Memurutindmassivet

Tinder og breer mellom Visdalen, Veodalen og Gjende

Memurutindmassivet er fjellområdet sentralt i Jotunheimen som består av lange fjellrygger og kvasse tinder omgitt av noen av Jotunheimens største breer. Området er perfekt for tinderangling langs ryggtraverser hvor en kan plukke med seg en hel rekke av 2.000-meter topper på en og samme tur. Surtningssue er den høyeste toppen i denne delen av Jotunheimen og er av mange beregnet for å ha den flotteste utsikten i Jotunheimen, grunnet sin sentrale beliggenhet. Surtningssue og flere av toppene i Memurutinmassivet er ypperligere skitopper vinterstid. 

Memurutinndmassivet er et fjellområdet sentralt i Jotunheimen som vi har valgt å definere som avgrenset av Visdalen og Veodalen i nord, Urdadalen og Storådalen i vest, Gjende i sør og Russvatnet i øst. Fjellene i dette området ligger i den innerste delen av Jotunheimen og er derfor noe mindre tilgjengelige. Memurubu, Spiterstulen og Glitterheim er de beste utgangspunkt for turer inn i Memurutindmassivet.

Her ligger mange av de høyeste fjellene i Jotunheimen, hvor av flere topper over 2.300 meter. Fjellområdet er et fantastisk område for tinderangling, da tindene ligger på rekker og rad langs lange fjellrygger omgitt av flere av de største breene i Jotunheimen. Jotunheimens lengste ryggtravers ligger her. Fjellryggen mellom Leirhøe og Surtningssue er over 15 km lang og toppene her er alle over 2.000-meter høye. Surtningssue er det høyeste fjellet i fjellmassivet med sine 2.368 moh. Toppen er kjent for å det mange mener er den flotteste utsikten i Jotunheimen og for å være en utmerket skitopp.

Austre Memurubrean omgitt av Memurutindan sett fra Surtningssue.
Leirhøe (2.330 moh) sett fra Styggehøe.

Tindene i Memurtindmassivet ligger i stor grad på rekke og rad langs rygger og traverser. Som i Galdhøpiggmassivet er dette området ypperlig for tinderangling og klyving, da det her finnes flere lange traverser over mange av landets høyeste fjell.

Memurutintraversen er en fjellrygg som går i en hestesko rund Austre Memurubrean. Traversen når en best ved å ta seg opp Memurudalen fra Memurubu og en lang tur. Turen byr på tinderangling og klyving og gåes i sin helhet uten klatring ved å omgå noen krevende punkter. En kan nå innom hele 16 2.000-metertopper hvorav Store Memurutinden er den høyeste med sine 2.367 moh.

Hellstugutindtraversen er en lang og luftig ryggtravers helt vest i dette fjellområdet. Traversen gåes enklest fra Spiterstulen. Fra Hellstuguhøe ligger tindene på rekke og rad helt til Søre Hellstugutinden. Oppstigningen til Store Hellstugutinden er luftig og utsatt. Returen er finest ved å vandre ned Hellstugubrean.

Ryggtraversen mellom Leirhøe og Surtningssue er en av Jotunheimens lengste fjellrygger og strekker seg over 15 km. Dette er en lang tur, som gjerne kan kombineres med en overnatting i høyfjellet. Dersom en gjør avstikkere, kan en dra med seg langt over 20 2.000-meter topper langs denne ryggtraversen. Her finner en stortopper som Leirhøe, Store Memurutind, Østre Memurutind, Surtningssue og gjør en avstikkere får en med seg topper som Store Veotinden og Veobreatinden. Turen starter gjerne på Spiterstulen og avsluttes på Memurubu.

 

Fjellryggene i Memurutindmassivet er omgitt av flotte breer og turene kombinerer tinderangling med brevandring. En fin måte å oppleve samtlige av breene i dette fjellmassivet er å gå den såkalte turen Bretriangelet mellom hyttene Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim. Memurutindmassivet er altså et eldorado for fjellsportere, tinderanglere og brevandrere.

 

Styggehøbreatinder og Veotinder omringer Styggehøbean.
Styggehøbreatinder og Veotinder omringer Styggehøbean.

Sammen med Smørtabbtindmassivet finner en mange av Jotunheimens største breer nettopp her i Memurutindmassivet. Vestre- og Auste Memurubrean, Veobrean Blåbrean og Hellstugubrean er alle

Vinterstid er Memurutindmassivet et godt egnet område for skiturer og toppturer på ski. På gode vintre er breene her inne relativt trykke å krysse og en kan gå flotte skiturer på kryss og tvers av fjellmassivet, samt få flott frikjøring på ski ned fra mange av fjelltoppene.

Det er ingen tvil om at Surtningssue fra Memurubu er en flott topptur på ski vinterstid. Turen er en tur med mange høydemeter, men gir lang og stedvis bratt nedkjøring, alt etter hvilken rute en velger. Toppen er kjent for å ha det mange mener er Jotunheimens flotteste utsikt.

