Mont Blanc massivet

Fjellområdet med de høyeste fjellene i Alpene og Vest-Europa

Mont Blanc-massivet - her finner vi de høyeste fjellene i Alpene og Vest-Europa. Mange vil påstå at en nettopp her finner mange av verdens fineste fjell. Her finner en høye fjell, kvasse fjellrygger og spisse pinakler, som alle er gjort enklere tilgjengelig med et imponerende heissystem, som i løpet av minutter tar deg raskt opp til nesten 4.000 meters høyde. Chamonix er et av verdens alpine sentrum hvor fjellsporten hadde sin start. Dette er det ultimate stedet for klatrere, tinderanglere, brevandrere, isklatrere og frikjørere på ski.

Mont Blanc massivet er en fjellkjede i Alpene som strekker seg hele 46 km over Frankrike, Italia og Sveits. Her finner vi hele 11 fjell over 4.000 moh og Vest-Europas høyeste - Mont Blanc (4.808 moh). Store deler av massivet er dekket av breer og fastlandseuropas nest største bre - Mer de Glace - ligger nettopp her.

Chamonix har vært et tindesportens sentrum siden sportens oppstandelse. Mont Blanc massivet er lett tilgjengelig både fra Fransk og Italiensk side og fra Chamonix, Argentier og Entreves går det kabelbaner som i løpet av minutter tar deg opp over 3.000 moh. Kabelbanene fra Chamonix tar deg opp til toppen av Aiguille du Midi hele 3.842 moh. Herfra har du tilgang til høye fjell, flotte ryggertraverser, breer, skiruter og toppen av Mont Blanc. Fra Italiensk side går den helt nye Skyway Monte Bianco-kabelbanen fra Courmayeur  til Pointe Helbronner (3.559 moh) ved den øvre delen av Glacier du Géant.

Mange tenker Mont Blanc, når en tenker Chamonix. Bestigning av det som er Alpenes og Vest-Europas fjell (4.808 moh) er et overkommelig turmål for mange som ønsker å bestige høye fjell, men Chamonix og Mont Blanc massivet er så veldig mye mer enn Mont Blanc. Hele 11 av Alpenes 82 4.000-meter topper ligger i Mont Blanc-masivet og flere av disse er ikoniske klatrefjell. Dent du Géant (4.013 moh), Aiguille Verte (4.122 moh) og Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) er noen eksempler på noen av de flotteste 4.000-meter topper i dette fjellmassivet.

Det finnes en hel rekke ikoniske fjell også under 4.000 meter i dette fjellmassivet. Her finnes prøvelser i alle mulige vansklighetsgrader, men veldig mye er oppnåelige topper for de som ikke er trente klatrere dersom en benytter tindevegleder. Mont Blanc-massivet er et utmerket område for mix-klatring og fjell som Aiguille d´Argentière (3.902 moh), Aiguille du Chardonnet (3.824 moh) og den mer krevende klatreruten opp til Petit Dru (3.733 moh).

Fjellryggen Arête des Cosmiques er en flott og morsom mix travers.
Vallée Blanche med Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) i bakgrunnen.

Mont Blanc-massivet har en lang rekke med flotte ryggtraverser, som er tilgjengelig hele året for mix-klatring mellom fast fjell, snø og is. Like ved  endestasjonene for kabelbanene Aiguille du Midi og Pointe Helbronner finnes en rekke flotte og morsomme ryggtraverser som anbefales.

Fra Aigulle du Midi er Cosmiques Ridge en fantastisk flott rute. Om vinteren er Midi-Plan traversen mot Aiguille du Plan (3.673 moh) en flott tur, med flott utsikt ned i Chamonix-dalen og Vallée Blanche. Fra Ponte Helbronner er ryggtraversene Aiguilles Marbrées og Aiguille d´Entrèves flotte rygger - begge med fin utsikt mot Mont Blanc og inn i de Sveitsiske og Italienske alpene. Rochefort traversen opp til toppen av Aiguille de Rochefort (4.001 moh) er kjent for å ha en av de flotteste utsikter i Alpene.

Kuffner ryggen opp til toppen av Mont Maudit (4.464 moh) er en overkommelig klatreteknisk tur, men i eksponert terreng og utrolige omgivelser.

Rundt Glacier de Talèfre har en også to flotte ryggtraverser over Aiguilles Dorées (3.519 moh) og Les Courtes (3.856 moh).

Dette er bare noen av utrolig mange flotte ryggtraverser en finner i Mont Blanc massivet. Mulighetene er mange i alle vanskelighetsgrader.

Mont Blanc-massivet er selvsagt et fantastisk frikjøringsområde  på ski enten en velger å randonnée eller starte fra toppen av noen av heisene. Vallée Blanch er en av verdens mest kjente frikjøringsruter og starter fra toppen av Aiguille du Midi (3.842 moh) eller Ponte Helbronner (3.559 moh), alt etter om en starter fra den franske eller italienske siden. Flere spektakulære ruter er mulig å kjøre ned de ulike breene, som alle møtes ved Glacier du Tacul og Mer de Glace før en renner ned til Chamonix. Breene her har flotte isformasjoner og noen av rutene går gjennom disse. En skal absolutt ikke undervurdere bresprekkene på breene her. Går en gjennom svake snøbroer her, risikererer en fall på flere titalls meter. En må derfor alltid ha med breutstyr, samt at en lokalkjent sertifisert guide anbefales - også for å finne de beste rutene å kjøre.

