Gjendealpene

Gjendealpene

Fjellområdet mellom Gjende og Bygdin i Jotunheimen

Gjendelapene utgjør tinderekken og fjellmassivet som ligger mellom Bygdin i sør og Gjende i nord. Her ligger to av landets topper høyere enn 2.300 moh og fjellmassivet består av en rekke alpine topper som strekker seg mellom Eidsbugarden i vest og Valdresflye i øst. 

Gjendealpene er Jotunheimens sørligste fjellmassiv avgrenset av Gjende i nord, Bygdin i sør, Eidsbugarden i vest og Valdresflye i øst. Massivet består av en rekke alpine tinder med kvasse rygger omgitt av særlig nordvendte botnbreer.

Gjendealpene har to av landets høyeste topper over 2.300 meter, hvor av Knutsholstinden (2.342 moh) er den høyeste. Deretter følger Tjønholstinden med sine 2.331 moh).

De tre dalene Leirungsdalen, Torfinnsdalen og Svartdalen deler Gjendealpene opp i tre deler.

Gjendealpene har mange populære skitopper, særlig i den sørøstlige delen av fjellmassivet. Fra den høytliggende fjellovergangen Valdresflye er de enkel tilgang til Rasletinden, Mugna og ryggtraversen fra Austre Kalvehøgde til Leirungskampen. I vest er Galdeberget en flott skitopp som er greit tilgjengelig fra Eidsbugarden.

Gjendealpene er også et utmerket fjellmassiv for tinderangling. Her er en rekke flotte traverser med 2.000-meterstopper liggende på rekke og rad. Torfinnstindtraversen er en spesielt flott og morsom ryggtravers med luftig klyving og flere rappeller, som ligger like bak Torfinnsbu.

Høgdebrotet og Tjønnholstinden sett fra Besshøe.

Gjendealpenes tilgjengelighet avhenger veldig av at veien Valdresflye åpner i øst. I vest kan en vinterstid ta beltebil som går i rutetrafikk inn til Eidsbugarden i vest. Flere hytter ligger rundt fjellmassivet Gjendealpene. Gjendesheim i øst. Eidsbugarden med Fondsbu ligger i vest. I nord, ved den vestlige enden av Gjende ligger Gjendebu og i sør ligger Torfinnsbu. Både Torfinnsbu og Gjende er tilgjengelig med båt om sommeren.

Bygdin og Gjendealpene

Turer i Gjendealpene

Topptur til Tjønnholstinden

Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper og den nest høyeste toppen i Gjendealpene. Turen opp til Steinflytinden er en populær topptur på ski fra Valdresflye. Videre går det en travers langs ryggen over til selve hovedtoppen, Tjønnholstinden. Fra toppen har en et vanvittig skue inn i Jotunheimen. Dette er en forholdsvis enkel topptur med alpin karakter. Tjønnholstinden (2.331 moh) er den nest høyeste toppen i tindemassivet Gjendealpene. Den høyeste toppen, Knutsholstinden (2.342 moh) ser vi like bortenfor i vest. I klatreføreren for Jotunheimen er Tjønnholstinden omtalt som en av majestetene i dette fjellområdet. Dens høyde og plassering […]

Les mer

Topptur til Høgdebrotet

Høgdebrotet er en populær topptur helt øst i Gjendealpene i Jotunheimen, lett tilgjengelig fra Varldresflye. Det er en trygg topptur da en enkelt kan følge sørøstryggen opp mot toppen uten å gå inn i skredterreng. Ryggen opp er lang, men en blir belønnet med en flott utsikt inn i de innerste delene av Jotunheimen og en lang og fin nedkjøring. Fra toppen ser en inn i et svært flott brelandskap med Vestre- og Austre Memurubrean omgitt av kvasse og alpine tinder på alle kanter. Turen til toppen av Høgdebrotet er en populær topptur på ski, særlig på våren etter at […]

Les mer

Topptur på ski til Galdeberget ved Bygdin

Vi befinner oss sør-vest i Jotunheimen ved Eidsbugarden og er midt inne i den beste delen av topptur sessongen. Her er det bare å velge og vrake blandt flotte topper og en av disse er Galdeberget (2.075 moh). Toppen er en del av Gjendealpene og ligger som en kjempe ved det langstrakte vannet Bygdin. Om vinteren er Galdeberget en ypperlig skitopp, med lang og fin nedkjøring. Vi befinner oss i Aasmund Olavson Vinjes rike, sørvest i Jotunheimen, på Eidsbugarden. I dag er det topptur skiene som skal på beina og det er ikke få fjell å velge mellom her. Dagens […]

Les mer

Skitur til Austre Kalvehøgde i Gjendealpene

Når veien over Valdresflye åpner det seg mange muligheter til å utforske toppene i den østlige delen av Gjendealpene. Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Herfra er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen, samt det lavereliggende landskapet sørover mot Valdres og Skarvheimen. Det er store kontraster på turen til Austre Kalvehøgde i Gjendealpene, som vi velger å starte fra Valdresflye. Fra den vidstrakte flya til de spisse tindene og stupene i den østlige delen av Jotunheimen, blir det en tur med mye kontraster. Valdresflye er […]

Les mer

Hytter rundt Gjendealpene

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

På tinderangling i Galdhøpiggmassivet

Nord i Jotunheimen nasjonalpark ligger fjellmassivet med landets høyeste fjell, Galdhøpiggmassivet. Fjellområdet, som avgrenses av Visdalen i øst, Leirdalen i vest og Bøverdalen i Nord, er et paradis for tinderanglere. Her finner en lange ryggtraverser der 2.000-meter toppene ligger på rekke og rad omgitt av flotte breer. Bli med på tinderangling i området som tidligere ble kalt Ymesfjell.

Les mer