Search

Breidablikk og Fonnabu fra Bondhusdalen

Bondhusbreen innerst i Bondhusdalen.

På en gammel ridesti, tilrettelagt for breturister i siste delen av 1800-tallet, kan en ta seg helt opp til brekanten av Folgefonna i vest. På fjellryggen Fonnanuten (1.453 moh) ligger turisthyttene Breidablikk og Fonnabu, Breidablikk på en fjellhylle like over Breidablikkbreen og Fonnabu tett inn på Folgefonnas brekant. Dette er turen fra fjord til bre, gjennom det som er regnet for å være det flotteste dalføret rundt Folgefonna - Bondhusdalen.

På 1.451 moh, tett inntil brekanten av Falgefonna ligger Fonnabu. Hytten er ofte besøkt i forbindelse med turer over Folgefonna og skituren Folgefonna på langs, men den enkleste måte å ta seg til Fonnabu er å gå ridestien fra Sunndalen, gjennom Bondhusdalen og opp over Fonnanuten. På veien går en også forbi den ubetjente hytten Breidablikk, som ligger på en fjellhylle høyt over Breidablikkbreen.

Et stykke innenfor Bondhus i Sunndal er det tilrettelagt med parkering for besøkende til Bondhusdalen. Herfra starter turen vår videre inn gjennom den idylliske Bondhusdalen. Det er vår og snøsmeltingen i fjellet er i full gang. I Bondhusdalen er det frodig og grønt, med Bondhuselva rennende gjennom dalføret. Innerst i dalen finner vi Bondhusvannet og vi ser brearmene fra Folgefonna som strekker seg ned de bratte fjellsidene.

Den lengste og flotteste brearmen, Bondhusbreen, er et populært turmål i seg selv her inne i Bondhusdalen. Det går sti langs med Bondhusvannet og helt inn i dalen, fra hvor en kan betrakte breen på nært hold. Første to kilometrene følger vi Isveien som leder inn til Bondhusbreen, men tar av mot Sandarvollen - da vi skal ta oss opp fjellsiden til Fonnanuten (1.453 moh).

Det er fra Sandarvollen at den spektakulære og historiske ridestien starter. Ruten har fått flere navn - Keiserstien, Turistveien, Gardshammarvegen og Ridestien. Navnet Keiserstien er noe misvisende, da keiser Wilhelm den II av Tyskland, som stien er oppkalt etter, aldri har vært på keiserstien eller hadde noe med den å gjøre. Keiserlig er den uansett - den er utrolig godt tilrettelagt i et bratt terreng. Den slynger seg opp fjellsiden gjennom 18 svinger til seteren Gardshammar. Her er det flott utsikt ut Bondhusdalen mot Sunndal.

Den selvbetjente turisthytten Fonnabu har en spektakulær beliggenhet tett innpå Folgefonna.
Turisthytten Breidablikk ligger på en hylle over Breidablikkbrea.

Fra Gardshammar fortsetter Ridestien over tregrensen, og rundt Storebrekka og opp på fjellryggen av Fonnanuten. Tidlig på sommeren møter en ofte snøen her. Igjen får en svært flott utsikt inn i de innerste delene av Bondhusdalen og mot Fynderdalen og Pyttbrea. Opp på fjellryggen til Fonnanuten kommer en til Breidablikk, en ubetjent turisthytte som driftes av Bergen og Hordaland Turlag. Den første hytten ble oppført her i forbindelse med turismen som blomstret i andre halvdel av 1800-tallet. Da hytten ble reist i 1893 lå Breidablikk helt inn til brekanten og en kunne så og si gå rett ut på breen. Breidablikk breen har trukket seg tilbake og i dag ligger Breidablikk på en fjellhylle hundre høydemeter over brekanten.

En større hytte ble bygget i 1974 for å øke kapasiteten. Fonnabu ble bygget lengre inne mot brekanten til Fonnabu og fikk sitt siste påbygg i 2020. Fonnabu ligger spektakulært til ved Folgefonna med flott utsikt over brearmene Brufossbrea og Bondhusbreen.

