Search

Luftig klyvetur til Nordre Trolltinden

Nordre Trolltind har en spektakulær utsikt mot Trollveggen.

Trolltindene i Romsdalen er et mektig fjellmassiv bestående av kvasse pinakler, en rekke luftige skar, samt Europas høyeste fjellvegg – Trollveggen. Det nest høyeste fjellet i massivet er Store Trolltinden med sine 1.788 moh og omgitt av stup på over 1.000 meter finner en få andre steder i landet som er mer luftig enn dette. Skal en betrakte Trollveggen er det beste og flotteste utsiktspunktet Nordre Tolltinden – en luftig klyvetur med utsikt til Romsdalens stortopper.

Nordre Trolltinden

61°38′25″N 08°18′21″Ø
1.482 moh.
Rauma, Møre og Romsdal, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Turen til Nordre Trolltinden starter fra Soggemoen, der Romsdalen møter Istedalen – de to dalene som omgir Trolltindmassivet. Herfra skal vi ta oss opp over 1.600 høydemeter til Store Trolltindene nordøstlige skulder – Nordre Trolltinden (1.482 moh). Fra parkeringsplassen ved Soggemoen er det tydelig merket sti opp til Norafjellet (957 moh), først gjennom tett skog til en kommer over tregrensen rundt omtrent 600 moh. Herfra har en flott utsikt mot Rauma, Åndalsnes og Isfjorden.

Stien er godt vedlikeholdt og går tidvis gjennom bratt terreng. Det er tydelig merking hele veien opp til Norafjellet, og også vardet i partier med ur og sva. Fra Norafjellet er det flott utsikt til mange av Romsdalens majestetiske fjell, som Romsdalshornet, Romsdalseggen med Blånebba, Venjetindene og den storslåtte Romsdalen.

Fra Norafjellet ser en også inn mot massivet med Trolltindan og Adelsbreen, som vi nå skal ta oss videre inn mot. En går først noe ned i retning mot noen mindre vann og elvesystem, hvor det alt etter vannføring og snøsmelting gjelder å finne et passende sted å krysse. Deretter går det oppover i steinur mot Adelsbreen, hvor en holder mot øst for breen.

Vi klyver først opp mot Adelsfjellet (1.315 moh) og kommer også her opp til en utrolig mektig utsikt, særlig innover Romsdalen. Herfra kan en traversere ryggen videre mot Nordre Trolltinden. Om en ikke går ryggen fra Adelsfjellet, men følger videre innover langs med brekanten kan en følge noen hyllesystemer i svaene langs med ryggen – helt til en klyver opp på ryggen like under det siste bratte partiet opp til Nordre Trolltind.

Innerst ved Adelsbreen, like under Nordre Trolltind, er det Store Trolltind og den utrolige nordøstryggen som fanger ens oppmerksomhet. Nordøstryggen ser nok så vill og uoverkommelig ut på avstand, men er klatring gradert til 4+ over 7 luftige taulengder.

Det siste bratte partiet fra ryggen like under Nordre Trolltind klyves opp mot toppen. Klyvingen er forlholdsvis enkel og enkleste rute fremstår veldig tydelig, men det kan oppleves luftig ned mot Romsdalen i øst.

Fra toppen av Nordre Trolltind er en helt rå utsikt. Det går stupbratt ned mot Romsdalen i sør og en har en vill utsikt rett inn i den 1000 meter loddrette Trollveggen. Langs ryggen ser vi topper, spir og pinakler som samlet utgjør Trolltindpinaklene. De har alle egne navn, som Trollspiret, Trollkjerringa, Brudgommen, Ugla og mange flere i «brudefølget» av karakteristiske formasjoner. Det er en helt vanvittig utsikt innover Romsdalen og på motsatt side av dalen kan en betrakte flere av Romsdalens stortopper, som Romsdalshornet og Venjetindene. Eggen videre opp til Nordre Trolltind ser kvass og luftig ut.

Trollveggen er også et mektig skue fra bunnen ved Romsdalsvegen. Herfra ser Norde Trolltinden ut som et kvasst og flott fjell. I Trollveggen har det foregått mye vågal klatring som har skapt klatrehistorie. Store Trolltind ble klatret fra bunnen av Romsdalen for første gang i 1931 opp «Fiva-ruta» av fettrene Arne Randers Heen og Eirik Heen 16. august. Dette er den dag i dag en av de lengste rutene som har blitt klatret i Norge. Eirik Heen beskriver turen i Norsk Fjellsport 1933, utgitt av Norsk Tindeklubb.

Selve Trollveggen ble for første gang klatret i 1965 i det som for publikum kunne fremstå som et kappløp mellom et norsk- og et engelsk klatrelag. «Norske ruta» ble klatret av Leif Norman Pettersen, Jon Teigland, Ole Daniel Enersen og Odd Eliassen – og de ble de første til å nå Trollryggen opp Trollveggen.

Ralf Höibakk og Arne Randers Heen besteg Trollryggen fra Romsdalen 7 år tidligere i 1958 via østpillaren.

I motsatt retning har Trollveggen både blitt hoppet fra og kjørt ned på ski. Trolltindmassivet er stedet for de ekstreme prestasjonene.

Den danske klatreren Carl Hall kom for første gang til Norge for å klatre i 1880. Hans første tur skulle bli en bestigning av Nordre Trolltind 22. august. Han besteg Nordre Trolltind først og fremst for å kunne beskue Romsdalshornet fra vest – en topp han senere skulle bestige etter hele 6 forsøk, men da som andrebestiger. I ettertid skulle Hall bli en pioner innen fjellsporten med hele 48 førstebestigninger i Norge, hvorav majoriteten av disse forgikk i Jotunheimen og Romsdalen. Dette står som en rekord i antall førstebestigninger i norsk fjellsporthistorie.

Carl Hall var ikke første bestiger av Nordre Trolltinden. I 1870 gikk Wilfred Bromley-Davenport og Jon Venge opp sammeruten som beskrevet her.

Nordre Trolltind er en enkel tur, men innehar noe klyving i terreng som kan oppleves som luftig i det siste partiet mot toppen. Turen kan kombineres med andre omliggende topper rundt Adelsbreen. Det er normalt ikke nødvendig med noen form for sikring.

Store Trollbind kan bestiges enten ved å klatre nordøseggen fra skaret mellom Nordre- og Store Trolltind. Det er også mulig å ta seg opp en snødekket renne i nordveggen fra Adelsbreen, kalt Lavskar. Her er det normalt anbefalt bruk av klatreøkser og stegjern.

Turer i samme område

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

1.4K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close