Search

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Storebjørn er blitt en svært populær topptur på våren.

Det har vært en usedvanlig snørik vinter og når sommeren nå er i full gang er det fremdeles flott skiføre i Jotunheimen. Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu. Vi festet toppturskiene og besteg Storebjørn fra Leirdalen i strålende sol. Fra Storebjørn fikk vi utsikt over store deler av Jotunheimen, Sognefjellet og Breheimen.

Normalt avsluttes de siste toppturene til Storebjørn på ski i slutten av mai. Dette året har det vært en virkelig snøtung vinter og i det vi nærmer oss juli er det fremdels fine skiforhold til toppen av et av de virkelig flotte utsiktspunktene i Jotunheimen, Storebjørn (2.222 moh).

Vi slo leir i øverste delen av Leirdalen, like før Leirvassbu, hvor vi hadde utsikt inn mot den mektige toppen av Storebjørn. Etter en god natts søvn ute i lys sommernatt og uten en eneste mygg å spore, startet vi på den jevne oppstigningen opp langs med fjellsiden av Rundhøe og Geite, videre inn på Bjørnebreen. Turen går over breer og passerer bratte partier med fare for skred og steinsprang.

Navnet Storebjørn har toppen fått av sitt utseende. Den skal visstnok ligne et bjørnehode med sine to bjørneører, noe en kan gjenkjenne når en står ute på Bjørnebreen. Her møter vi også turgåere som kommer gjennom Bjønskardet fra Krossbu. De har gått over den vidstrakte Smørstabbreen, som er Jotunheimens største bre.

Siste bakken opp mot selve toppunktet er noe bratt, men fine snøforhold gjør det enkelt å bestige toppen i dag. Fra toppunktet er en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. På selve toppen er det god plass uten at det blir noe luftig,

 

Storebjørn med Bjørnungene og Veslebjørn sett fra Kniven (2.133 moh).
Storebjørn er en flott tur fra Leirvassbu. Turen krever kunnskap om kryssing av bre.

Vestover ser vi utover den vidstrakte Smørstabbreen med Hurrungane, Fannaråken og Steindalsnosi i bakgrunnen. Med svært god sikt ser en fjellene som strekker seg utover langs ved Sognefjorden.

Nordover ser vi resten av Smørstabbtind-massivet, som Storebjørn er en del av. De har alle alpin karakter og bindes sammen av luftige rygger og egger. Veslebjørn (2.150 moh) er den nærmeste toppen, som mange velger å legge turen innom etter turen på toppen av Storebjørn. Fra Veslebjørn fortsetter fjellryggen i to deler, Bjørneggen og ryggen som følger mot topper som Skeie (2.118 moh) og Kalven (2.034 moh). Lenger bak ser vi karakteristiske topper som Sokse (2.189 moh), Kniven (.2.133 moh) og Store Smørstabbtinden (2.208 moh). Store Smørstabbtinden er den nest høyeste toppen bland Smørstabbtindene etter Storebjørn som er høyest.

Breheimen og den langstrakte Jostedalsbreen med Lodalskåpa synes i nord-vest. I øst ser vi fjellmassivet med blandt annet Galdhøpiggen (2.469 moh) og Galdhøe (2.283 moh).

Sørover ser vi de Søre Smørstabbtindan og Gravdalstinden (2.113 moh). Videre sørover ligger kjente topper på rekke og rad, som Uranostinden, Falketind, Mjølkedalstinden, Snøholstinden og Raudalseggje. Et virkelig eldorado med andre ord for de som liker utsikt og å titte etter tidligere besøkte kjenninger.

Ned fra toppen til Leirdalen går skituren unna som en lek og hele veien er en eneste sammenhengedne lang bakke. For de som skal tilbake til Krossbu må en opp igjen via Bjørneskaret og ned den lange og slakke Smørstabbreen. For dem som er ute etter litt skikjøring anbefales det derfor å gå turen fra Leirdalen.

Når topptursessongen i Jotunheimen er på sitt beste, normalt i mai måned, er Storebjørn en svært populær topptur på ski. Det kreves gode og stabile snøforhold da toppen kun kan nåes ved å krysse bre. Bjørnebreen har flere større sprekker. Kommer en fra Krossbu må en i tillegg over den langstrakte Smørstabbreen.

Da vi gikk turen i slutten av juni hadde det vært en svært snørik vinter og vår og breen ble fremdels vurdert til å være trygg. Større problem var det med rasfaren, da det gikk flere større ras og steinsprang fra Geite og Sokse. Det gjelder å være opmerksom på rasfaren og gjøre grundige vurderinger av forholdene på breen før en beveger seg inn uten breutstyr. Flere selskaper tilbyr føring til toppen både vinter- og sommerstid.

Storebjørn (2.222 moh) i Jotunheimen.
Storebjørn er en flott skitopp.

Storebjørn

2.222 moh

61° 32' 53" N 08° 08' 13" E

Lom, Innlandet, Norge

Hytter ved Storebjørn

6K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close