BRETURER

BRETURER PÅ BLÅIS OG SKITURER OVER SNØDEKT BRE

Breer og brearmer er spennende turmål med sine sprekker, formasjoner og kraftige bevegelser, som lager buldrene lyder i det den flytter på seg. Enten det er tur på blåisen med stegjern og isøks eller lengre skitur i tau over snødekt bre, byr turen på utfordringer med å bevege seg trygt forbi bresprekker, snøbroer og isbrønner. Breene byr også på morsom isklatring i flotte isformasjoner og vegger av is.

Det finnes en hel rekke breer med flotte turmuligheter. Den største konsentrasjonen av breer finner vi i Breheimen og Jotunheimen. Den desidert største av dem er Jostedalsbreen og turen Josten på langs er blitt en svært populær vårski-klassiker. I tillegg har Jostedalsbreen en rekke brearmer og brefall med spektakulær blåis.

I Jotunheimen er breene mindre, men også her finner vi en rekke flotte breer. Mange av de flotteste og høyeste toppene i Jotunheimen er omringet av breer og er såkalte nunatak, fjell som stikker opp av breisen. Smørstabbtindan er en tinderekke som stikker opp blant Jotunheimen´s størte breer, Smørstabbrean og Storbrean. I tillegg er Eventyrisen på Svellnosbrean ved Spiterstulen kjent for sine oppsprukne formasjoner.

Helt nord på Hardangervidda finner vi landets sjette største bre, Hardangerjøkulen, med sine spesielt flotte brearmer Rembdalskåka og Blåisen.

Vår sørligste bre er Folgefonna, som også er tredje størst. Breen har beliggenhet på en halvøy mellom fjordene Hardangerfjorden, Sørfjorden og Åkrafjorden og ligger i et område som er er kjent for sine enorme nedbørsmengder og snødybde.

Også i de nordligste fylkene finner vi en rekke breer. Vår nest største bre, Svartisen, ligger i Norland og strekker seg fra over 1.500 moh nesten helt ned til havet. Svartisen er en spektakulær bre med mye oppsprukne og bratte brefall. Isklatring i bresprekkene på Tuftebreen.

Nigardsbreen har mange flotte sprekkformasjoner og mer krevende is som er morsom å leke seg i.

Nigardsbreen har mange flotte sprekkformasjoner og mer krevende is som er morsom å leke seg i.

En hel del klyving og isklatring må til om en beveger seg inn i den mest oppsprukkne delen av Nigardsbreen.

DE SISTE BRETURENE PÅ TINDERANGEL.NO:

BRETURER I KREVENDE IS

Det finnes en hel rekke breer med flotte turmuligheter. Den største konsentrasjonen av breer finner vi i Breheimen og Jotunheimen. Den desidert største av dem er Jostedalsbreen og turen Josten på langs er blitt en svært populær vårski-klassiker. I tillegg har Jostedalsbreen en rekke brearmer og brefall med spektakulær blåis.

I Jotunheimen er breene mindre, men også her finner vi en rekke flotte breer. Mange av de flotteste og høyeste toppene i Jotunheimen er omringet av breer og er såkalte nunatak, fjell som stikker opp av breisen. Smørstabbtindan er en tinderekke som stikker opp blant Jotunheimen´s størte breer, Smørstabbrean og Storbrean. I tillegg er Eventyrisen på Svellnosbrean ved Spiterstulen kjent for sine oppsprukne formasjoner.

I isen på Nigardsbreen

#JOSTEDALSBREEN

NIGARDSBREEN

61°41′32″N 07°10′54″Ø

I den innerste delen av den idylliske Jostealen finner vi Nigardsbreen, en av de mange brearmene til Jostedalsbreen. Brearmen er en av Jostedalsbreens lengste og innbyr til flotte turer på blåis med stor variasjon og gir muligheten til også å utforske mer krevende områder av breen.  Den lange brearmen er kjent for sin svingete formasjon nedover langs fjellsidene og fremstår som en av de vakreste brearmene. Dette er en av brearmene som strekker seg aller lengst ned fra Jostedalsbreen.

