønnholet, en bratt flanke mot sør og en luftig rygg mellom hovedtoppen og østtoppen, Steinsflytinden.

Tjønnholstinden er en populær topptur både sommer og vinter og egner seg godt som topptur på ski. Den har en noe lang anmarsj med en jevn stigning. De fleste som bestiger Tjønnholstinden tar seg opp til Steinsflytinden (2.318 moh), som er øst toppen på Tjønnholstindens skulder. Dette fordi sydflanken opp mot Steinsflytinden er fin å gå opp og kjøre på ski.

Første delen av turen starter flatt og går over Leirungsmyren hvor en har fint skue inn Leirungdalen og mot andre populære topper fra Valdresflye, som Rasletinden, Munken og Mugna. Så starter den lange oppstigningen mot Tjønnholstinden - over 1.300 høydemeter. Det er mulig å holde en jevn oppstigning og nedkjøring hele veien ved å unngå flate partier underveis.

Steinflytinden og Tjønnholstinden sett fra Høgdebrotet.
Høgdebrotet sett fra Steinflytinden.

Høgdebrotet (2.226 moh) er toppen øst for Tjønnholstinden og Steinsflybrean skiller disse to fra hverandre. En skrår opp vest for Høgdebrotet i retning breen for å komme til Tjønnholstinden, men mange velger å kombinere disse to. Fra Høgdebrotet kan en følge en sammenhengende rygg over til Steinsflytinden. Ryggen er ofte litt avblåst og gjør at en må bære skiene litt. Så går det en bratt flanke opp til ryggen av Steinsflytinden. Her kan stegjern være nødvendig på hardt og isete føre.

Dersom en går rett på Steinflytinden tar en seg fra Steinflybrean opp langs sørøstryggen. Den sørlige flanken opp til ryggen pleier å ha gode snøfohold. Like før en når ryggen blir flanken noe brattere og er noe over 30 grader bratt.

Steinflytinden har sitt toppunkt på det som rett og slett minner om en buldre stein og et lite buldre tak må til for å komme seg opp på selve toppen. Fra Steinflytinden går en luftig rygg som traverseres opp til toppen av Tjønholstinden. Her kan stegjern og isøks være til hjelp. Pass på å holde avstand til skavler mot nord og heller ta trygge veivalg litt ned i sørflanken.

Fra ryggen kan en skue mot det alpine fjellandskapet i den innerste delen av Jotunheimen. Austre- og Vestre Memurubrean er godt synlig fra toppen omgitt av Hellstugutindene og Memurutinene. Det er flott utsikt inn i Surtningssue massivet med sine tilhørende breer. Øst for Surtningssue massivet dominerer Besshøe og vi legger også merke til fjellryggen opp mot Veslfjellet, Besseggen.

Videre vest over ser vi mot mange av Jotunheimens stor-topper og kvasse fjellrygger som Semeltinden og Store Rauddalseggje. Ryggen fra Høgdebrotet nordover fortsetter ned mot Eggen (2.041 moh). Ryggen sørvest over møter Skarvfløytindene og fjellmassivet med Gjendealpenes høyeste topp - Store Knutsholstinden (2.342 moh).

I sør ser vi inn mot Austre-, Midtre- og Vestre Kalvehøgde med Leirungsbrean under seg. Mellom Leirungskapmen og Vestre Kalvehøgde ser vi konturen av de markerte Torfinnstindane.

Nørdre Tjønholet med nordvestryggen til Tjønholdstinden. Er prakfull utsikt over Jotunheimen bak.
Skarvflyløyfttinden med Austre Leirungstinden bak til venstre.

Ved å gå rundturen Høgdebrotet, Steinflytinden, Tjønnholstinden og Tjønnholsoksle kan en gå innom hele syv 2.000-meter topper. Det er en lang tur, som innebærer luftig passasje mellom Steinflytinden og Tjønnholstinden, samtidig som en nok må bære skiene på enkelte avblåste partier. Stegjern og en liten isøks kan være greit å ha med på denne rundturen.

Den første bestigningen av Tjønnholstinden som vi kjenner til ble gjort under kartleggingen av Jotunheimen i begynnelsen av 1840-årene. Da hadde H. N. Wergreland fått oppgaven å kartlegge den østlige delen av Jotunheimen, hvorav Tjønnholstinden var en av toppene som ble besteget. Ikke helt usannsynlig er det at noen har vært på toppen før ham, da området rundt Leirungdalen var en mye brukt jaktområde på villrein.

Tjønnholstinden har en relativt stygg historie når det kommer til fallulykker. Ulykkene er stort sett knyttet til skavelbrudd. Det er spesielt ut mot de høye stupene over Nørdre Tjønnholet at det henger svære skavler. Disse utgjør en fare både på selve toppryggen og langs hele stupkanten. Her har skjedd dødsulykker både langs traversen mellom Steinsflytinden og Tjønnholstinden, samt videre ut mot nordvest toppen på 2.208 moh. En av ulykkene skjedde da en skiløper fulgte spor over en større skavel som til slutt fikk brudd. Det kan være krevende å vite hva som er fast fjell og hva som er skavl her, så ta trygge veivalg med ekstra god margin. Et brudd har en tendens til å helle inn mot fjellet.

En skal også være oppmerksom på skredterreng i øvre del av flanken til Steinsflytinden. Her er det enkelte steder brattere enn 30 grader jo lenge vest en kommer i flanken. Utover dette er Tjørnholstinden en nok så trygg topptur, da anmarsjen inn til selve toppen ikke er brattere enn 30 grader og en holder seg utenfor skredterreng. Også Steinflybrean er normalt en trygg bre å ferdes på. Turen er på 19 km, over 1.300 høydemeter og en bruker normalt 6 - 7 timer på turen.

Tjønnholstinden og Steinflytinden (2.331 moh) sett fra Rasletinden.
Høgdebrotet, Tjønnholstinden og Eggen sett fra Besshøe.

TJØNNHOLSTINDEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Randonnée ski
Randonnée ski
Fjellskitur

Tjønnholstinden

2.331 moh

61°26′40″N 08°38′47″Ø

Vågå, Innlandet, Norge

11.8K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close