Search

Soloppgang fra kanten av Bakkanosi i Nærøyfjorden

Vi hadde store forventninger da vi la turen til Vestlandet og Nærøyfjorden for å bestige Bakkanosi. Området Nærøyfjorden står på UNESCOS verdensarv liste over områder med særlig naturhistorisk betydning og er kåret av National Geographic for å være det best ivaretatte området på denne listen. Vi slo opp teltet ved kanten av Bakkanosi for å få med oss spektakulær soloppgang og utsikt over den vakre og dramatiske Nærøyfjorden.

Det er høst og det er meldt flott vær for helgen. Vi skal til Bakkanosi som er et godt utsiktspunkt over den vakre Nærøyfjorden. Her skal vi overnatte for å få med oss den spektakulære soloppgangen blandt ville Vestlandsfjell.

Vår utgangspunkt for turen er Jordalen, en liten bygd i en sidedal av Nærøydalen. Hit kommer en ved å ta av fra E16 mellom Gudvangen og Stalheim. En gruslagt vei i svært drålig stand tar oss opp gjennom den bratte dalsiden og gjennom trange tuneller til vi kommer til den lille bygda. En kan starte turen fra to steder i Jordalen. Ved Øygardshaugen er det satt opp en tavle som viser veien til Slettedalen og Bakkanosi. Det går også an å kjøre noe lengre opp i dalen og starte turen fra en av traktorveiene som går mellom jordene ved Øygardsmyrane. Herfra går en oppover dalsiden og inn i Slettedalen hvor en møter Slettedalen støl, som ligger på 860 moh.

Allerede her begynner en å forstå hvorfor verneområdet Nærøyfjorden står på UNESCOS verdensarv liste over områder som har en særlig kultur- og naturhistorisk betydning og har blitt kåret av National Georgraphic for å være det best ivaretatte områdene på denne listen. Ved Slettedalen støl går kyr og sauer rundt på sommer beite i den grønne dalen. Stølen er ikke i tradisjonell drift lenger, men en kan fort tenke seg hvordan livet var her på 1800 tallet. Ormådene rundt Nærøyfjorden består av beitelandskap med historiske støler og små vestlands gårdsbruk.

Ved Slettedalen støl ender også traktorveien og turen mot Bakkanosi fortsetter på sti langs elven inn i enden av dalen. Det har vært en tørr sommer og det er nok så tørt langs stien når vi går her, men ser for oss at her kan det være nok så vått og myrete etter skikkelige regnperioder. Derfor er stien enkeldte steder litt vanskelig å holde, men dette er helt uproblematisk i denne åpne dalen.

En kan oppleve en fantastisk soloppgang over Nærøyfjorden fra Bakkanosi om en overnatter under åpen himmel.
Utsikt ned i Nærøyfjorden mot Bakka fra Breiskrednosi (1.189 moh). Bakkanosi (1.398 moh) til høyre.

Fra enden av Slettedalen bærer det opp over dalsiden, forbi vannet Slettedalstjørni og opp til Lyngskaret (1.327 moh). Herfra får en det føste glimtet av Nærøyfjorden og de bratte fjellsidene. Herfra ser en også vardene som leder mot Bakkanosi (1.398 moh). Det er her ute, ytterst på nord-siden av Bakkanosi at vi slår opp teltet vårt for kvelden, med en utrolig utsikt over Nærøyfjorden.

Selv om vi hadde høye forventninger ble vi ikke skuffet over der ville landskapet i kveldskumringen. Fra teltplassen går det bratt ned mot fjorden og mens solen går ned fyrer vi opp primusen og koser oss med mat og drikke mens det stadig blir mørkere og stjernehimmelen kommer til syne.

Jeg våkner i det solen spretter opp bak fjellene på den andre siden av fjorden og lyser inn i den åpne teltduken. Det er soloppgang fra nesten skyfri himmel og et lavtliggende skyteppe dekker Nærøyfjorden. I skumringen legger vi spesielt merke til Hurrungane som stikker opp i det fjerne og bak der ser en den langstrakte Jostedalsbreen med Lodalskåpa som stikker opp. Det er en helt magisk stemning som jeg nyter fra soveposen.

Etter å ha fått med oss både soloppgang og en solid frokost begynner skyteppet over Nærøyfjorden å bryte opp. Nærøyfjorden kommer igjen til synet og når vi skuer utover den smale fjordarmen mot Aurlandsfjorden ser vi mot et annet flott utsiktspunkt der Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden møtes, Kalvsnesnosi (1.093 moh).

I det vi vandrer videre fra teltplassen vår mot selve toppen legger vi merke til en kongeørn som sirkler over oss. Nærøyfjorden er et kjent tilholdsted for den sjeldne Kongeørnen. Den holder til i de stupbratte fjellsidene, der den hekker og speider etter jaktbytte.

Fra selve topp-platået ved Bakkanosi er det spennende å stikke hodet ut over kanten for å titte ned i bunnen av dalen. Det er over 1.300 meter ned til fjorden og enkelte steder er det nok så luftig fra kanten.

I det vi vender kursen tilbake mot Slettedalen og Jordalen tenker en at dette er et område som en definitivt ønsker å komme tilbake til. På nordsiden av Bakkanosi er det lett å legge merke til den den lodrette veggen opp til Breiskrednosi som er en annen populær tur, med startpunkt fra Tufto opp den bratte Rimstigen. På motsatt side av Nærøyfjorden er det også mange spennende turmål.

Vi brukte to dager på turen for å få en overnatting på Bakkanosi, men turen kan gås på en dag. Normalt brukes 8 timer på turen, som er 9 km hver vei. Turen kan også fint gåes vinterstid på ski. Det er spennende og vilt å gå i fjellene her, for få andre steder ligger fjellene brattere rundt fjorden enn ved Nærøyfjorden.

Tåketeppe ligger over Nærøyfjorden. Her sett fra Bakkanosi (1.398 moh).
Topptur til Bakkanosi.

Bakkanosi

1.398 moh

60°55′11″N 06°45′43″Ø

Aurland, Vestland, Norge

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
7.9K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close