Vårskitur til Store Smørstabbtinden

Vårskitur til Store Smørstabbtinden

Store Smørstabbtinden

Topptur på ski i Smørstabbtindmassivet

Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære tinderekker for toppturer på ski. Fjellmassivet mellom Leirvassbu og Krossbu består av spisse tindeformasjoner som stikker opp av det som er Jotunheimen´s største breer. Store Smørstabbtinden er den nest høyeste toppen i dette tinde-massivet etter Storebjørn (2.222 moh) med sine 2.208 moh. Turen til Store Smørstabbtinden er en flott skitur vinterstid - med fantastisk utsikt over en kvass tinderekke omgitt av vakre breer!

Store Smørstabbtinden er den nordligste og nest høyeste av toppene som utgjør Smørstabbtindmassivet. Det er også den eneste av disse toppene som kan bestiges uten å måtte krysse bre. Toppen er derfor forholdsvis enkel å bestige fra Krossbu, men turen opp fra Leirdalen over Storbrean er vel så flott. Vinterstid er Store Smørstabbtind en utmerket skitopp. Fra toppen av Store Smørstabbtinden er et imponerende skue over tinderekken Smørstabbtindan omgitt av det som er Jotunheimen´s største breer.

De fleste velger å starte turen til Store Smørstabbtinden fra Krossbu. I steden for å gå i retning mot Leirbrean legger en kursen over Vestfjellet mot Veslbreatinden (2.092 moh) for så å dreie av mot Store Smørstabbtinden over Leirvatnet. Her går en bratt bakke opp mot Storbrean og foten av Store Smørstabbtinden. Et nytt bratt parti krever noe klyving et lite stykke før det flater ut mot toppen. Her velger mange å sette igjen skiene for å fortsette siste stykke mot toppen til fots. Stegjern og en isøks kan være grei å ha i dette partiet, ved isete forhold kan det være helt nødvendig.

Store Smørstabbtinden (2.208 moh) sett fra Kniven (2.133 moh).
På vei inn på Leirbrean under majestetiske Store Smørstabbtinden.

Siste stykket mot toppen er stigningen slakere. Fra topptvarden på 2.208 moh er det en helt utrolig flott utsikt. Det er den hesteskoformede tinderekken med Kniven, Sokse, Veslebjørn, Skeie og Kalven, med Storebjørn bak, som fanger ens oppmerksomhet først. Tinderekkene er omgitt av flotte breer, som utgjør de største breene i Jotunheimen. På fine toppturdager ser en folk på de fleste av toppene bortover. Storebjørn (2.222 moh) er den høyeste av disse toppene og tiltrekker normalt flest toppturkjørere fra både Leirvassbu og Krosbu.

Vestover er det flott utsikt mot Sognefjellet med Fannaråken og Steindalsnosi.  Sør for disse ligger det kvasse og alpine fjellmassivet Hurrungane, med Storen, Gjertvasstinden og Styggedalstindane som de mest fremtredende toppene.

I øst ser en inn i Galdhøpiggmassivet med en rekke av landets høyeste topper. Galdhøpiggen er godt synlig fra toppen av Store Smøstabbtindan sammen med blant mye annet Tverrbottindan, Bukkeholstindan, Tverråtindan, Bukkehøe og Skardstinden.

I nord strekker en annen flott fjellrekke seg fra Loftet (2.170 moh) mot Storbreatinden (2.018 moh).

På fine dager kan en fortsette turen fra Store Smørstabbtinden nordover for å plukke med seg Storbreatinden, Veslbreatinden (2.092 moh) og Hurrbreatinden (2.064 moh) for så å kjøre ned mot Krossbu igjen. 

Turen til Store Smørstabbtinden er blitt en populær randonnee skitur, men den går fint an å gjennomføre på fjellski også.

Store Smøstabbtind er fin å bestige også om sommeren og en kommer til toppen uten å måtte gå over breer. 

Smørstabbtinden utgjør den siste tinden i traversen Leirbrean rundt eller Smørstabbtindtraversen. Turen starter over Kalven, Skeie, Veslebjørn, Sokse, Kniven og tilslutt opp sørryggen til toppen av Store Smørstabbtinden. Turen er en lang tur og krever godt vær og sikringsutstyr for klatring, rappell og ferdsel på bre. 

Smørstabbtinder på rekke og rad rundt Leirbrean. Store Smørstabbtindan til venstre.
Hurrungane sett fra luften. Toppene skiller seg ut som alpine tinder midt i bildet.

TOPPTUR TIL STORE SMØRSTABBTINDEN

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Store Smørstabbtinden

2.208 moh.

61°34′17″N 08°07′08″Ø

Lom, Innlandet, Norge

Relaterte turer
Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden

Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden Luftig tinderangling fra Leidalen i Jotunheimen Smørstabbtindmassivet har mange flotte tinder og fjellrygger. Den mest Les mer

Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer

Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet

Steindalsnosi Topptur på Sognefjellet med utrolig utsikt Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Les mer

På topptur i Smørstabbtindmassivet – Kniven

Kniven På topptrur Storbrean til Smørstabbtindan Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Les mer

Til toppen av Kalven midt blant breene

Kalven midt blant breene På tur blandt Jotunheimens største breer Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller Les mer

Tinderangling og klatring på Skeie

Skeie - tinderangling på Sognefjellet Kvasse egger omgitt av Jotunheimen´s største breer Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en Les mer

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Storebjørn En av vårens flotteste toppturer på ski med utsikt og kryssing av bre Det har vært en usedvanlig snørik Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer

Legg igjen en kommentar