#HYTTER

DEMMEVASSHYTTA

60°32′23″N 07°18′53″Ø

På en fjellhylle over en brearm til Hardangerjøkulen ligger det som regnes for å være en av landets mest utilgjengelige og spektakulære turisthytter. Demmevasshytta ved Rembesdalskåka var i sine yngre dager den mest populære betjente turisthytten og har senere vært gjennom ramponering, nedleggelse og gjenåpning som et av de første og viktigste kursstendene for brekurs i Bregruppa.

#JOSTEDALSBREEN

Bødalsbreen, en av Jostedalsbreens mange flotte brearmer.

BØDALSBREEN

61°46′47″N 07°05′54″Ø

Bødalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen, som ligger innerst i Bødalen – ikke langt fra Loen i Stryn. Brearmen har et større blåis område nederst og et større snødekt område øverst, begge med mange dype sprekker. Å gå hele brefallet er en flott men tidvis krevende tur. Den er enkel i starten, men i høyden blir det bratt og og svært oppsprukket, med behov for å sette mellomforankringer. 

#JOTUNHEIMEN

EVENTYRISEN

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Et av Jotunheimens flotteste brefall I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell på lange tinderekker. Mellom disse tinderekkene ligger det botner med flere større og flotte breer. Mellom Galdhøpiggen og Tverråtindan ligger den som mange mener er Jotunheimens flotteste bre. Svellnosbrean med sitt brefall kalt Eventyrisen er en kort, men flott tur fra Spiterstulen.

#JOSTEDALSBREEN

TUFTEBREEN

61°40′21″N 07°06′39″Ø

Tuftebreen er en av Jostedalsbreens mange brearmer og strekker seg ut på den østlige siden mot Jostedalen. Breen er svært godt egnet for breturer og det kan være en utfordring å ta seg forbi den midterste og mest oppsprukne delen av breen. Her finner en spennende isformasjoner, dype sprekker, høye istårn og høye vegger av is som må klatres og forseres om en skal ta seg gjennom denne delen av breen.

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.Les mer

HARDANGERJØKULEN

Helt nord på Hardangervidda ligger den sirkel- og kuleformede isbreen Hardangerjøkulen. Det er den sjette største isbreen i Norge og det høyeste punktet på breen ligger på 1.683 moh. Breen har flere flotte brearmer og Hardangerjøkulen utgjør sammen med områdene rundt et kjempe flott turområde og er et landemerke som sees fra store deler av Hardangervidda og Skarvheimen. Det er landets sjette største isbre med 10 brearmer, hvorav Rembesdalsskåka er det største brefallet med sitt utspring mot vest. Det er relativt lett å ta seg opp på breen. I tillegg til brearmene er det vanlig å ta seg opp via fjellene som skiller brearmene fra hverandre.

Hardangerjøkulen med brearmen Vestra Leirebottsskåka.

#SKITUR

JØKULRUNDEN

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å gå over Hardangerjøkulen. Den 25 km lange skituren Jøkulrunden går over den snødekte breen og er kvistet slik at en kan gå uten bruk av tau. Norges sjette støreste bre har sitt høyeste punkt på 1.862 moh. Herfra får en på godværsdager en vakker tur med flott utsikt i spektakulære omgivelser.

#HARDANGER-JØKULEN

REMBESDALSKÅKA

60°32′16″N 07°19′06″Ø

Rembedalskåka er den største av brearmene til Hardangerjøkulen. Det er en bre som har vært mye i bevegelse og har mange dype og flotte sprekker, som gjør at den til tider kan være krevende å ta seg over.  Fronten av breen starter på omtrent 1.020 moh, men er en brearm som har skapt mye problemer for dem som har levd sine liv under i Simadalen.

#HARDANGER-JØKULEN

VESTRA LEIREBOTTSSKÅKA

60°29′31″N 07°26′37″Ø

En lite gått tur på Hardangerjøkulen er kryssing fra nord til sør, der en starter fra Finse, går over Hardangerjøkulens høyeste punkt med nedkjøring på brefallet Vestra Leirebottsskåka. Dette er et flott brefall som er lett synlig når en kjører over Hardangervidda og fra mange av de nutene på Hardangervidda. Samtidig er det sjelden en treffer turgåere helt inne ved Jøkulen i dette området.

