Jotunheimen, hjem til noen av Norges mest majestetiske fjell, tilbyr imponerende utsikt og spennende utendørsopplevelser for eventyrere og naturinteresserte. Som den høyeste fjellkjeden i Nord-Europa skryter Jotunheimen av en imponerende samling topper som tiltrekker seg turgåere, klatrere og skiløpere fra hele verden.

Kyrkja

61°32′34″N 08°17′24″Ø2.032 moh

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet og Leirvassbu, ligger det spisse og karakteristiske fjellet Kyrkja. Turen til den mest besøkte toppen fra Leirvassbu byr på fantastisk utsikt over Jotunheimen og fjellområdene rundt. Toppen er majestetisk, da den ligger nok så alene med sine stupbratte fjellsider – noe som gjør Kyrkja til en luftig opplevelse.

Skardstinden og Nåle

61°38′00″N 08°15′56″Ø
2.374 moh


Skardstinden er landets femte høyeste fjell med sine 2.374 moh og ligger i Galdhøpiggenmassivet mellom Leirdalen og Visdalen. Fra toppen av Galdhøpiggen ser Skardstinden spektakulær og tilnærmet ubestigelig ut, men det finnes flere veier opp til toppen og den karakteristiske fortoppen Nåle (2.310 moh). Dette er en av de mer luftige 2.000 meter toppene og en bestigning byr på enkel klatring og en flott ryggtravers.

Store Hellstugutind

69°33′57″N 24°23′24″Ø
2.345 moh

Hellstugutindene er en tinderekke som ligger i Memuturtindmassivet omgitt av Urdadalen i vest og Hellstugu- og Vestre Memurubrean i øst. Tinderekken utgjør en alpin ryggtravers som kan gåes i sin helhet, men krever rappellering og sikring. Store Hellstugutind (2.345 moh) bestiges enklest opp sørryggen fra skaret mellom Store- og Nestsøre Hellstugutind, enten med inngang fra breen i øst eller opp en løs stinur i vest.

Tverrbytthornet

61°36′32″N 06°56′04″Ø1.542 moh

Tverrbytthornet utgjør den sørligste 2.000-meter toppen i Galdhøpigg-massivet og like ved Leirvassbu. Toppen bestiges normal opp vestryggen, som må klyves eller opp bratt ur i sørryggen hvor det kan være noe løst.

Surtningssue

61°32′02″N 08°34′21″Ø2.368 moh

Surtningssue – dette er en av Jotunheimen´s flotte stortopper. Den er enkel å bestige, men ligger avsides til og nåes enklest fra Memurubu. Det er landets syvende høyeste topp med sine 2.368 moh. Toppens beliggenhet midt i Jotunheimen gjør at en har en storslagen panoramautsikt til store deler av nasjonalparken. Bli med til toppen av fjellet som mange anser for å ha Jotunheimen flotteste utsikt.

Galdhøpiggen

61°38′10″N 08°18′47″Ø2.469 moh

Galdhøpiggen – Norges tak og høyeste fjelltopp. Med sine 2.469 moh er denne toppen, sammen med Besseggen, Jotunheimens mest populære turmål. Men det finnes flere måter å nå toppen av Galdhøpiggen på. Sørvest-ryggen til Galdhøpiggen er den bratte og luftige omveien opp til toppen. Det er høy sansynlighet for at du får gått denne ruten i fred og alene…!

Trollsteineggje

61°39′37″N 08°33′30″Ø2.300 moh

Under Glittertindens stupbratte fjellvegg i nord ligger et bortgjemt, men flott og spennende brelandskap.  Grotbrean deles på midten av en fjellrygg, Trollsteineggje, som med sitt høyeste punkt er 2.300 moh og dermed på listen blant landets høyeste fjell. Eggen er flott å traversere med enkel klyving opp til toppen og videre ut til ryggens sørligste toppunkt, der en står omgitt av breer og like under den over 250 meter høye og mektige nordveggen til Glittertinden.

Tverråtindene

61°36′55″N 08°18′07″Ø2.309 moh

Tverråtindene i Jotunheimen er en rygg med tinder sør for Galdhøpiggen og Svellnosbrean. Store- og Midtre Tverråtinden er begge over 2.300 meter og har en storslagen utsikt – spesielt sør- og vestover Jotunheimen. Tindene har luftige og stupbratte sider ned fra toppen og er omgitt av breene Svellnosbrean, Tverråbrean og Nørdre Illåbrean. Å gå hele Tverråtindryggen er en spesielt morsom tur, som innebærer en rappell, mye klyving i ur og og en flott bretur.

Ryggtravers på Skeie

61° 33′ 22″ N 08° 07′ 06″ Ø2.18 moh

Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en ser fremfor en når en kjører øst over Sognefjellet. Tindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og traverser som er flotte turmål. Vi dro til fjells for å gå over Smørstabbrean, passere ryggen over Kalven og klatre til toppen av Skeie (2.118 moh). Den smale ryggen er omgitt av breer på alle kanter og det er et flott skue fra toppen, særlig vestover.


Flere turer i Jotunheimen

Store Veotinden

Når en står ved Glitterheim og ser innover Veodalen er det fjellene rundt Styggehøbreen som skiller seg ut og særlig…

Les mer
1 2 3 4 5 6 7 8 9

På luftige stier


Fotturer med utsikt

Norges uberørte natur og majestetiske fjellandskap tiltrekker eventyrlystne turgåere fra hele verden med spektakulære fjellturer som utfordrer og belønner dem med utrolige panoramautsikter.

Dette er noen av de mest dramatiske fjellturene i Norge som garanterer en opplevelse du sent vil glemme. Disse stiene tar deg gjennom bratt terreng med klipper, stup, dype daler og fossefall, alt mens du nyter den fantastiske naturen rundt deg.

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close