Glitterheim

Glitterheim

Blant tinder, høer og breer nordøst i Jotunheimen

Langt inne i Veodalen, nordøst i Jotunheimen ved foten av Glittertinden, ligger den betjente turisthytten Glitterheim. Hytten har siden sin ferdigstillelse i 1901 vært et utgangspunt for turer til topper i Glittertinden-massivet, breene og toppene rundt  Memurutindene og Veotindene.

Veodalen er lang og turisthytten Glitterheim ligger langt inne i dalen. Det er slett ikke den enkleste turisthytten å komme seg til i Jotunheimen, da den ligger inne i selve nasjonalparken. Fra Randsverk ved riksvei 51 er det 3 mil inn til Glitterheim på grusvei. De siste 8 km må sykles eller gås til fots. Vinterstid må er beltebil eller ski eneste måten å ta seg inn til hytten på. At hytten ligger så langt inne i Jotunheimen er også en del av hva som gjør denne hytten så spesiell.

Hytten er betjent om sommeren og rundt påsketider og har en ubetjent del som er åpen store deler av året når den betjente delen er stengt. Dette var den første turistforeningshytten som ble bygget for å kunne holde åpen også vinterstid.

Norges nest høyeste fjell, Glittertinden, er den desidert mest gåtte turen fra Glitterheim. Hytten ligger ved foten av Glitterheim i øst og turen opp til toppen er lettgått i fint vær. Men Glitterheim har mye mer enn bare Glittertinden å by på.

For toppturentusiaster er Glitterheim et utmerket utgangspunkt for 2.000 meter topper i den nordøstlige delen av Jotunheimen. I selve Glittertindmassivet ligger en rekke andre flotte 2.000 meter topper, som kan kombineres med brevandring på Grotbrean.

På motsatt side av Veodalen, ligger Jotunheimens østligste fjellmassiv med 2.000 meterstopper - hvorav Stornubben (2.174 moh) er Jotunheimens østligste.  Nautgardstinden (2.258 moh) er den høyeste toppen i dette massivet - en lettgått og fin tur i fra Glitterheim over Nautgardsoksle (2.089 moh).

Glitterheim omgitt av Ryggjehøe og Glittertinden.
Glittertinden (2.457 moh) med sine nordvendte stup ned mot Grotbrean.

Innerst i Veodalen ligger en fantastisk tinderekke mellom Surtningssue (2.368 moh) i sør og Leirhøe (2.330 moh) i nord. Traversen inneholder Memurutinder, Veotinder, Stygghøbreatinder og Blåhøebreatinder omgitt av fantastiske breer med samme navn. Toppene her er mer krevende da de stort sett krever kryssing av breene, men hva er vel flottere topptur en de som også krever en tur over breen? Tinderangling inne i dette bortgjemte fjellmassivet byr på klyving, men få krever klatring.

Vinterstid er breene her stort sett trygge å ferdes på ved gode snøforhold og mange av toppene egner seg derfor godt til topptur på ski. Glitterheim er også overnattingssted etter den  andre etappen på toppturen gjennom Jotunheimen kalt Høgruta Jotuneheimen. Den tredje etappen fortsetter til Spiterstulen over Glittertinden.

De nærmeste hyttene rundt Glitterheim er Gjendeheim og Memurubu i sør, samt Spiterstulen i øst. Turen til Spiterstulen over Glittertinden er en fin tur både sommer og vinter, eventuelt følger en den merkede ruten sør for fjellmassivet over Skautflye. Et annet alternativ er turen opp Veobrean, gjennom Veoskardet. Her kan en gjøre avtikkere til en rekke 2.000 meter topper som Store Memurutinden, Veobreatinden eller Leirhøe.

Til Memurubu går det vinterstid merket løype over Styggehøbrean og gjennom Styggehøbreskardet. Dette er en spesielt flott skitur gjennom fjellrekken med mange 2.000 meter topper. Gjennom skardet på vei ned mot Memurubu passerer en også det som er blant Jotunheimens største breer - Memurubrean.

Til Bessheim og Gjendesheim kan en følge merket rute eller legge turen over Nautgardstinden (2.258 moh).

Veodalen med Glitterheim sett fra Ryggjehøe.
Glittertindmassivet med Spiterstulen nede til venstre. Glitterheim øst for Glittertinden, i Veodalen, ser ut til å ha forsvunnet i snømassene.

I 1897 besluttet Den Norske Turistforening å bygge en hytte ved foten av Glittertind og kjøpte en gammel steinbu der Glittertind ligger i dag. Det ble besluttet å finansiere en hytte og Glitterheim stod ferdig og ble innviet i 1901. Det var en enklere hytte en den Glitterheim som står der i dag, men allerede den gang ble hytten sett på for å være en flott hytte. Det var den første turisthytten som også ble åpnet med tanke på å være åpen vinterstid.

I 1907 åpnet Glitterheim som den første av Turistforeningens hytter dørene til påske. Påske-åpne turisthyttere har senere stått som en selvfølge blant norske fjellturister.

Glitterheim har i årenes løp gjennomgått flere ombygginger, påbygg og tilbygg. I dag fremstår Glitterheim som en moderne turisthytte med vann, strøm via diselagregat og er kjent for å servere god lokal mat. Hytten fikk i 1909 Ole Vole som bestyrer. Det er i dag fjerde generasjon Vole som er bestyrere på Glitterheim.

