Svellnosbrean og Eventyrisen i Jotunheimen

Svellnosbrean og Eventyrisen i Jotunheimen

Eventyrisen og Svellnosbreen

Et av Jotunheimens flotteste brefall

I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell på lange tinderekker. Mellom disse tinderekkene ligger det botner med flere større og flotte breer. Mellom Galdhøpiggen og Tverråtindan ligger den som mange mener er Jotunheimens flotteste bre. Svellnosbrean med sitt brefall kalt Eventyrisen er en kort, men flott tur fra Spiterstulen. I Eventyrisen er breformasjonene flotte og spektakulære. Mange velger også å bestige Galdhøpiggen via Svellnosbrean eller gå hele tinderekken Svellnosbrean rundt. En tur over Svellnosbrean gir tilgang til mange flotte toppturer i fjellområdet med Norges høyeste fjell.

Eventyrisen er kallenavnet på den nedre delen av Svellnosbrean. Brefallet med den flotte blåisen har flotte isformasjoner som er flott å vandre gjennom. Turen er en populær tur fra Spiterstulen, hvor det tilbys føring i blåisen. Mange regner Eventyrisen for å være Jotunheimens flotteste brefall.

For brevandrere er Eventyrisen en flott is å klatre og utforske. Det mer tørre og stabile klimaet i denne delen av Jotunheimen gjør breformasjonene mer stabile og derfor også godt egnet for klatring i isen.

Det går god sti opp til brekanten av Svellnosbreen fra Spiterstulen. Det er lagt ut bro over Visa ved Spiterstulen og Tverrå lenger oppe. Her møter vi også morenelandskapet etter breens tilbaketrekking. Siste stykket til breen følger en langs en større morenerygg. Stien tar en opp til 1.670 moh hvor en møter brekanten. Her kan en ta seg inn i Eventyrisen og vandre i de flotte og eventyrlige isformasjonene blant isblokker, istårn og gjennom is-porter. Sommerstid kan en fortsette videre oppover for å komme til den snødekte delen av breen.

Eventyrisen blåisområdet på nedre del av Svellnosbrean.
Galdhøpiggen med Svellnosbrean og Eventyrisen, sett fra Hellstugubrean.

Breføring med formål for turister kan ha hatt sitt utspring nettopp her på Svellnosbrean. Da britiske turister begynte å komme til den norske fjellheimen siste del av 1800-tallet ble det tilbudt breføring fra Spiterstulen.

Også Svellnosbreen har trukket seg et godt stykke tilbake, tydelige spor i landskapet viser dette. Breen trakk seg i årene 1937 - 1947, da brekanten forflyttet seg mer enn 500 meter bakover og breens stabiliserte seg noe. I 1990-årene vokste breen. I dag ligger den nederste brekanten på omtrent 1.600 moh.

Vinterstid er skituren opp Svellnosbrean en kjempe flott tur mellom majestetiske fjell. Få går på tur inn i dette bortgjemte fjellandskapet midt i Galdhøpiggmassivet.  Fra den øverste delen av Svellnosbrean kan en ta seg gjennom bandet til Nørdre Illåbrean og renne ned til Leirdalen. En lang skitur som krysser hele Galdhøpiggmassivet fra Spiterstulen til Leirvassbu, men her er det fult mulig å velge flere ulike alternativer. Dersom en har base på Spiterstulen er det flott å gå en skitur opp Svellnosbrean, for så å ta seg ned på Nørdre Illåbrean, fortsette videre opp til Tverråbandet og renne ned Tverråbrean - en svært flott rundtur på flere av de flotte breene i dette fjellmassivet.

Svellnosbrean med Tverråtindan.

Rund Svellnosbreen ligger en rekke flotte tinder, med spisse formasjoner og kvasse egger. Sør for breen ligger Tverråtindan med Store Tverråtinden (2.309 moh) og Midtre Tverråtinden (2.302 moh).  Nord for breen ligger en flott tinderekke med Galdhøpiggen (2.469 moh) som den høyeste. Vest for Galdhøpiggen går en ryggtravers fra Ymmelstinden (2.304 moh), Storjuvtinden (2.344 moh) og Galdhøpiggen. Øst for Galdhøpiggen ligger toppene Keilhaus topp (2.355 moh) og Svellnose (2.272 moh) som er enkle å bestige. Midt opp av Svellnosbrean stikker også nunetaket Svellnosbreahesten (2.181 moh) opp.

En lang, men flott tur er å gå alle tindene rundt Svellnosbreen. Turen blir gjerne kalt Svellnosbreen rundt. Turen er den perfekte tur for tinderanglere, med mye klyving, litt klatring, to rapeller og brevandring.

Svellnosbrean sett fra Styggehøe. Blåisen nederst på breen har fått kallenavnet Eventyrisen.

EVENTYRISEN

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Svellnosbrean

2.038 moh.

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Lom, Oppland, Norge

Relaterte turer
Bretriangelet i Jotunheimen

Bretriangelet i Jotunheimen En tredagers tur over breer og tinder i Memurutindmassivet Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Les mer

Tverråtindan i Galdhøpiggmasivet

Tverråtindan i Jotunheimen Topp- og bretur i Galdhøpiggmassivet Tverråtindene i Jotunheimen er en rygg med tinder sør for Galdhøpiggen og Les mer

Sørvestryggen opp til Galdhøpiggen

Galdhøpiggen - sørvestryggen Omveien opp til toppen av Norges høyeste fjell Galdhøpiggen - Norges tak og høyeste fjelltopp. Med sine Les mer

Tinderangling rundt Svellnosbrean

Svellnosbrean rundt Tinderangling på ryggtravers mellom Jotunheimens flotteste breer Ryggtraverser er noe av de morsomste turene en kan gå - Les mer

Rundtur over Styggehøe og Tverråbrean

Styggehøe og Tverråbrean Topptur og bretur i Galdhøpiggmassivet I Galdhøpigg-massivet, også kalt Ymisfjellmassivet, finner en flere større breer og mange Les mer

Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Hellstugubrean i Jotunheimen Skikjøring på  breen blant  Hellstugutinder og Memurutinder Spiterstulen er et fantastisk flott utgangspunkt for turer blant Jotunheimen´s Les mer

Galdhøpiggen – Skitur til toppen av Norge

Galdhøpiggen Skitur til toppen av Norge - vårt høyeste fjell Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer

Legg igjen en kommentar