Andre topper som er egnet for randonnée turer er Store Memurutind, Leirhøe og Veobreatinden, alle over Veobrean. Dog har disse toppene noe lang anmarsj gjennom Veodalen fra Glitterheim. Veobrean er regnet som en trygg bre vinterstid ved gode og stabile snøforhold.

 

Også mange av de andre toppene rundt Veobrean, Stygghøebrean, Austre Memurubrean, Blåbrean og Vestre Memurubrean er godt egnet for topptur på ski vinterstid. Samtlige av disse breene er fine breer å gå på sommerstid med breutstyr. Rundt de bratteste toppene i dette fjellmassivet finner en også en mer krevende og flotte brefall, som er fine å ta seg opp for erfarne breklatrere.

En majestetisk og mektig fjellskitur er å krysse Memurutindmassivet fra Glitterheim til Memurubu over breene Veobrean og Austre Memurubrean gjennom Memuruskardet. Vinterstid er det kvistet rute mellom disse hyttene gjennom Styggehøebreaskardet. Begge rutene er en flott tur over flotte breer, gjennom skard og fjellpassasjer blant mektige fjell og majestetiske tinder.

De enkleste måtene å ta seg inn i Memurutindmassivet er normalt fra Visdalen eller Veodalen. Det er mulig å kjøre inn til Spiterstulen når hytten er åpen. Til Glitterheim må en ta seg inn med beltebil vinterstid. Et godt utgangspunkt er også Memurubu, men da må en enten gå inn fra Gjendesheim eller ta båten sommerstid. Vinterstid må en ta seg inn på ski over Gjende eller legge turen over Besseggen eller Besshøe.

Surtningssue (2.368 moh) sin sørside.
Veotinder, Styggehøtinder og Blåbreahøer omgitt av Blåbrean og Styggehøbrean.

Pionerene i Memurutindmassivet

Nedenunder os lå den uhyre Veobræ. Den loddrette væg, som vi stod på, og som i en svagt buet linie fortsætter sig opover til den højeste top og forbi denne, er Veobærens vestlige botnvæg. Mod syd begrænses bræen af de lodrette styrninger, som skiller den fra Memurubræen; mod øst sænker den sig jævnt nedover mod Veodalen og Skautflyen.

~ Emanuel Mohn

I Den Norske Turistforenings Aarbog av 1878 beretter Emanuel Mohn om sine turer i Memurutindmassivet samme sommer. Her fra en bestigning av Leirhøe fra Spiterstulen.

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Memurutindmassivet

Fjellområdet med lange fjellrygger omgitt av store breer

Hytter rundt Memurutindmassivet

Leirhøe, 2.330 moh

61°35'28″N 08° 28' 71″Ø

Surtningssue, 2.368 moh

61°32′02″N 08°34′21″Ø

Store Memurutinden, 2.364 moh

61°34′02″N 08°28′39″Ø

Nørdre Hellstugutinden, 2.314 moh

61°33′43″N 08°25′14″Ø

Austre Memurutinden, 2.301 moh

61°33′55″N 08°30′27″Ø

Veobreatinden, 2.183 moh

61°34′47″N 08°29′26″Ø

Store Veotinden, 2.240 moh

61°34′34″N 08°31′52″Ø

Turer i Memurutindmassivet

På topptur med ski over Spiterhøe til Leirhøe

I den nordlige delen av Memurutindmassivet finner vi Spiterhøe (2.077 moh) og Leirhøe (2.330 moh). Leirhøe  er med sine over 2.300 m en av landets høyeste topper og har en…

Les mer

Store Veotinden

Når en står ved Glitterheim og ser innover Veodalen er det fjellene rundt Styggehøbreen som skiller seg ut og særlig en topp lokker ekstra på en. Store Veotinden ser spiss…

Les mer

Styggehøbrean rundt

Tinderekken som strekker seg rundt Styggehøbrean i Memurutindmassivet er en flott travers i et område av Jotunheimen der ikke så alt for mange ferdes. Med breutstyr er samtlige av toppene…

Les mer

Bretriangelet i Jotunheimen

Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Memurutindmassivet. Dette er et fjellmassiv midt i Jotunheimen med en rekke høye og spisse tinder formet av breene her. Bretriangelet er kallenavnet…

Les mer

Surtningssue – en stortopp i Jotunheimen

Surtningssue – dette er en av Jotunheimen´s flotte stortopper. Den er enkel å bestige, men ligger avsides til og nåes enklest fra Memurubu. Det er landets syvende høyeste topp med…

Les mer

Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Midt i Jotunheimen Nasjonalpark, mellom Glitterheim, Spiterstulen og Memurubu, finnes et eldorado av breer og tinder. En av disse breene er Veobrean, omgitt av en fjellrekke med Memurutinder og Veotinder….

Les mer

Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Spiterstulen er et fantastisk flott utgangspunkt for turer blant Jotunheimen´s høyeste tinder og største breer. Mellom Memurutindene og Hellstugutinende strekker Hellstugubreen seg oppover til den møter Memurubrean og en ser…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close