Mellom Breidablikk og Fonnabu er det vardet over Fonnanuten (1.453 moh). Fonnanuten er det høyeste fjellet i Kvinnherad og herfra er det flott utsikt over Folgefonna, mot de kvasse Rosendalsalpene og ut i havgapet.

Turen fra Sunndal til Fonnabu er en flott dagstur, som tar 8- 10 timer opp og ned. Dersom en ønsker å dele opp turen, kan en overnatte på Breidablikk eller Fonnabu.

Det er også en flott tur å fortsette videre fra Fonnabu over breen, slik turistene gjorde på 1800-tallet. Fra Fonnabu tar en seg inn på breen og går til den selvbetjente turisthytten Holmaskjær. Holmaskjær ligger på et lite skjær i isen til Folgefonna på 1.565 moh. Fra Holmaskjær kan en ta seg videre ned på sti ned gjennom Tokheimsskaret til Odda. Dette er en svært flott tur over Folgefonna, men ferdsel på breen krever kunnskap om ferdsel på bre eller at en benytter brefører.

Fonnabu benyttes ofte også til overnatting av de som krysser Folgefonna på langs med ski på våren.

Fjellryggen Fonnanuten strekker seg ut fra Folgefonna med Bredablikkbrea til venstre.
Breidablikk ligger på en fjellrygg som strekker seg ut fra Folgefonna.

Ridestien fra Sunndal til Breidablikk er en svært godt tilrettelagt og lettgått rute. Bakgrunnen er historisk og en må helt tilbake til siste del av 1800-tallet, da Norge opplevde en turistboom fra Storbritannia og Europa. Med båt kom turistene til Sunndal og Mauranger. Herfra var målet for turistene å oppleve breen og storslagen norsk natur.

Det ble bygget en vei fra Sunndal og inn til Bondhusbreen for å frakte is ut av dalen som skulle eksporteres med båt. Eksportsatsningen slo ikke helt til, og Isveien ble etterhvert benyttet av turister for å oppleve breen. Turistene slo seg ikke til ro med å betrakte Bondhusbreen fra dalen. De ville opp på selve Folgefonna - og det uten å måtte ta bryet med å gå den lange veien til fots. En ridevei ble derfor anlagt, slik at hester kunne frakte turistene opp de bratte fjellsidene til Breidablikk og Folgefonna. I mens gikk båtene videre inn i Hardangerfjorden og Sørfjorden for å hente turistene når de kom ned i igjen på andre siden av breen i Odda.

Folgefonna består av tre deler. Den sørligste delen av Folgefonna, Søndre Folgefonna, utgjør den største delen av de tre breene etterfulgt av Nordre- og Midtre Folgefonna. Noen av Folgefonnas brearmer strekker seg under 700 moh, som Buarbreen i øst og Bondhusbreen i vest. Mesteparten av isdekket ligger på en høyde mellom 1.400 moh og breens høyeste punkt på 1.662 moh. Dette er et punkt på Søndre Folgefonna, like sør øst for Fonnabu.

Fonnabu er omgitt av flotte brearmer som er fine å vandre og klatre i på sommerstid. Breidablikkbreen, Brufossbreen og Bondhusbreen er de nærmest omliggende brearmene. Turisthytten benyttes også i forbindelse med brekurs.

Skal en gå fra Bondhus til Fonnabu som dagstur, er dette en 22 km lang tur med over 1.500 høydemeter stigning. Turen er enklest å gå fra slutten av mai til godt ut i oktober. Tar en skiene på sekken har en mulighet til å gå turen året rundt.

Utsikt inn i Fynderdalen og Pyttabreene.
Turistveien til Folgefonna går svingete opp fjellsidene og forbi seteren Gardshammar midt i bildet.

BREIDABLIKK OG FONNABU FRA SUNNDAL

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Fonnanuten

1.453 moh

60°04′48″N 06°20′21″Ø

Kvinnherad, Vestland, Norge

2.8K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close