I tillegg til Vallée Blanche er det et hav av mulige toppturer og frikjøringsruter på ski. Selve Mont Blanc er også egnet for bestigning med ski og toppen kan ved stabile snøforhold være tryggere å bestige vinterstid enn om sommeren grunnet problemene som er med steinsprang.

Chamonix er også starten på verdens mest kjente flere dagers høyderute på ski - Haute Route. Skituren til Zermatt starter opp Glacier d´Argentière og går gjennom den nord-østlige delen av Mont Blanc-massivet.

Glacier des Bossons og Mont Blanc (4.808 moh) sett fra Le Brevent (2.525 moh).
Mont Maudit (4.464 moh) med den kvasse Kuffner traversen. En gruppe på ski er på vei om Glacier du Géant.

Mont Blanc-massivet består av av mye bre grunnet massivets beliggenhet i høyden. En rekke spektakulære brefall omgir fjellene i massivet med flotte isformasjoner.  En flott bretur er nok en gang Vallée Blanch mellom Aiguille du Midi og Pointe Helbronner. Brefallet Glacier du Tacul ved hytten Refuge du Requin er også spektakulært. I den nedre delen - Mer de Glace finner en gjerne flotte is-tunneller formet av elver av brevann om sommeren. Også i Mont Blanc-massivet trekker breene seg kraftig tilbake, noe som særlig er synlig i dalen med Mer de Glace. På grunn av tilbaketrekking og enkelte breers beliggenhet i svært bratt terreng kan flere av breene være farlige å oppholde seg på. Benytt kjennskapen til lokalkjente tindevegledere.

Breen Glacier d´Argentière egner seg også flott for breturer og gir tilgang til en rekke flotte topper. I nedre delen av breen finner en flotte isfall, som er verdenskjent blant isklatrere. Og det er ikke bare her en finner flotte isfall egnet for isklatring - rundt hele massivet finner en flotte isklatringsmuligheter både på fransk, italiensk og sveitsisk side. Cogne i Italia har hundrevis av isklatringsmuligheter av ulik vanskelighetsgrad. I Sveits finner en flotte muligheter i Trient og i Frankrike er en rekke flotte isfall, blant annet annet rundt Argentier.

For fjellsportinteresserte er Chamonix det ultimate sentrum. Fjellbestigninger, toppturer med ski, frikjøring på ski, breturer, miks-klatring, ryggtraverser, klatring, isklatring er bare noe av det Chamonix byr på - og det hele året rundt. I tillegg er toppturer med paragliding blitt populært. Å bestige en 4.000-meter topp, for så å ta turen ned til Chamomonix luftveien skal være en fantastisk opplevelse.

Guidene som opererer i Chamonix merker at klimaet er i endring hva påvirker årstider, sesongen, breene og ikke minst risikoen med å drive alpin fjellsport i Mont Blanc-massivet. Breene fortsetter å trekke seg kraftig tilbake, samtidig som klatre-sessongen kommer tidligere. Fjell som tidligere har vært dekket av bre trer frem med ny fare for steinsprang og løst fjell. Guidene opplever at det har blitt mer risikofylt å drive tindebestigning i fjellene i Mont Blanc massivet på grunn av miljøendringene.

Aiguille Verte (4.122 moh) med Aiguille du Plan (3.673 moh) i forgrunnen.
Glacier de Talèfre omgitt av alpine tinder som Aiguille Verte (utenfor bildet), Les Courtes (3.856 moh) og Pointe Isabella (3.761 moh).

Mont Blanc massivet

Høyestliggende fjellmassiv i Alpene mellom Frankrike, Italia og Sveits

Pionerene på Mont Blanc

Den første bestigningen av Mont Blanc ble gjort 8. august 1786 av fjellguiden Jacques Balmat sammen med legen Michel Gabriel Paccard. Bestigingen ble sett på som en stor prestasjon og ble gjort uten sikringsmidler som tau eller isøkser. Mont Blanc var den gang et uutforsket terreng og ruten som de to benyttet ble ansett for å være ubestigelig av andre fjellguider. Balmat døde i 1834 da han falt ned fra en fjellhylle i Alpene da han lette etter gull. Det blir sagt at det var det fine og stabile været og fullmåne som gjorde at de to kom fra bestigningen av Mont Blanc i levende livet.

 

Turer i Mont Blanc massivet

Alpin klyvetur i Alpene – Aiguille du Tour

Av admin@tinderangel.no | 15/01/2023

Vi er helt nord i Mont Blanc-massivet og like ved grensen til den Sveitsiske siden, på hytten Refuge Alpbert Premier (2.702 moh). Ved kanten av den massive isbreen Glacier du…

Les mer

Ryggtraversen Arête à Laurence fra Aiguille du Midi

Av admin@tinderangel.no | 16/12/2022

Mont Blanc-massivet er et spektakulært alpint område og har enkel tilkomst med de to taubanene som på få minutetter tar en fra Chamonix til Aiguille du Midi på 3.842 moh….

Les mer

Aiguilles Marbrées i Mont Blanc-massivet

Av admin@tinderangel.no | 05/03/2019

Vi er i Mont Blanc-massivet på Italiensk side og har tatt den helt nye kabelbanen fra Entreves og opp til Pointe Helbronner på 3.466 moh. Her ligger isbreen Glacier du…

Les mer

Vallée Blanche på ski

Av admin@tinderangel.no | 02/03/2019

Vallée Blanche er navnet på breen like under den kjente toppen Aiguille du Midi i Mont Blanc-massivet. Det er også navnet på det som er en av verdens mest kjente frikjøringsruter…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close