Search

På topptur i Smørstabbtindmassivet – Kniven

Fra toppen av Store Smørstabbtinden ser en ned mot Kniven og Sokse.

Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og er et helt unikt turområde. Her kan en klyve og klatre i tindene, som blant annet har fått navn etter redskaper i kjøkkenskuffen som de ligner på. Kniven (2.133 moh) er en av disse - en kvass topp sør for Store Smørstabbtinden, som utgjør en del av traversen som skiller Leirbrean i vest og Storbrean i øst. Kniven er en fin topptur på ski. De fleste bestiger gjerne disse tindene fra Krossbu i vest, men en blir fort overrasket over hvor flott turen fra Leirdalen og opp Stobrean er. Storbrean er et flott brefall omringet av topper som Storbratinden, Store Smørstabbtinden, Sokse, Geite og nettopp Kniven.

De kvasse og flotte tindene som utgjør Smørstabbtindmassivet er lett synlige fra veien over Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og har derfor en spektakulær beliggenhet. Flere av toppene er ypperlige for klatring og tinderangling. På våren er mange av dem også utmerkede skitopper. Den mest besøkte på ski er nok Storebjørn (2.222 moh), som er populær å bestige både fra Leirvassbu og Krossbu. Vår tur går denne gangen opp Leirdalen og over Storbrean hvor målet for turen vår er toppen som har fått navnet Kniven (2.133 moh).

Det er starten på mai og den flotteste tiden for toppturer i denne delen av Jotunheimen. Veien gjennom Leirdalen inn til Leirvassbu er brøytet halveis inn til Sletthamnsætre hvor det er mulig å parkere. Dette er rett ved inngangen til Storbrean mellom Rundhøe (1.816 moh) og Storbreahøe (2.001 moh). Allerede fra veien ser vi Smørtabbtinder reise seg over Storbrean og turmålet vårt Kniven.

Smørstabbtindan med Sokse, Veslebjørn, Storebjørn og Skeie sett fra toppen av Kniven (2.133 moh).
Fra Store Smørstabbtinden ser en rett ned på Kniven.

I skardet mellom Kniven og Sauen (2.077 moh) setter vi fra oss skiene. Selv her fra skardet er det en flott utsikt utover Leirbran og tindene som utgjør Smørtstabbtindtraversen. Vi skal herfra bestige siste stykket opp mot toppen av Kniven (2.133 moh). Det er fine snøforhold og toppen er derfor enkel å bestige fra sør, med kun et lite bratt klyvepunkt helt på begynnelsen. Ved mer krevende snøforhold er en isøks og stegjern gode å ha.

Fra toppen er en fantastisk utsikt. I nord ser vi bort på Store Smørstabbtinden (2.208 moh), som ligner en hai-finne fra hvor vi står. Det er folk på toppen også der i dag, som har gått opp fra nord. Utsikten er flott ned mot Sognefjellet og vi ser Sognefjellsveien slynge seg over fjellet. Vi ser hele resten av Smørstabbtindtraversen med Kalven, Skeie, Veslebjørn, Storebjørn, Bjørnungene, Sokse og Sauen. I øst ser vi rett inn i Galdhøpiggmassivet mellom Leirdalen og Visdalen og spesielt Galdhøpiggen og Bukkhøe. Det er spesielt god sikt denne dagen og vi ser langt inn i Breheimen og mot Jostedalsbreen. I vest er også Fannaråken, Steindalsnosi og Hurrungane et flott syn.

På vei over Storbrean fra Visdalen mot Kniven. I bildet ser du Sokse, Sauen og Kniven.

Fra toppen av Kniven eller i skardet mellom Kniven og Sauen kan en bli sittende lenge å nyte det flotte skuet. Før nedkjøring kan en avlegge Sauen (2.077 moh) en rask visitt eller ta seg ned på Leirbrean for å besøke noen av de andre kvasse toppene og eggene i traversen. Sokse er en topp som kan bestiges på dager med gode forhold ellers kan en ta seg bort til Bjørneskardet mellom Leirbrean og Bjørnbrean for å bestige Bjørnungen (2.110 moh). Kanskje rekker en til og med toppen av Storebjørn?

Nedkjøringen fra Kniven over Storbrean og ned til Leidalen er en flott og morsom nedkjøring, og de 850 høydemetrene fra skardet og ned til utgangspunktet vårt ved Sletthamnsætre går fort unna.

Turen går over bre og krever gode og stabile snøforhold, samt kunnskap og utstyr for ferdsel på bre. Snøskredfaren må vurderes på turen.

Bjørnungen, Storebjørn og Veslebjørn i Smørstabbtindan.

TOPPTUR TIL KNIVEN I SMØRSTABBTINDAN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Kniven

2.133 moh.

61°34′04″N 08°07′29″Ø

Lom, Innlandet, Norge

4.6K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close