Search

Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Hellstugubrean med Hellstugutindan i bak.

Spiterstulen er et fantastisk flott utgangspunkt for turer blant Jotunheimen´s høyeste tinder og største breer. Mellom Memurutindene og Hellstugutinende strekker Hellstugubreen seg oppover til den møter Memurubrean og en ser ned mot Gjende. Vi spente fast toppturskiene for å kjøre Hellstugubreen på ski og samtidig gjøre en bestigning av en eller flere av Heilstugutindene.

Hellstugutindene sett fra Leirhøe.
Vi har tatt turen til Spiterstulen, en av de første turisthyttene i Jotunheimen. Hytten er nok mest besøkt i forbindelse med bestigning av Galdhøpiggen, Glittertinden eller vandring på Eventyrisen, en del av Svellnosbrean. Denne gangen skal vi ta oss inn i dalføret mellom Memurutindene og Hellstugutindene og gå opp den nordvendte Heilstugubreen. Breen strekker seg fra 1.482 moh til 2.229 moh og har en størrelse på 2.9 kvaderatkilometer.
Det er en vindfull dag i Jotunheimen og derfor håper vi at fjellene rundt breen skal gi oss litt ly for vinden og gi oss en fin nedkjøring langs den over 3 km lange breen. De som har prøvd seg på Galdhøpiggen i dag har måtte være nødt til å snu på grunn av den sterke vinden og ingen nådde til tops denne dagen.

Solen skinner, men vi ser skyene går i et rasende tempo over tindene rundt oss på Spiterstulen. Vi følger den kvistede løypen mot Leirvassbu et stykke mot foten av Hellstuguhøe der vi tar østover og opp dalføret som er omgitt av Veobretinder, Memurutinder og Hellstugutinder. Det er en flott dal og vi har fin utsikt videre innover Visdalen hvor vi ser kjente topper Kyrkja, Visbretinden og Kyrkjeokslet.

Etter hvert som vi kommer litt oppover i høyden får vi også øyet på Galdhøpiggen bak oss, med den bratte fjellsiden opp fra Spiterstulen, Svellnose og Keilhaustopp. Under disse er det flott utsikt mot Svellnosbrean og det spektakulære brefallet Eventyrisen.

Hellstugubreean strekker seg ned dalen mellom Memurutindan til venstre og Hellstugutindan til høyre i bildet.

I det vi runder Hellstuguhøe møter vi også på brekanten til Hellstugubrean. Breen er omgitt av en rekke flotte 2.000 meters topper. Hellstuguhøe (2.072 moh) er den mest dominerende toppen i Leirdalen og markerer inngangen til Hellstugubreen. Hellstuguhøe følges av en lang rekke med Hellstugu-tinder - hvorav Store Hellstugutinden (2.345 moh) er den høyeste. På øst siden av breen ligger Memurutinder på rekke og rad med Store Memurutinden (2.364 moh) som den høyeste. De vestre Memurutindene er fine avstikkere fra toppen av Hellstugubrean. Selv om det er lunt her nede i dalføret ser vi av skyene som blåser med en voldsom fart like over tindene at det ser værhardt ut der oppe.

Vi holder oss på breens østlige side i det vi går oppover. Her er det mindre sprekker og relativt trygt å ferdes. En skal holde seg unna den vestlige delen av breen der sprekkene er flere og større. Turen krever likevel breutstyr og kunnskap om ferdsel på bre. Det har vært en vinter med lite snø i den østlige delen av Jotunheimen og flere av snøbroene kan være svake. Mange av de store sprekkene i brefallet under Nørdre Hellstugutinden er åpne og et flott syn på turen vår.

På grunn av den sterke vinden har vi innsett at det neppe blir noen tindebestigninger i dag, men vi har likevel som mål å ta oss opp i skardet mellom Store Hellstugutinden og Nestsøre Hellstugutinden på 2.141 moh, hvor det skal være en flott utsikt.

Galdhøpiggen med Svellnosbrean og Eventyrisen, sett fra Hellstugubrean.
Galdhøpiggen med Svellnosbrean og Eventyrisen, sett fra Hellstugubrean.

I det vi kommer opp på 2.050 moh har det flatet ut og Hellstugubrean møter Vestre Memurubrean. Denne breen fører ned mot Memurudalen. Det har skyet kraftig til når vi har kommet opp hit, men vi får likevel et glimt at det som skal være en enestående utsikt ned mot Gjende og Memurubu. Vi skimter Gjendealpene som ligger på rekke og rad sør for Gjende og også Surtningssue (2.368 moh). Vinden er nå så sterk og skydekket så lavt at det ikke gir noen mening å ta oss opp i skardet som planlagt. Etter en rask lunsj bak en større stein spenner vi fast skiene og leker oss ned breen på det som er et fast og fint føre. Vel nede i Visdalen er det en liten transportetappe tilbake til Spiterstulen. Her er det flott å sette seg i peistuen og nyte utsikten innover Visdalen med en kald øl fra Lomb bryggeri før middagen serveres.

Et alternativ til å kjøre ned igjen breen samme vei tilbake til Spiterstulen er å kjøre ned Vestre Memurubreen til Memurubu. Denne ruten er en del av rundturen som gjerne blir omtalt som Bretriangelet i Jotunheimen, en rundtur over breene i dette flotte fjellmassivet mellom Memurutindene og Veotindene.

Hellstugutindan sett fra Tjønnholstinden.

PÅ SKI NED HELLSTUGUBREAN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Hellstugubrean

2.229 moh.

61°33′26″N 08°26′12″Ø

Lom, Oppland, Norge

1.3K Views

2 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close