Spektakulære breturer

Breene er flotte og spennende turmål og her til lands har vi mange av dem. Blåis og snømasser i bevegelse, med oppsprukne issprekker er et imponerende naturfenomen og det kreves kunnskap om trygg ferdsel på bre før en legger ut på slike turer uten kvalifisert brefører. Her har vi samlet noen av de flotteste breturene i brefall og på brearmer med blåis. Les mer

SKITURER OVER BRE

#FOLGEFONNA

FOLGEFONNA PÅ LANGS

60°01′15″N 06°18′25″E

Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er turen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Vi går den 5 mil lange turen mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen.

#JOSTEDALSBREEN

JOSTEN PÅ LANGS

61°42′38″N 06°55′27″Ø

Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette skitur. Underveis vil en kunne oppleve dramatiske brefall, bratte fjellsider, langstrakt breplatå, høye topper, vakre utsiktspunkt og alt vær Jostedalsbreen har å by på. Josten på langs er blitt en turklassiker som handler om å gå fastlands Europas største isbre fra nord til sør. Det langstrakte breplatået til Jostedalsbreen strekker seg hele 60 km.

#HARDANGER-JØKULEN

HARDANGERJØKULEN FRA NORD TIL SØR

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Hardangerjøkulen – et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu. 

JOSTEDALSBREEN

Den er et fantastisk syn, Jostedalsbreen. Med sine nesten 500 kvadratkilometer utbredelse er det den absolutt største breen på fastlandet i Europa. Breen har hele 50 bretunger som bryter seg ned over stupbratte fjellsider og trange daler. I lengde er den hele 6 mil og selve breens høyeste punkt, Høgste Breakulen, er målt til 1.957 moh. Inne på selve breplatået stikker også to 2.000-meter topper opp, Lodalskåpa og Brenibba. I klarvær har disse toppene en utrolig utsikt. Bli med på tur til Jostedalsbreen.

Skumring over teltcamp på Jostedlasbreen ved foten av Brenibba.

#JOSTEDALSBREEN

KJENNDALSBREEN

61°43′04″N 07°01′34″Ø

Kjenndalsbreen ser dramatisk ut fra toppen av Kjenndalskruna med et stupbratt og oppsprukket brefall. Det er sørgelig lite igjen av Kjenndalsbreen i forhold til hvordan den var tidligere. Også Krunebreen er lite igjen av og ikke til å kjenne igjen i forhold til de beretninger som Slingsby gir fra den gangen han fant veien opp brefallet.

#HYTTER

FLATBREHYTTA

61°28′25″N 06°47′43″Ø

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Hytten benyttes først og fremst til brekurs i tillegg til at mange er innom for å kjøpe seg en brus etter å ha gått Josten på langs. Flatbrehytta og Fjærlandsfjorden. Flatbrehytta er plassert 994 meter over Fjærlandsfjorden, som en har  en fantastisk flott utsikt mot, i bratt terreng like ved foten av Flatbreen.

PÅ BRE I MONT BLANC MASSIVET

Mont Blanc massivet er en fjellkjede i Alpene som strekker seg hele 46 km over Frankrike, Italia og Sveits. Her finner vi hele 11 fjell over 4.000 moh og Vest-Europas høyeste – Mont Blanc (4.808 moh). Store deler av massivet er dekket av breer og fastlandseuropas nest største bre – Mer de Glace – ligger nettopp her. En rekke spektakulære brefall omgir fjellene i massivet med flotte isformasjoner.  En flott bretur er Vallée Blanch mellom Aiguille du Midi og Pointe Helbronner. Brefallet Glacier du Tacul ved hytten Refuge du Requin er også spektakulært. I den nedre delen – Mer de Glace finner en gjerne flotte is-tunneller formet av elver av brevann om sommeren. 

Utsikt mot skikjøringsruten Vallée Blanche - Vraie.

#MONT BLANC MASSIVET

VALLÉE BLANCHE

45°52′34″N06°54′14″Ø

Vallée Blanch er en av verdens mest kjente frikjøringsruter og starter fra toppen av Aiguille du Midi (3.842 moh). Flere spektakulære ruter er mulig å kjøre ned de ulike breene, som alle møtes ved Glacier du Tacul og Mer de Glace før en renner ned til Chamonix. Breene her har flotte isformasjoner og noen av rutene går gjennom disse. En skal absolutt ikke undervurdere bresprekkene på breene her.

TOPPTUR OG TRAVERSER

SKITUR

TOPPTUR SKI

FLERE TURER?

TURARKIVET

Instagram

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close