Tinderangling og klatring på Skeie

Tinderangling og klatring på Skeie

Skeie - tinderangling på Sognefjellet

Kvasse egger omgitt av Jotunheimen´s største breer

Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en ser fremfor en når en kjører øst over Sognefjellet. Tindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og traverser som er flotte turmål. Vi dro til fjells for å gå over Smørstabbrean, passere ryggen over Kalven og klatre til toppen av Skeie (2.118 moh). Den smale ryggen er omgitt av breer på alle kanter og det er et flott skue fra toppen, særlig vestover.

Turen vår starter på Krossbu ved Sognefjellsveien og det er lagt en klar plan for dagens tur. Vi skal først ta oss opp til et punkt på 1.678 moh som er merket av på kartet like ved Smørstabbrean. Deretter skal vi over Smørstabbrean og gå over ryggen til Kalven, før vi skal klatre opp til toppen av Skeie (2.118 moh) og travesere over ryggen og returnere over Leirbrean.  Turen er en klassikker og benyttes ofte som turmål på alpin- og fjellsportkurs.

Vi holder et godt tempo på vei opp til Smørstabbrean. Det er meldt godt vær i dag, men det ser ut som om skyene likevel ikke vil slippe taket rundt turmålet vårt. Før vi finner frem bretauet og isøksen tar vi oss litt drikke og mat. Foran breen ser vi alle toppene som ligger som en hestesko rundt Leirbrean. Store Smørstabbtind, Kniven, Sokse, Veslebjørn, Storebjørn, Skeie og Kalven - de ligger der alle på rekke og rad.

Skeie (2.118 moh) i Smørstabbtind-massivet har en fin og kvass rygg.

Med breutstyret på fortsetter vi over Smørstabbrean til vestryggen av Kalven (2.038 moh) som vi går over. Det er et fantastisk turområde med en vanligvis utrolig utsikt. I dag legger skydekket en demper på dette. Likevel ser vi toppen av Skeie, turmålet vårt, i enden av ryggen til Kalven.

Vi står nå ved kanten til Skeie og skal i gang med klatringen. Vi er fire taulag, hvorav to taulag startet en time tidligere. Klatringen er kort og bare to taulenger grad 3, med to litt utfordrende punkt. Et på første taulengde og et nytt på den andre taulengden. Resten går greit og det er stort sett gode tak for både armer og bein.

Vel oppe på ryggen tar vi nok en liten matbit, kveiler tau og pakker sammen klatreutstyret. Så skal vi vandre bortover ryggtraversen. Ryggen er luftig, men det er ingen virkelige smale passasjer og godt med plass.

Ryggen tar seg så noe brattere nedover mot skaret mellom Skeie og Veslebjørn. Her er det en litt utsatt renne som må passeres og som gjerne sikres med å legge ut et tau. I skaret er det mulig å fortsette videre på Smørstabbtindtraversen. For vår del finner vi frem breutstyret igjen og tar oss ned på Leirbrean.

Turen over Kalven og Skeie er en spennende og artig tur i et fantastisk vakkert terreng. Det var synd skydekket la demper på utsikten denne gangen, men vi kommer garantert tilbake hit for å besøke de andre vakre toppene blandt Smørstabbtindene.

Skeie er den mest krevende av alle Smørstabbstindene å bestige. Smørstabbtindtraversen kan gås i sin helhet, men en bør starte tidlig og holder et godt tempo, da dette er en svært lang tur om en skal innom alle toppene.

På vei over Kalven mot fjellryggen Skeie.
Fjellryggen Skeie (2.118 moh) i Smørstabbtindmassivet.

Skeie, Jotunheimen

2.118 moh

61° 33' 22" N 08° 07' 06" E

Lom, Oppland Norge

Relaterte turer
Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden

Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden Luftig tinderangling fra Leidalen i Jotunheimen Smørstabbtindmassivet har mange flotte tinder og fjellrygger. Den mest Les mer

Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer

Vårskitur til Store Smørstabbtinden

Store Smørstabbtinden Topptur på ski i Smørstabbtindmassivet Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære tinderekker for toppturer på ski. Les mer

Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet

Steindalsnosi Topptur på Sognefjellet med utrolig utsikt Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Les mer

På topptur i Smørstabbtindmassivet – Kniven

Kniven På topptrur Storbrean til Smørstabbtindan Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Les mer

Til toppen av Kalven midt blant breene

Kalven midt blant breene På tur blandt Jotunheimens største breer Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller Les mer

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Storebjørn En av vårens flotteste toppturer på ski med utsikt og kryssing av bre Det har vært en usedvanlig snørik Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer

2 thoughts on “Tinderangling og klatring på Skeie

Legg igjen en kommentar