På en luftig klippe høyt over Odda innerst i Sørfjorden ligger Rossnos (1.407 moh), en topp med panoramautsikt over den østlige delen av Folgefonna. Her ser en rett inn i brearmene som kaster seg ned de bratte fjellsidene. Hvor finner en bedre utsikt om en ønsker å se de voldsomme ismassene på Folgefonna på avstand?
Rossnos
60°03′03″N 06°35′17″Ø
1.407 moh.
Ullensvang, Vestland, Norge
Høyt over Odda, innerst i sørfjorden, reiser Rossnos seg. Rossnos (1.407 moh) er et markant fjell som kjennetegnes av sine loddrette stup. En større varde står plassert helt ute på stupkanten og er godt synlig fra bunnen av dalføret. Rossnos har et luftig toppunkt med en fantastisk utsikt inn mot Folgefonna og alle brearmene som vender mot øst.
Det er flere stier opp mot toppen av Rossnos, men denne beskrivelsen starter fra Freim og følger en meget velholdt og godt merket sti opp mot Freimsstølen. Det går bratt opp gjennom det som først er tett granskog, som etterhvert går over i bjørkeskog. Det er 800 høydemeter opp til Freimsstølen.
Ved Freimsstølen åpner utsikten seg og en ser ned mot Odda og inn mot brefallene på Folgefonnas østlige side. Ved Freimsstølen tar en av stien og krysser elven sørover på sti sørover. En ser herfra toppen av Rossnos og en ser veldig tydelig hvordan de neste 500 høydemetrene går. Stien følger langs klippekanten og ryggen opp mot toppvarden. Langs stien er det flere flotte utsiktspunkt som det er flott å gjøre en avstikker til, samt en liten «Trolltunge» som gjør seg godt for Instagram-vennlige fotomotiv.
Stien går etterhver mer over til fast fjell og en vi komme til svaene, som på våte dager kan være glatte. Her er det lagt ut tau, men en bør se til at de er intakt.
Etter svaene går det fort opp siste stykket mot toppvarden. Her er det luftig og en fantastisk panoramautsikt, særlig mot Folgefonna. Under oss har vi Odda som med sine nesten 5.000 innbyggere har fått bystatus. Det bærer ingen tvil om at Odda er en gammel industriby. Her ligger tidligere smelteverk og industri som fremdeles produserer blant annet sink.
Nord for Odda ligger Sørfjorden, en fjordarm av Hardangerfjorden. Sør for Odda ligger det grønnaktige Sandvinsvatnet. Her skjerer Buardalen seg innover mot Folgefonna til de flotte Buarbreene, som er populære brearmer for isklatring. Fra brearmene renner Jordalselvi som munner ut gjennom bygda Jordal. Mellom Buarbreene og Holmaskjer ser vi tydelig det som nå er Sørfonnas og Folgefonnas høyeste punkt og for øyeblikket (2023) måler til 1.645 moh. Folgefonna er den tredje største breen i landet etter Jostedalsbreen og Svartisen. Den er 36 km lang, over 14 km bred
Lenger nord på breen ser vi tydelig et skjær i breisen med en hytte på toppen. Dette er Turistforeningen sin selvbetjente hytte Holmaskjer, som har en utrolig beliggenhet helt inn til breen på 1.565 moh.
Turen til Rossnos er en lettgått tur, da stien er svært godt opparbeidet. Selv om toppen er luftig, blir turen langs stien aldri eksponert med mindre en ønsker å stikke hodet ut over kanten. Et svaparti langs stien kan være glatt om det er vått, men her er det som sagt lagt ut tau og det er også mulig å unngå partiet ved å ta et klyvetak til venstre for svaene. Er en i normalt god form går en til toppen på 3 timer.
Rossnos er blitt en svært omdiskutert topp lokalt, da det dessverre foreligger planer om å ødelegge dette fine området med å bygge gondolbane til toppen fra sentrum av Odda. Det er stor uenighet i lokalsamfunnet om planene og det er ennå ikke fattet endelig vedtak om utbygging.
På vei opp mot Rossnos vil en se flere flotte fjellformasjoner og pillarer. Norges Geotekniske Institutt, NGI, følger med på flere sprekker og formasjoner i området rundt Rossnos som potensielt står i fare for å kunne rase ut.
Sommeren 2007 ble det fraktet et flygel med helikopter opp til toppen av Rossnos. Bare 2 meter fra stupkanten ble flygelet plassert og pianisten Leiv Ove Andnses spilte toner av komponisten Edvard Grieg i forbindelse med en NRK dokumentar som omhandlet både pianisten og komponisten.
Turer i samme område
Fjellskitur til Vargabreen
Lite er igjen av isbreen Vargabreen. Toppunktet på fjellet som går under samme navn er nå helt fritt for is. Likevel er Vargabreen et flott fjell å besøke. Med sin…
Til toppen av Raudbergskarvet
På toppen av Raudbergnuten (1.819 moh) står en på grensen mellom kommunene Lærdal, Ål og Hemsedal. Toppen er en del av Raudbergskarvet og er det høyeste fjellet i Ål. Herfra…
Topptur på ski til Høgeloft
Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om vinteren på ski. Toppen deler grensen mellom Lærdal og Hemsedal og er det høyeste fjellet i begge kommuner. Herfra…
Topptur til Ranastongi i Hemsedal
Det er ikke mange fjell over 1.900 m sør for Jotunheimen, men Ranastongi på grensen mellom Hemsedal og Valdres er akkurat 1.900 moh. Toppen ligger rett ved stupene ned mot…
På topptur til Folarskardnuten
Folarskardnuten (1.933 moh) er ikke bare det høyeste punktet på den karakteristiske fjellryggen Hallingskarvet, men også det høyeste fjellet sør for Jotunheimen. Fra toppen er det et utrolig flott skue…
Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen
Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi de høyeste fjellene sør for Jotunheimen og mange av dem er flotte toppturer. Blåbergi (1.802 moh)…
Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid
Baksafjellet er en topp som ligger i skillet mellom Skarvheimen, Vossefjellene og Hardangervidda. Toppen ligger i et område hvor det er mye vær, men når solen skinner og himmelen er klar…
På ski over Vossaskavlen
Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av…
Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse
Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse. I løpet av…
Prestholtskarvet
Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km…
Landets største
—
Turklassikere
Norges uberørte natur og majestetiske fjellandskap tiltrekker eventyrlystne turgåere fra hele verden med spektakulære fjellturer som utfordrer og belønner dem med utrolige panoramautsikter.
Her har vi samlet noen av de største turklassikerne blant norske fjellområder som du bør oppleve. Klassikerne er ofte lengre eller mer krevende turer med storslåtte opplevelser, som står på manges såkalte «bucket list».