Search

Til toppen av Besshøe på ski – kjempen ved Gjende

Utsikt fra toppen av Besshøe mot Gjende og Gjendealpene.

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke.

Det er i midten av mai og topptur-sessongen er på sitt aller beste. Dagens turmål er den store dominerende toppen alle som har gått Besseggen eller Knutshøe legger merke til, Besshøe (2.258 moh).

På vei over Valdresflye står biler tett parkert og svært mange har tenkt å benytte den fine vårdagen til en skitur til Rasletind. Ikke en bil er å se der vi parkerer, noen hundre meter før Bessheim. Vi skal tydeligvis få ha Besshøe helt for oss selv i dag.

Turen kan startes både fra Gjendesheim og Bessheim. Herfra starter en oppstigning med det samme omtrent 400 høydemetre opp til Bessvatnet, som ligger mellom Veslefjellet og Bukkehøe.

Selv om det var meldt lite vind blåser det kraftig og kaldt der vi går langs ved Bessvatnet. Det skal visstnok være nok så vanlig. Området vi går i er preget av langstrakte flyer og er nok så åpent, noe som gjør at vinden merkes her. Vindforholdene er veldig varierende alt etter hvor vi befinner oss. Det er kaldt, men solen varmer og kald vind blåser, noe som gjør det til en utfordring å holde den "perfekte temperatur" under veis.

Mot Besshøe følger vi ryggen av små-nutene som ligger nord for Bessvatnet. Når vi kommer til Besshøbrean er det mulig å følge ryggen som går opp til venstre eller høyre for breen. Vi velger å følge vesntre rygg som står avmerket med navnet Brue på kartet. Det er uproblematisk å ta seg opp her og fellene har godt feste i den hardpakkede snøen.

Besshøe (2.258 moh) en godt synlig kjempe ved Gjende. Her sett fra Bessvatnet i øst.
Besshøe (2.258 moh) en godt synlig kjempe ved Gjende. Her sett fra Bessvatnet i øst.
Besshøe sett fra toppen av Kalvehøgde.

Utsikten fra toppen er formidabel. Herfra ser vi store deler av Jotunheimen. I øst ser vi bort på Rondane, som virker veldig nærme. Alle de kjente toppene ser vi tydelig på vei oppover mot Besshøe. Under oppstigningen ser vi tydelig Snøhetta som dominerer i nord. Her ligger et skylag tett over toppen i dag, selv om resten av himmelen er blå. Under oss i sør ligger Knutshøe "langt der nede" og Besseggen. Bak ser vi Bitihorn, Rasletind, Bukkehåmåren, Kvassryggen, Høgdebrotet og Tjønnholstinden.

Når vi kommer opp til toppen og varden på Besshøe får vi en fantastisk utsikt, spesielt vestover. I sør-vest ser vi hele rekken av spisse topper som tilhører Gjendealpene. Langs med Gjendealpene østover strekker Gjende seg mot Gjendebu. Vest for Gjendebu ser vi mot Eidsbugarden og kjente topper på rekke og rad, som Falketind, Langeskavelen, Snøholstinden, Uranostind og Mjølkedalstinden.

Vi ser også Hurrungane tydlig med Store Skagestølstind som stikker opp som den høyeste toppen.

Galdhøpiggen lider samme skjebne som Glittertind. Også her har et tett skylag samlet seg fra en ellers så skyfri himmel.

Besshøe er første toppen på ruten av det som har blitt definert som Jotunheimen Høgeruta, Norges svar på Haute Route. For den ivrige randonnèe-kjører er det flere alternative nedkjøringer, for eksempel ned mot Besseggen eller Memurubu ved trygge snøforhold. Vi skulle tilbake til Bessheim og med en lang transport etappe gjelder det å få mest mulig lengde ut av nedkjøringen. Fra Besshøbrean valgte vi å holde en slak nedkjøring langs med rygen av Bessfjellet, som gjorde at vi kom ned borte ved en hytte som ligger i den nord-østlige delen av Bessvatnet ikke langt unna Rundhøe.

Vel nede med Bessheim er det så vidt vi klarer å stå hele veien ned til veien på ski de siste 100 høydemetrene. Snødekket begynner å bli tynnere og en flokk tamrein koser seg langs veien med det påbegynte vår beitet.

Utsikt fra toppen av Besshøe mot Gjende og Gjendealpene.
Besshøe (2.258 moh) sett fra Nautgardstinden.

Besshøe

2.258 moh

61° 31′ 03″ N, 08° 41′ 16″ E

Vågå, Innlandet, Norge

Besshøe sett fra veien over Valdresflye med Knutshøe til høyre.
5.9K Views

3 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close