Det er særlig på Vestlandet en finner turer i bratte fjell- og dalsider som stuper ned i fjorden. Særlig kjent er turene til Kjerag og Prekestolen langs Lysefjorden, hvor det nok så folksomt på sommerstid. Flotte alternativer finner en innerst i Hardanger, Aurlandsfjorden, Fjærlandsfjorden, Lustrafjorden, Nordfjord og Geirangerfjorden. Her er det muligheter for mange flotte turer i dramatisk fjellandskap med typisk Vestlands-terreng. Her er et knippe med flotte fotturer langs bratte fjellsider til utsiktspunkt med spektakulær utsikt ned i daler og fjorder.

Norges uberørte natur og majestetiske fjellandskap tiltrekker eventyrlystne turgåere fra hele verden med spektakulære fjellturer som utfordrer og belønner dem med utrolige panoramautsikter.

Dette er noen av de mest dramatiske fjellturene i Norge som garanterer en opplevelse du sent vil glemme. Disse stiene tar deg gjennom bratt terreng med klipper, stup, dype daler og fossefall, alt mens du nyter den fantastiske naturen rundt deg.

Nordre Trolltind

90 km – 7.000 høydemeter

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski. Underveis bor en på betjente hytter hvor en kan nyte et god måltid og sove i en god seng.

Lofthus til Hardangervidda

60°19′21″N 06°41′53″Ø – 952 moh

Fjellene rundt Kinsarvik og Lofthus har blitt populære turmål og det er ikke uten grunn. Dronningstien, munketrapper, Hardangervidda, luftige stup, spektakulære fossefall og panoramautsikt over Sørfjorden, Folgefonna og andre fjell i Hardanger er barene av det du kan få med deg på en spennende rundtur høyt over fruktbygda Lofthus.

Bakkanosi

60°55′11″N 06°45′43″Ø – 1.398 moh

Vi hadde store forventninger da vi la turen til Vestlandet og Nærøyfjorden for å bestige Bakkanosi. Området Nærøyfjorden står på UNESCOS verdensarv liste over områder med særlig naturhistorisk betydning og er kåret av National Geographic for å være det best ivaretatte området på denne listen. Vi slo opp teltet ved kanten av Bakkanosi for å få med oss spektakulær soloppgang og utsikt over den vakre og dramatiske Nærøyfjorden.

Rossnos

61°34′04″N 08°07′29″Ø- 2.133 moh moh

Sunnmørsalpene lever opp til sitt navn med spisse tinder og pinakler omringet av fjorder. Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder. Hjørundfjorden er selve midtpunktet i Sunnmørsalpene. Spisse fjell reiser seg på rad og rekke inn langs hele fjorden. Kolåstinden, Jønshornet, Randerstopp og Slogen er alle kjente toppper i dette området. Det er vanlig å bruke 6 dager på turen rundt den vakre fjorden med de spisse tindene som strekker seg opp mer enn 1.500 meter over fjorden.

Kattanakken

61°39′09″N 06°50′10″Ø – 1.458 moh

Innerst i Olderdalen reiser en kvass fjellrygg seg ut fra Jostedalsbreen – Kattanakken. Fra Briksdalen går det en luftig sti opp den bratte ryggen og helt inn til brekanten. Omgitt av flott brefall og med en spektakulær utsikt ut Olderdalen må Kattanakken være en av de flottste oppgangene til Jostedalsbreen.

Rimstigfjellet

60°56′11″N 06°50′43″Ø – 1.299 moh


Få andre steder i landet finner en mer spektakulært turområde enn inne i Nærøyfjorden. Den smale fjorden med stupbratte fjellsider som strekker seg opp mot 1.400 høydemeter over fjorden. Her finner en også Rimstigen, en gammel ferdselsvei opp de bratte fjellsidene. I dag er dette en flott tur opp de bratte fjellsidene fra den lille grenden Tufto. Herfra kan en ta seg opp til Rimstigfjellet og til den godt synlige klippen, med sitt stupbratte stup ned i Nærøyfjorden, Breiskrednosi.

Simadalen

60°32′16″N 07°19′06″Ø – 1.278 moh


Det er et spektakulært landskap der Hardangervidda stuper ned i den grønne Simadalen. Den historiske Bispeveien er en sti som starter innerst i Simadalen og tar seg opp den bratte fjellsiden mot vidden. Langs med bratte stup, med utsikt ned i Simadalen og mot Simadalsfjorden, går stien videre inn til Hardangerjøkulens brearm Rembedalskåka. Her finner vi også hyttene Rembedalsseter og Demmevassbu. Dette er turen i vilt og rått Vestlands-landskap.

Kjenndalskruna

60°3261°43′54″N 07°04′31″Ø- 1.830 moh


Kjenndalskruna er et fjell innerst i Norfjord som bryter opp av Jostedalsbreen ytterst på brekanten like før det stuper ned i Kjenndalen. Fjellet er en fin tur for de som ønsker en dagstur opp på breplatået. Utsikten fra Kjenndalskruna er fantastisk ned i Kjenndalen og mot Loen. Fra Ramnefjellet ser vi fremdeles spor etter raset som skapte flom og utslettet bygder langs Lovatnet i 1905 og 1936. Kjenndalskruna er også omgitt av brearmene Krunebreen og Kjenndalsbreen, som stuper bratt ned i Kjenndalen.

Øktarnuten

60°27′27″N 07°01′54″Ø 1.284 moh


Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte fjellsider som stuper rett ned i fjorden. Fra Øktarnuten (1.284 moh) innerst i Hardanger har en utrolig utsikt inn i Simadalen mot Hardangerjøkulen. Rett under oss ligger Eidfjord. Den innerste delen av Hardangerfjorden, med sine fjordarmer, kjennetegnes av stupbratte fjellsider på over 1.000 høydemetre. Det ville landskapet byr på luftige turer med storslått utsikt.

Prest

60°56′12″N 07°14′33″Ø – 1.478 moh

Aurlandsfjorden er en vakker fjordarm til Sognefjorden, som snirkler seg mellom stupbratte fjellsider. Innerst i Aurlandsfjorden finner vi Aulandsvangen og Flåm. I fjellsidene rundt Aurlandsfjorden finnes en rekke spektakulære stier som går fra fjordkanten og opp til fjellplatået rundt fjorden. En av de mest gåtte turene innerst i Aurlandsfjorden er turen til Prest (1.478 moh). Fra varden på utsiktspunktet på 1.363 moh er det flott skue over Aurlandsfjorden, samt Aurlandsvangen og Flåm.


Flere fotturer

Gygrekjeften i Hyllestad

Gygrekjeften er et av de høyeste punktet på fjellet Lihesten i Hyllestad ytterst ved utløpet til Sognefjorden. Herfra stuper en…

Les mer
1 2 3 4 5 6 7 8

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close