Glitterheim

1.390 moh

61°37′21″N 08°37′56″Ø

Lom, Oppland

Hytter en kan gå til fra Glitterheim

Turer fra Glitterheim

Ryggtravers over Trollsteineggje

Under Glittertindens stupbratte fjellvegg i nord ligger et bortgjemt, men flott og spennende brelandskap.  Grotbrean deles på midten av en fjellrygg, Trollsteineggje, som med sitt høyeste punkt er 2.300 moh og dermed på listen blant landets høyeste fjell. Eggen er flott å traversere med enkel klyving opp til toppen og videre ut til ryggens sørligste toppunkt, der en står omgitt av breer og like under den over 250 meter høye og mektige nordveggen til Glittertinden. Grotbrean, Glittertinden og Trollsteineggje sett fra Søre Trollsteinhøe. Mens det er folkevandring til toppen av Glittertinden, er det stort sett folketomt på Trollsteineggje. Trollsteineggje er […]

Les mer

Store Veotinden

Når en står ved Glitterheim og ser innover Veodalen er det fjellene rundt Styggehøbreen som skiller seg ut og særlig en topp lokker ekstra på en. Store Veotinden ser spiss og kvass ut herfra, men er forholdsvis enkel å bestige. En topptur til Store Veotinden kombineres med en tur på Styggehøbrean og gir fin utsikt over tindene rundt et spennende og flott brelandskap.  De fleste som har tatt turen inn til Glitterheim i den nordøstlige delen av Jotunheimen har Glittertinden som sitt store turmål eller vandrer hytte til hytte. Tar en seg en titt innover i Veodalen ser en et […]

Les mer

Trollsteinrundhøe

Glittertindens nordside har overhengende skavler og loddrette stup ned i Glitterbotn. Her i Glittertindens bakgård finner vi mange spennende topper og en av de mest sentrale er Trollsteinrundhøe. Dette er en topp som er enkel å bestige på ski – med en spennende utsikt over et alpint fjellandskap med Grotbrean, fjellryggen Trollsteineggje og ikke minst de bratte stupene opp mot Glittertinden. Glittertindmassivet kan være av den litt krevende sorten vinterstid på grunn av lang anmarsj. Glitterheim er gjerne det enkleste utgangspunktet for turer inn i massivet, men det betinger at hytten er åpen og at det går beltebiltransport inn Veodalen. […]

Les mer

Bretriangelet i Jotunheimen

Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Memurutindmassivet. Dette er et fjellmassiv midt i Jotunheimen med en rekke høye og spisse tinder formet av breene her. Bretriangelet er kallenavnet på en tredagers tur over de mektige breene mellom Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim. På denne turen vil en få utforske de dramatiske breene og de spisse tindene i den innerste delen av Jotunheimen. Bli med på bretur over Hellstugubrean, Memurubrean, Styggehøbrean og Veobrean. På turen er det mang en mulighet for å bestige flere av tindene som omgir breene. Memurubrean omgitt av Hellstugutinder og Memurutinder. Her sett fra Tjønnholstinden. Jotunheimen […]

Les mer

Rundtur over Glittertinden og Ryggjehøe

Glittertinden – Norges nest høyeste fjell og var lenge ansett for å være det høyeste. Det er ingen tvil lenger om at det ikke er tilfellet. Breen på toppen av Glittertinden er ikke like tykk som tidligere. Men utsikten er den samme – en vidstrakt utsikt over store deler av Jotunheimen. Den er lettest å besøke fra Glitterheim eller Spiterstulen og er en flott skitopp vinterstid. Fra Glitterheim er det også en fin mulighet til å gå en rundtur over toppene Glittertinden, Glitterundhøe og Ryggjehøe. Glittertinden (2.357 moh) sett fra nord. Ryggen av Trollsteineggje til venstre. Det var lenge tvil […]

Les mer

Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Midt i Jotunheimen Nasjonalpark, mellom Glitterheim, Spiterstulen og Memurubu, finnes et eldorado av breer og tinder. En av disse breene er Veobrean, omgitt av en fjellrekke med Memurutinder og Veotinder. Midt på breen stikker også nunataken Veobreatinden (2.183 moh) opp av isen. Toppen er en fin tur fra Glitterheim og innebærer en flott bretur over Veobrean. Midt i Jotunheimen mellom hyttene Spiterstulen, Glitterheim og Memurubu finner vi et fjellmassiv som er blant det mest utilgjengelige i Jotunheimen, da det er lange transportetapper inn til disse fjellene. Fjellene er omringet av breer, som Memurubrean, Hellstugubrean og Veobrean. Følger en Veodalen fra […]

Les mer

Topptur til Nautgardstinden

Vi er helt nordøst i Jotunheimen. Her ligger Glitterheim omgitt av flere fjellmassiv med 2.000-meterstopper. Et av disse fjellmassivene er det østligste i Jotunheimen med Nautgardstinden som den høyeste. Det er en snill topp å bestige med flott utsikt inn i den østlige delen av Jotunheimen. Glitterheim i Veodalen er omringet av en rekke flotte fjellmassiv og topper over 2.000 meter. I vest ligger Glittertindmassivet med landet nest høyeste fjell, i sør ligger Memurutinmassivet og i øst ligger nasjonalparkens østligste fjellmassiv – Nautgardstindmassivet. Nautgardstindamssivet kan minne mye om fjellene i Rondane og er mye mer avrundete topper og fjell enn […]

Les mer