Topptur ski

BLANT BREER OG KVASSE TOPPER NORDVEST I JOTUNHEIMEN

Sognefjellet er et svært populært fjellområde for toppturer på ski. Når veien over Sognefjellet åpner på våren er de spektakulære toppene på Sognefjellet forholdsvis enkle å nå og sesongen her er normalt lang. Tindene er kvasse og alpine omgitt av noen av Jotunheimens aller største breer. Dette er de flotteste toppturene på ski fra Sognefjellet.

Store Smørstabbtinden

61°34′17″N 08°07′08″Ø – 2.208 moh

Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære tinderekker for toppturer på ski. Fjellmassivet mellom Leirvassbu og Krossbu består av spisse tindeformasjoner som stikker opp av det som er Jotunheimen´s største breer. Store Smørstabbtinden er den nest høyeste toppen i dette tinde-massivet etter Storebjørn (2.222 moh) med sine 2.208 moh. Turen til Store Smørstabbtinden er en flott skitur vinterstid – med fantastisk utsikt over en kvass tinderekke omgitt av vakre breer!

Storebjørn

61°32′53″N 08°08′13″Ø – 2.222 moh

Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu. Når topptursessongen i Jotunheimen er på sitt beste, normalt i mai måned, er Storebjørn en svært populær topptur på ski. Det kreves gode og stabile snøforhold da toppen kun kan nåes ved å krysse bre. Bjørnebreen har flere større sprekker. Fra Storebjørn har en utsikt over store deler av Jotunheimen, Sognefjellet og Breheimen.

Steindalsnosi

61°31′25″N 07°53′03″Ø – 2.025 moh

Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Sognefjellsveien eller Turtagrø. Toppen har sin beliggenhet mellom Hurrungane og Smørstabbtindan, noe som gjør at utsikten er spesielt flott og vid på fine dager. Steindalsnosi byr på flott skikjøring og det er flere mulige nedkjøringer fra denne flotte toppen på Sognefjellet.

Fannaråken

61°30′59″N 07°54′29″Ø2.068 moh

Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Sognefjellet mellom Hurrungane og Smørstabbtindmassivet. På toppen finner en den høyeste beliggende turisthytten i Nord-Europa. De som velger å overnatte på toppen kan være så heldige å få oppleve det som regnes som en av landets villeste solnedganger i kombinasjon med en utsikt rett inn i det kvasse tindemassivet, Hurrungane. Vinterstid er Fannaråki  utmerket for toppturer på ski. 

Kalven

61°33′13″N 08°06′11″Ø – 2.034 moh

Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller fjellryggen Kalven (2.034 moh) opp. Turen over ryggen er en flott tur med fin utsikt over all slags Smørstabbtinder. Turen krever brekryssing av Jotunheimen´s største bre og gjerne en oppstigning langs blåisen på den flotte brearmen Bøverbrean. Kalven er en utmerket topptur på ski vinterstid.

Sokse

61°33′40″N 08°07′59″Ø – 2.189 moh

Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 moh) stikkende opp mellom breene Leirbrean, Storbrean og Bjørnebrean. Toppen er er kanskje en av de mer krevende i massivet å bestige, da en må krysse bre og klyve opp en bratt renne til toppen. Vinterstid er turen til Sokse en flott skitur over breen før en bytter ut skiene med stegjern og isøks. Fra toppen har en flott utsikt mot resten av fjellmassivet og store deler av Jotunheimen.

Kniven

61°34′04″N 08°07′29″Ø- 2.133 moh moh

Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Sognefjellet. Toppene er omringet av Jotunheimen´s største breer og er et helt unikt turområde. Her kan en klyve og klatre i tindene, som blant annet har fått navn etter redskaper i kjøkkenskuffen som de ligner på. Kniven (2.133 moh) er en av disse – en kvass topp sør for Store Smørstabbtinden, som utgjør en del av traversen som skiller Leirbrean i vest og Storbrean i øst. 

Veslebreatinden

61°35′36″N 08°06′42″Ø – 2.092 moh

Veslbreatinden er en populær topptur på ski fra Krossbu. Turen er forholdsvis enkel, da den aldri blir særlig bratt og ikke krever kryssing av bre. Det er ofte fine skiforhold og morsom skikjøring fra Veslebreatinden. Toppen bestiges ofte sammen med Hurrbreatinden, Storbreatinden og Store Smørstabbtinden dersom en ønsker en lengre tur.

Søre Smørstabbtindene

61°31′51″N 08°07′09″Ø – 2.033 moh

De Søre Smørstabbtindne og Gravdalstinden (2.113 moh) ligger litt mer tilbaketrukket og krever kryssing av Smørstabbreen dersom en går turen fra Krossbu. Fra Krossbu er turen en flott fjellskitur, men de 6 2.000 meter toppene er alle fine topper å klyve opp til. Fin skikjøring ned Sandelvbrean mot Leirvassbu.

SOGNEFJELLET

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close