På tur i Jotunheimen er det ikke til å unngå å legge merke til de forlokkende, ville, toppene i vest, Hurrungane. Her finner en høye alpine fjell, med bratte stup, kvasse rygger omgitt av breer. Hurrungane er spesielt mye besøkt av klatrere og skikjørere. Her finnnes mange av Norges mer krevende topper, så vel som enklere turer. Det mest imponerende synet av dem alle er kanskje Storen eller Store Skagestølstind – landets tredje høyeste fjell.

Hurrungane er et av de mest alpine fjellområdene vi har her til lands. Fjellene er høye og spisse med omliggende bratte brefall. Her ligger hele 24 topper på over 2.000 moh (primærfaktor over 30m) og Norges 3. høyeste fjell Store Skagestølstind er lett å få øye på midt i Hurrungane.

I Hurrungane er det et variert utvalg av turmuligheter. På grunn av det alpine landskapet er Hurrungane blitt spesielt populær blant høyfjells-klatrere. Store Skagestølstind er et svært populært klatremål for mange. Om våren blir Hurrungane mye besøkt av skiskjørere.

Her er et eldorado av toppturer for ski, med toppen av Store Ringstind som en av de mest populære turmålene. I tillegg finnes en rekke alpine topper som har lange rygger egnet for skiskjøring. Dyrhaugsryggen, Lauvnostinden, Soleibotntindane og Austanbottstindane er gode forslag for topptur med lang skikjøring. Enkelte oppsøker også noen av Hurrunganes bratte renner.

Det er noe helt eget å stå på en av toppene blandt fjellene i Hurrungane. Dyrhaugstindane ligger nok så sentralt midt i Hurrungane og herfra har en utsikt mot Storen og Skagestølstindane i øst og Store Ringstind i vest.

Hurrungane er også en utmerket tumleplass for tinderanglere, med mange flotte egger og traverser. Dyrhaugsryggtraversen, Austabotntraversen, Skagestølsryggen, Styggedalsryggen og Soleiebotntraversen er flotte ryggtraverser i Hrurrungane, som krever sikring.

Mange av turene i Hurrungane har lange anmarsjer, da det er lite overnattingshytter inne i fjellområdet. Enkleste utgangspunktet for turer inn i Hurrungane er Turtagrø. Her ligger Turtagrø hotell som er åpent stort sett i forbindelse med åpningen av riksvei 55 over Sognefjellet.

Storen eller Store Skagestølstind er blitt et populært turmål for dem som ønsker å utfordre seg på klatring. I sommersessongen er det daglige turer til toppen med fører. Toppen er den høyeste i Hurrungane og gir enestående utsikt i alle retninger. Historien forteller om William Cecil Slingsby sonderte toppen i hele fire år før han som første bestiger klatret toppen alene, mens hans turfølge bestående av Knut Lykke og Emanuel Mohn ble stående igjen å vente i det som i dag heter Mohns skar. Store Ringstind (2.124 mom) sett fra Dyrhaugstindene.

Hurrungane

Turer i Hurrungane

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close