61°32′53″N 08°08′13″Ø - 2.222 moh

Storebjørn (2.222 moh) sett fra Tverrbottindan.
Icon noun_distance_223118-2

Lengde

En moderat krevende tur fra Leirdalen. Noe lenger fra Krossbu over Leirbrean. Traversen fra Skeie tar mer tid grunnet klatring.

icon - noun_terrain_2087470

Terreng

Alpint høyfjellsterreng med isbre. Bjørnebreen har store sprekker og vinterens snømengde er avgjørende for hvor trygg breen er vinterstid. Flere terrengfeller og bratte stup. Fra Krossbu går ruten over Leirbrean. Bratt parti like før toppen.

Vinter

En fin tur på ski vinterstid, både fra Leirdalen og Krossbu gjennom Bjørneskaret. Best skikjøring ned til Leirdalen. På fine vårdager er dette en svært populær topptur på ski, men breen har de seneste årene blitt mer kompleks, særlig på snøfattige vintre. 

Vær, sessong og snøforhold

Fin tur året rundt. Spektakulær bretur sommerstid. Denne delen av Jotunheimen har normalt gode snøforhold til langt ut i mai og begynnelsen av juni. Vinterens snøfall er avgjørende for å vurdere forholdene på Bjørnebreen.

icon - noun_Spring loaded camming device_1567689-2

Sikring og klatring

Vanlig sikring for breferdsel kreves. Mange bestiger Storebjørn vinterstid på ski uten sikring. Bjørnebreen er blitt mer krevende og oppsprukket grunnet kraftigere bresmelting de seneste årene. Ha alltid med redningsutyr for bre. Tausikring for skikjørere anbefales. En isøks anbefales til bratt parti like under toppen.

icon - noun_avalanche warning_1471129

Skredfare

Vurder skredfare og unngå skredterreng. Storebjørn har mange terrengfeller og utløpssoner som en skal være bevisst på å unngå.

Vanskelighetsgrad
Lengde
Teknisk krevende
Terrengkompleksitet

01

Leirdalen

Normalruten og korteste vei er fra Leirdalen. Fra veien i Leirdalen tar en seg opp mot Bjørnebrean ved å holde høyden noe opp mot Geite og ryggen mot Sokse. En skal være oppmerksom på ras fra fjellsiden her. En tar så inn på Bjørnebrean og bestiger Storebjørn. Store sprekker på Bjørnbrean gjør turen kompleks. Ved snødekt bre bør det være svært gode snøforhold, samt ha kjennskap til hvor de største sprekkene er.

02

Krossbu

Bretur over Leirbrean, for så å gå gjennom Bjørneskaret mellom Veslebjørn og Sokse. En trer så inn på Bjørnbrean og bestiger Storebjørn herfra. Større sprekker på Bjørnbrean. 

03

Smørstabbtind-traversen

Smørstabbtindtraversen er en lang og krevende tur som innebærer klatring og rappeller.  Storebjørn er en avstikker fra traversen, men mange gjør denne avstikkeren, da Storebjørn er det høyeste fjellet i massivet. Ryggen fra Skeie til Storebjørn er en flott og luftig rygg, som krever to taulengder klarting.

Denne siden er  ment for å gi inspirasjon, informasjon og forslag til turer, men er ikke en fører eller ment for å være en turplanlegger. Informasjonen her bør derfor ikke benyttes deretter. Omtalte ruter og forhold i terrenget kan endres fra år til år og derfor utgjøre en fare. Søk derfor alltid oppdatert informasjon. Når en ferdes i nye,  ukjente og utsatte områder blir turopplevelsen ofte bedre ved å benytte seg av en lokalkjent og sertifisert tindeveileder. Velg tur etter evne og inneha kompetanse som turen krever.

Bildegalleri

Smørstabbtindene sett fra Store Smørstabbtinden.

Turartikler

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

|

Det har vært en usedvanlig snørik vinter og når sommeren nå er i full gang er det fremdeles flott skiføre i Jotunheimen. Storebjørn er en populær topptur som er regnet…

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close