Glittertindmassivet

Fjellmassivet med landets nest høyeste fjell, runde høer, breer,  langstrakte rygger og en kvass egg

Glittertindmassivet inneholdt det som før i tiden  var landets høyeste fjell, Glittertinden. Breen som dekker toppen har krympet og Galdhøpiggen er nå høyest - selv om en også regner med isen på toppen. Fra andre deler av Jotunheimen kan Glittertindmassivet se ut som et nesten litt kjedelig fjellområde, med sin avrundete form. Men i Glittertindens bakgård og nordside gjemmer det seg et spennende og alpint fjellandskap med egger, loddrette fjellstup og breer.

Glittertindmassivet kan nesten se litt kjedelig ut når en betrakter området fra resten av Jotunheimen. Men i Glittertindens bakgård skjuler det seg et fantastisk flott alpint område med loddrette fjellvegger, ryggtraverser og breer. Fjellmassivet avgrenses av Visdalen i vest, Veodalen i øst og sør, samt Smådalen i nord. Glittertinden dominerer fjellmassivet totalt med sine 2.357 moh, men her finnes hele 17 topper over 2.000 meter. Den mest bortgjemte og kanskje flotteste av dem alle er Trollsteineggje (2.300 moh), like under nordveggen til Glittertinden og omgitt av breer på alle kanter.

Samtlige av 2.000-meter toppene i dette fjellmassivet har forholdsvis enkel adkomst og ingen krever klatring. Mange av toppene er runde høer, mens andre igjen ligger langs Glittertindens rygger eller oksler. Den mest krevende toppen er Trollsteineggje, som sammen med Dronningje (2.189 moh) danner en kvass fjellrygg som deler Grotbrean i to og strekker seg helt inn mot den 300 meter høye nordveggen til Glittertinden. Turen over ryggen er en mektig og flott opplevelse, som kun har enkelte luftige klyvepunkt som utfordring.

Glittertind (2.460 moh) er landets nest høyeste fjell og en fin skitopp.
Trollsteineggje (2.300 moh) omgitt av Grotbrean og Glittertinden bak.

Grotbrean er den største breen i Glittertindmassivet og ligger nord for Glittertindens stupbratte nordside. Her fyller breen det som utgjør Glittertindbotn. Breen skilles av den nesten 1.8 km lang fjellryggen Trollsteineggje (2.300 moh) og skillet blir mer og mer tydelig i tråd med bresmeltingen. Breen henger sammen med Glitterbrean og Gråsubrean via et brefall som skiller Austre Glittertindoksle og Glittertinden. Breen omgis av hele 11 2.000 meter topper. Lenger nord finner vi også noen mindre breer, blant annet Smiugjelsbrean som skiller Gråhøe fra Søre- og Nørdre Trollsteinhøe.

Toppene i Glitterheimmassivet er lettest tilgjengelig fra turisthytten Glitterheim i sørøst. Fra Glitterheim sparer en noen høydemeter, da turisthytten ligger på 1.386 moh. Fra Visdalen i vest starter en lavere avhengig av hvor langt nord i dalen en starter. Fra Visdalen kan en gå opp de ulike "Okslene" eller ryggene som fører en inn mot massivets sentrum Glitterbotn og toppen av Glittertinden.

 

Flott utsikt fra Ryggjehøe mot Veotinder, Veobreer og andre tinder i Memurutindmassivet.

Etter først å ha kommet seg inn i midten av fjellmassivet er det fort gjort å plukke flere 2.000-meter topper. Samtlige av toppene kan nåes uten å måtte krysse bre, selv om brekryssing gjør det langt mer effektivt. De fleste toppene er sentrert rundt Glitterbotn med høye loddrette fjellvegger inn mot selve botn. Nord for Glitterbotn ligger Gråhøe og Søre-, Nørdre- og Austre Trollsteinhøe. Svartholshøe, Trollsteinrundhøe, samt Grotbreahesten ligger nok så sentralt i botn, hvor av alle toppene unntatt Grotbreahesten har sine stup mot øst. Den sørlige delen av botn avgrenses av Glittertinden, samt Vestre- og Austre Glittertindoksle. Sør for Glittertinden har en også Glitterrundhøe og Ryggjehøe, hvor av den sistnevnte er noe mer alpin og har en usedvanlig flott utsikt inn mot Memurutindmassivets tinder og breer.

Det var lenge tvil og uklarhet rundt hvilken topp i Norge som faktisk var høyest. Glittertinden var nemlig høyest om en regner med breen som dekker toppen. Det som hvert fall er sikkert er at høyden på Glittertinden krymper og at den i dag ikke er høyere enn Galdhøpiggen i nabo-fjellmassivet. I dag viser høyden på kartet 2.459 moh, men toppen er dekket av en bre som stadig minker i tykkelse. Den faktiske høyden på fjellet under isen er målt til 2.452 moh.

I likhet med Galdhøpiggen har det vært oppført en hytte på Glittertinden. Glittertindshytten var en liten trehytte som bestyreren på Glitterheim fikk reist på toppen av Glittertinden i 1905. Utfordringen ble selvsagt å holde hytten stabil oppe på breen og den holdt på å gli ut for Glittertinden. Noen turister reddet hytten ved hjelp av tau, men vinteren 1912- 13 ble hytten tatt av vinterstorm. Hytten ble reist igjen, men også denne ble tatt av uvær og i dag står ingen hytte på toppen av Glittertinden.

Glittertindmassivet med Spiterstulen nede til venstre. Glitterheim øst for Glittertinden, i Veodalen, ser ut til å ha forsvunnet i snømassene.

Pionerene i Glittertindmassivet

The view presented to us so suddenly and so unexpectedly, was one of the most impressive, I have had the good fortune to see. The real top appeared to be one of two beautiful cones of snow, which like the one we were on, stand on the top of a narrow ridge of rock, forming a large segment of a circle.

~ Wm. Cecil. Slingsby

Den Norske Turistforenings Årbog for 1875 "An English Lady in Jotunheimen, with an ascent of Glitretind"

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Glittertindmassivet

Fjellmassivet med Nord-Europas nest høyeste topp

Hytter rundt Glittertindmassivet

Turer i Glittertindmassivet

Trollsteinrundhøer og Gråhøe

Helt nord i Glittertindmassivet, nord for Trollsteintjønne, ligger en rekke med topper over 2.000-meter. Toppene er avrundet i formen, som høer – men har en fantastisk utsikt inn i den…

Les mer

Ryggtravers over Trollsteineggje

Under Glittertindens stupbratte fjellvegg i nord ligger et bortgjemt, men flott og spennende brelandskap.  Grotbrean deles på midten av en fjellrygg, Trollsteineggje, som med sitt høyeste punkt er 2.300 moh…

Les mer

Trollsteinrundhøe

Glittertindens nordside har overhengende skavler og loddrette stup ned i Glitterbotn. Her i Glittertindens bakgård finner vi mange spennende topper og en av de mest sentrale er Trollsteinrundhøe. Dette er…

Les mer

Rundtur over Glittertinden og Ryggjehøe

Glittertinden – Norges nest høyeste fjell og var lenge ansett for å være det høyeste. Det er ingen tvil lenger om at det ikke er tilfellet. Breen på toppen av…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close