Search

Trollsteinrundhøer og Gråhøe

Glittertindmassivet sett fra Søre Trollsteinhøe.

Helt nord i Glittertindmassivet, nord for Trollsteintjønne, ligger en rekke med topper over 2.000-meter. Toppene er avrundet i formen, som høer - men har en fantastisk utsikt inn i den indre- og mer dramatiske delen av Glittertind massivet. Bli med på litt toppturvandring og 2.000-meter topp plukking rundt Grotbran og Trollsteintjønne.

Denne gangen går turen inn i den nord-østligste delen av Jotunheimen og helt nord i Glittertindmassivet. Her er toppene avrundede høer, som plutselig stuper med loddrette vegger ned i botner. Her er det mulig å rangle mellom 2.000-metertoppene som det mange av her i det som er Glittertindens spennende bakgård.

Det er en litt lang anmarsj inn i dette området. Vi velger å starte turen fra parkeringsplassen i Veodalen som ligger like utenfor nasjonalpark-grensen. Herfra følger vi, så lang det lar seg gjøre, dyretråkk oppover dalsiden mot Trollsteinkvelen. Vi holder en nordvestlig retning mot vår første 2.000-meter topp for dagen - Finnshalsnobbe (2.096 moh). Ettervhert som vi tar oss oppover i høyden blir utsikten mot Glittertinden flottere og flottere. Alt nå ser vi alle toppene som strekker seg rundt Grotbrean - isbreen nord for Glittertinden.

Finnshalsnobbe har bratte stup mot vest og nord, men en tar seg enkelt opp til toppen. Utsikten er flott videre nordover mot fjellområdene nord for Jotunheimen, som Dovrefjell og Reinheimen.

Fra Finnshalsnobbe er det en drøy kilometer opp til den høyeste toppen på dagens tur - Store Trollsteinhøe (2.201 moh). Her oppe er det nok så flatt og selve toppen er svært lite spennende og ikke særlig mye at ta turen innom for andre årsaker enn å ha vært der. Det blir mer interessant når en tar seg sørover mot Søre- Trollsteinhøe (2.161 moh). Like sør for denne toppen stuper det bratt ned mot Trollsteintjønne og en har en helt utrolig utsikt inn mot landskapet rundt Grotbrean. Fra Glittertindens stup mot nord strekker Grotbrean seg helt ned mot Trollsteintjønne. Trollsteineggje er en rygg som deler breen på midten og langs breens yttersider stoppes breen av Glittertindokslene.

Trollsteinkvelven med Grotbran og Glittertinden.
Svartholshøe sett fra Gråhøe.

Utsikten fra kanten av Søre Trollsteinhøe er en av de vakreste utsiktene i Jotunheimen. Det grønne Trollsteintjønne, Grotbrean som kaster seg ned mot Trollsteintjønne, samt Glittertinden som hever seg over det hele. Dette er definitivt turens høydepunkt.

Fra Søre Trollsteinhøe ligger Gråhøe (2.154 moh) en kilometer vestover. Her kan en endelig få et lite avbrekk fra stein og ur ved å følge snøflanken i øvre Smiugjeldsbrean. Fra Gråhøe ser vi over mot neste topp på ruten, Svartholshøe (2.067 moh).

Fra Gråhøe skal vi først ta oss ned i Svartholsglupen. En går noe vestover for å komme forbi stupene til det blir greit å runde nedover til Svarholsglupen. Her kan være en del løs stein, så det gjelder å være litt forsiktig ned her.

Så går det på nytt oppover mot toppen av Svartholshøe (2.067 moh). Toppen er mer spektakulær enn den så ut fra Gråhøe. Det går bratte stup ned mot øst og like under oss har vi Trollsteintjønne brekanten til Grotbrean. Grotbrean avskjæres av Grotbreahesten (2.018 moh), som vi ser rett inn i den bratte østveggen herfra. Videre ser vi ut den langstrakte Trollsteinkvelen, hvor vi også komfra på morgenen.

Grotbrean med Glittertinden, Trollsteineggje og Grotbreahesten.
Glittertindmassivet med Grotbrean.

Det er blitt ettermiddag og på tide å ta seg tilbake til utgangspunktet vårt. Den som er sulten på mer toppturrangling og har krefter til å fortsette videre, kan fint gå turen videre mot Trollsteinrundhøe (2.170 moh). Fra Trollsteinrundhøe har en også stup ned mot Grotbrean i øst. Mot sør har toppen en flott utsikt over ryggen av Trollsteineggje (2.300 moh).

Trollsteineggje er en morsom egg som er fin å flyve over. Helt i sør er det mektig å stå like under den loddrette veggen opp til Glittertinden. En tar seg greit over det lille som er igjen av breen mellom Trollsteineggje og Trollsteinrundhøe. Adkomst krever altså ikke breutstyr, med mindre en ikke ønsker å traversere ryggen tur-retur.

Fra Trollsteinrundhøe er det også et alternativ å ta seg tilbake til Trollsteinkvelven ned Austre Grotbrean. Da kan en samtidig legge turen innom Grotbreahesten (2.018 moh). Denne ruten krever selvsagt breutstyr. Grotbreahesten lar seg enkelt bestige opp steinur og ryggen fra sør. Mot øst har toppen bratte stup ned mot brefallet til Grotbrean.

Vi velger å vende tilbake fra Svartholshøe gjennom Svartholsglupen, fra hvor vi tar oss videre ned mot Trollsteintjønne. Det grønne vannet er demmet opp av en morenerygg. Her er det fint å ta seg en pause og beskue Grotbreans bratte fall ned mot vannet, omgitt av de stupbratte fjellveggene til Grotbreahesten og Svartholshøe.

Trollsteinrundhøe sett fra Trollsteineggje.

Siste delen av turen går igjen tilbake over Trollsteinkvelven. Her må en finne et passende sted å krysse elven som renner ut av Trollsteintjønne. Den er normalt enkel å passere uten å bli vår på beina. Nå gjenstår noen lange kilometre tilbake til parkeringsplassen i Veodalen.

Den nordlige delen av Glittertindmassivet er et fantastisk flott område å utforske. Her er lite folk grunnet den lange adkomsten. Selve Store Trollsteinhøe er en kjedelig topp, men de øvrige er alle enkle å bestige, men har sider med stup - som gjør at en får flott utsikt.

Stupene fra Dronningje på Trollsteineggje.
Trollsteineggje, Glittertind og Grotbrean sett fra Trollsteinrundhøe.

TROLLSTEINSHØE, GRÅHØE OG SVARTHOLSHØE

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Nørdre Trollsteinrundhøe

2.201 moh

61°70′14″N 08°58′23″Ø

Lom, Innlandet, Norge

1.5K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close